Trpasličí jezevčík nebo jorkšír?

6725
19.9.24 14:06

Trpasličí jezevčík nebo jorkšír?

Ahoj,
zvažujeme pořízení malého pejska do bytu. Ve hře je asi trpasličí jezevčík nebo jorkšír. Můžete prosím napsat své zkušenosti? Pro a proti? Případně nápad na nějakého dalšího malého pejska?
Děkuji
Jahůdka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1305
19.9.24 14:23

Přečtětě si charakteristiky plemena třeba na ifauna.
Jezevčíci jsou hodně tvrdohlaví a jsou to primárně lovecká plemena. Bude s ním možná dost dohadování.
York nemá chlupy, ale vlasy, takže nelíná.
Pak je možnost takových těch bílých malých společenských psíků. S těmi bývá dobrá domluva a nelínají také… Šťastnou ruku při výberu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32119
19.9.24 14:25

Mám čivavu a žádného jiného bych nechtěla. Je skladný, nenáročný, mazel a parťák ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
19.9.24 14:25

My měli westíka, vybrali jsem si ho, protože nelíná a protože westíci jsou osobnosti.
Nejprve jsme si nastudovali informace o plemeni, jak je aktivní, jaký pohyb mu nejlépe vyhovuje, jakou má obvykle náturu atd. a podle toho toto plemeno zvolili.
Určitě to není plemeno pro ležení u televize.

Tedy pokud vybíráte pelemeno, nejprve se zamyslete nad svým životním stylem a podle něj vyberte vhodné. Jinak budete nešťastní vy i ten pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6725
19.9.24 14:26

@liggy na charakteristiky jsme samozřejmě koukali, ale oboje má svoje pro a proti :-) Proto jsem si říkala, že zkušenosti přímo od pejskařů by byli nejlepší ;-)
Děkujeme, snad vybereme dobře :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
19.9.24 14:30

Za mě ani jedno. Jak teriéři, tak jezevčíci mívají náročnou povahu. Teriéři jsou hodně aktivní, někdy až ADHD a potřebují důsledné vedení. A to, že je jorkšír prťavý, na tom nic nemění. Jejich vzhled mate, nejsou to plyšáčci na hraní.
Jezevčíci bývají dost tvrdohlaví a nelze pominout to, že je to lovecké plemeno. Jsou taky obecně dost nedůvěřiví k okolí.

Poohlédla bych se spíš po společenském plemeni typu bišon, trpasličí/toy pudl, maltézák, shi-tzu, kavalír, šikovní a příjemní bývají i pražští krysaříci. Každopádně záleží i na tom, zda jste aktivní rodina a hledáte pohyblivého parťáka nebo trávíte čas spíš v klídku. Pak by se u vás třeba krysařík nebo pudl nudil ;)

P. S. Já mám trpasličího pudla a ne prvního. A neměnila bych. Jsou to prdlí šašci, miláčci. A když se mi zachce mít jiné plemeno, vystříhám si z něj třeba knírače nebo bedlington teriéra :lol: :lol:

Příspěvek upraven 19.09.24 v 14:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
19.9.24 14:30
@Monchichik píše: Více
:mrgreen: Musím si vzít brýle, četla jsem manžel, místo mazel :jazyk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32119
19.9.24 14:32

@boball Tak manžel je taky mazel, takže je to prašť jako uhoď :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
19.9.24 14:33
@Jahudka84 píše: Více

Já mám raději jezevčíka, ale počítej s tím, že si vybere jednoho pána co ho bude poslouchat a na ostatní se vyprdne.Jsou to tvrdohlavci, ale fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
19.9.24 14:33
@Monchichik píše: Více
:lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6725
19.9.24 14:34

@lapagerie super, děkuji moc za reakci… :palec: ještě tedy mrkneme i na další rasy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6725
19.9.24 14:35

@boball to je ale blbýýýý :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
19.9.24 14:39
@Jahudka84 píše: Více

No, je, ale zvládnout se dají v pohodě. Oni mají rádi všechny členy rodiny, ale pokud si vybere tebe, bude tě považovat za partnera a šéfa, nebo jak to mám napsat, a ostatní budou jeho posluhovači a poddaní, v jeho očích. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6171
19.9.24 14:44

Jazvecik potrebuje spolocnost - najlepsie nepretrzite a zamestnat hlavu. podla mojho nazoru nie je vhodny do bytu, ak by nemal stalu spolocnost - teda ak chodite do prace a skoly. bude vyt a nariekat.
niektore mozu byt aj dost ustekane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
19.9.24 14:45
@boball
@boball píše: Více

to je přesné :) Hlídala jsem asi měsíc kdysi jezevčíka, člena rodiny. Dokázal dát zřetelně najevo, že mě trpí jen proto, že ho krmím a vezmu ho ven, a že to je jen přechodné. Jinak mě přehlížel jak družstevní lány. Nebyl neposlušný, ani agresivní, je nekonečně povznesený nad mou maličkostí :lol: A jak se uměl urážet 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný