Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahojky,
měla bych dotaz.
Koupili jsme Manducu že na jaře začneme s malou chodit ven.
Chtěla jsem se zeptat-je tu někdo kdo chodí s Manducou delší výlety-tůry?
Nevím,ale nedovedu si moc představit že by malá by v ní vydržela sedět třeba tři hodiny.
Jak dlouho vám v ní miminka vydrží?Malé je teda půl roku a ještě nesedí.
Chodili jsme 2-3 hodiny celkem bez problémů od osmi měsíců dítěte. Občas si uděláš přestávku, taky dítě usne. Akorát jsme měli dost problém s tím, že v létě se potilo dítě i manžel a když jsme ji sundali, tak oba měli úplně promočené tričko, dítě případně i kus kalhot. Takže jsme sebou brali vždy více sad oblečení. ![]()
My nosíme zatím krátce…, ale často. Je fakt, že to pocení je děs…máme vždy úplně mokré břicha…a teď v zimě to není moc o.k.. Už se, ale těším na léto. ![]()
Taky nosíme i delší dobu. Třeba teď jsem ho měla na karnevalu v manduce asi 3 hodiny. Pocení někdo omezuje použitím funkčního prádla nebo merino prádla. V šátku je to ještě horší, to se mi pod nánosem látky na zádech potilo všechno…
Taky jsme chodily i na delší výlety, ale je fakt, že jsme dělali přestávky. Prvně kvůli tomu, aby se malá protáhla a za druhý kvůli tomu pocení. Když bylo v létě víc teplo, byl to celkem mazec ![]()
Jinak mám teď v plánu právě pořídit nějaký funkční prádlo jak pro malou, tak pro mě.
To je individuální, jak dlouho vydrží. My nejdýl byly 5h (asi v 8-9m), ale poslední půlhodinu už se jí to nelíbilo.
Je dobré vzít sebou alumatku, je lehká, kam dítko po odložíš na protažení, přebalení, pak zas pokračujete. Když usne, je to taky ok. Taky je dobré střídat polohy - břicho, záda a v nejhorším do ní cpát piškoty a zpívat, tak se taky dá kus cesty ujít ![]()
Funkční prádlo se asi na delší dobu vyplatí. My teda neměly, tak nemám zkušenost, jestli by se to nepropotilo i tak. Anebo náhradní tričko, to je taky dobrý nápad.
¨Nemám Manducu, nosím v šátku .D9tě je zvyklé tam být. Na delších výletech jsme byli párkrát v létě. Synovi byl rok.
3 hodiny v kuse bdělý by asi nevydržel. Já výlet plánovala na spaní. V šátku je běžně zvyklý usínat. Spal něco přes hodinku. Další necelou hodinku vydržel koukat, pak jsme si zašli na oběd kluk se proběhl pohrál. A zase jsme pokračovali - hodinku koukal, pak usnul. Jen jsme v té době ještě přehazovali z břicha na záda - na zádech se mu lépe koukalo, ale spát byl zvyklý jen na břiše. Teď už kvuli břichu nosím i na spaní na zádech
Funkční oblečení - na zimu, podzim, jaro se mi nejvíc osvědčila merinovlna. Léto jsem zatím úplně nedořešila. Klasická vlna bude moc teplá. Uvažuji o nějakém tenkém tričku vlna/bavlna/hedvábí vyrábí je např Engel, Cosilana. Reference jsou na ně výborné. Moira apod. uměliny mi moc vhodná nepřijde - jen odvádí vlhkost, sama nic nenasaje. POkud má dítě i rodič jen Moiru, tak v místě tělo na tělo (moira na moiru) to není kam odvést. Leda mezi nosiče a dítě dát plenku a měnit.
Jen bacha - nikdy NE funkční oblečení na rodiče a dítě do bavlny. Pak by se veškerá vlhkost odvedla od rodiče do trika dítěte.
Malý nebyl v kočárku, ale jen v manduce, což znamenalo např. cestu do města, pocourat po městě, nákup a cesta domů, takže vždy tak cca tři hodiny. potom samozřejmě výlety, procházky, vše bez problémů. Myslím, že hodně záleží na dítěti. Náš nošení miloval a miluje pořád, takže i teď na skoro roce a třičtvrtě vydrží na dvouhodinovou procházku na zádech, jen já už trpím.
Tak dítě jsem většinou tak po hodině, hodině a půl vyndala, přebalila, dali jsme nějakou baštu třeba.
Funkční prádlo je moc fajn, měla jsem merino, ale nakonec nám nejvíc vyhovuje moira triko pro děti (prodává se i ve variantě body, body-nátělník), v merinu měl bohužel potničky, já taky, v moiře mu to vyhovovalo, mě bohužel ani moirové triko nesedlo, ale tak hlavně že je aspoň dítě v suchu.
Samík vydržel tak ty 2 hodiny s tím, že na nošení až tak moc zvyklý nebyl. Ale pak už tam nechtěl ani za boha, ani po přebalení, svačině, ničem
To byl i vlastně důvod, proč jsme moc nenosili - do města je to pro nás vždycky delší výprava ![]()
Tak my jsme ještě moc netúrovali v Manduce … většinou tak max. tři hodiny
Pak to začne být otrava pro nosiče i nošence ![]()
pocení, bolesti zad, nuda … ![]()
My jsme vyšlápli s malou v manduce na Boubín a šlo to dobře
Bylo jí tehdy půl roku a zvládla to dobře - na vrcholu Boubína jsem ji nakojila a zase jsme šli dolů. A dokonce jsme ji cestou dávali i čůrat a přebalovali ![]()
Tak v neděli jsem dala hodinu Heatu s klukem v Manduce na zádech … paráda
![]()