Tvorba, design, jak začít?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tvorba, design, jak začít?
Ahoj, nevím, jak úplně položit otázku. Nyní pracuji ve zdravotnictví a ráda bych šla úplně jiným směrem. Baví mě tvořit například. Ale absolutně se neorientuju, jak bych měla začít. Nějaké webové stránky, design, grafické práce… nějaký kurz, jak potom najít uplatnění.
Najde se někdo, kdo by mi poradil prosím?
Děkuji
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tvořit „něco“ nestačí.
Nejdřív si sedni a definuj, co konkrétně chceš dělat…grafika? weby? ilustrace? fyzické produkty? UX? animace? marketingový obsah? Bez toho se nepohneš dál.
Kurzy na co? Neexistuje univerzální kurz na „kreativitu“. Musíš si zvolit směr a až pak hledat kurz… ideálně praktický, s výstupem do portfolia.
Nějaký rychlokurz grafiky tě nespasí, pokud nebudeš makat dál a tvořit.
Konkurence je obrovská. A s nástupem AI ještě větší. Dneska i amatér s nulovým talentem vygeneruje grafiku nebo web za 10 minut. Pokud AI nepoužíváš, jsi pozadu.Sama AI tě ještě nenahradí, ale kdo s ní umí, nahradí lusknutím prstů tebe.
Nemaluj si vzdušné zámky…Tahle oblast vypadá zvenku lákavě, ale jen proto, že nevidíš tu dřinu a množství lidí, co se snaží stejně jako ty.
- Citovat
- Upravit
Já si nic právě nemaluju, naopak, vůbec nevím kde začít. Jen vím, že i s přibývající věkovou hranicí do odchodu do důchodu v práci, kde jsem, nevydržím. Atd. A je to něco, co by mě prostě mohlo bavit, ale nevím, kde začít. AIe nenapadla, toho nejsem vůbec fanynka. Nám obyčejným lidem, co by prostě chtěli důstojně žít z práce, která nás jinak baví, ale neuživí, dnešní svět nefandí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Katka372 píše: Více
Co tím myslíš, nám obyčejným lidem? A svět nefandí? Pochop, že právě takových lidí je prostě hodně a stejně jako v každém oboru, vyhrajou ti, co do toho nejvíc dají a dřou víc, než ostatní. Plus samozřejmě kreativita, odlišnost a talent. Jenže pokud se musíš ptát, jak na to, tak asi nebudeš v tomto oboru vrcholový predátor, že? Jsou prostě atraktivní obory, kde není právem, ale výsadou dobře se tím uživit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem grafik / ilustrátor / animátor.
Rozhodně bych do tohoto oboru šla znovu. Je to hodně široký obor a AI sice nahradí některé části tvůrčího procesu, ale ve spoustě věcech je to spíše pomůcka než konkurence.
Začni tím, že se naučíš s běžně používaným softwarem. Doporučila bych balíček od adobe: photoshop, ilustrator jako základ. Učit se můžeš dle tutoriálů na Youtube.
Budeš se muset rozhodnout, co by tě bavilo a co bys chtěla dělat. Jestli chceš dělat animace, stříhat videa nebo třeba grafiku do her.
Určitě potřebuješ nějakou „nadstavbu“ klasickým kreslením se dneska moc neuživíš. Animování, popř. 3D je pořád hodně populární. Největší hlad je po 3D animátorech.
Na 2D animaci doporučuji adobe animate nebo toonboom.
Na střih videi buď DaVinci Resolve nebo adobe premiera.
A na 3D buď blender nebo Mayu.
Základ je, že se musíš naučit s nějakými programy a získat skill.
Vydělat se dá nejen konkrétními zakázkami, stálým pp ale např. prodejem assetů na netu.
Za mě je to poměrně dobrý obor s docela slušnými penězi. Zejména herní průmysl.
Mně trvalo cca 3 roky intenzivního, každodenního učení a studia než jsem se dostala do fáze, že mi jsou lidi ochotni platit za věci. Každopádně já mám hodně široký záběr a fušuju do více grafických oborů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže chápu to tak, že tebe práce ve zdravotnictví baví, ale neuživí? Nebo ji zdravotně nezvládáš? Na jaké pozici pracuješ? Jinak nápad s designem možná zní zajímavě, ale také pro mnoho absolventů různých takových škol není jednoduché se uživit. Těch lidí je hodně, konkurence velká. A žádný kurz samotný určitě nestačí. Znám spousty lidí, co se designem/grafikou atd živí a neustále se musí vylepšovat a jít s dobou, také se musí umět propagovat a mít štěstí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Baví i nebaví, umím si představit pracovat tam dál. Ale prostě práce přes PC má spousty výhod, o kterých jsem jako dítě nepřemýšlela. Plus by mě to bavilo, nejsem ještě tak stará, abych se něco naučila…jen netuším, jak a kde začít…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak samozřejmě, je super, že se chceš dál vzdělávat a třeba v tom jednou budeš fakt dobrá, jen neočekávej, že se tím budeš, hned po jednom kurzu, úspěšně živit. Nejsem z oboru, ale začala bych postupně, třeba tím kurzem, uvidíš, co tě bude nejvíc bavit a co ti nejvíc půjde a pak se na to můžeš zaměřit. Třeba to co ti tu radí Tayen. A na tom kurzu ti asi taky poradí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tayen píše: Více
mohu se zeptat, studovala jsi v oboru nebo jsi samouk?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Roxy ivka píše: Více
Neočekávám, proto se ptám. Když to řeknu blbě, baví mě si doma tvořit cokoliv z fotek, sestříhávat si videa a tak. Já vím, že je to málo, celý život se tak trochu hledám. Trochu závidím, když se někdo někde upíchne po škole a je tam spokojený celý život nebo spoustu let. Nebo když jsem byla v nemocnici nebo na mateřské a ostatní si vydělávají dál na PC a já mám prd. Tak mě napadlo jít tímto směrem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak trochu ano, maluješ si vzdušné zámky. Píšeš, že nevíš, kde začít, ale zároveň už se vidíš, jak odcházíš ze zdravotnictví a děláš na PC grafiku nebo videa. Jenže takhle to nefunguje.
Pokud tě to opravdu baví, proč už teď nesedíš každý den po práci u počítače a netvoříš? Kdo ti bránil? Kdo ti zakázal si zkusit něco vydělat bokem? Pokud ani sama nevíš, co konkrétně chceš dělat a nemáš v sobě vášeň to zkoušet ve volném čase (i kdyby s AI, pořádně se do toho ponořit),nemáš šanci se tím uživit.
Dnešní svět možná nefandí „obyčejným lidem“, ale rozhodně fandí těm, co makají, hledají cesty a nečekají na návod na veřejném fóru.
Pokud tě zdravotnictví nebaví, tak fajn, hledej jinou cestu. Ale možná by bylo rozumnější posunout se v něm dál - jako jiná pozice - jiná specializace (perspektivnější ) a tyto tvé pokusy tvoření mít jako hobby. Protože uživit se tím, když do toho nejsi zapálená a nevíš co a jak a nemáš žádnou praxi, je nereálné.
- Citovat
- Upravit
Hele nejdřív si určíi směr, kterým by tě bavil/šel.
Ono je toho spousty.
Třeba v dnešní době firmy platí i za zpravovani fb a insta. K tomu jim tvoříš reals apod.
Pak máš firmy, co ti vytvoří grafiku na vizitky, plakáty apod
Tvorbu obojího si můžeš vyzkoušet v programu Canva. Je to tam hodně jednoduché.
Na rodičáku tam právě manželovi tvořím plakáty, vstupenky apod., je OSVČ a takhle za to nemusíme nikomu platit. Do budoucna si udělá s. r.o. a já tam budu zaměstnaná a budu to dělat dál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bez specifikace toho, co chceš dělat se nehneš. To je základ. A hlavně ne každý kdo si řekne že chce tvořit na to má i buňky. Doporučuju zkusit něco jen tak, bez ambicí. Ukázat to rodině, kamarádům, nechat si dát zpětnou vazbu (pozor ale blízcí rádi chválí i to co je fakt shit). Pak bych začala prezentovat na FB skupinách zaměřených na dané téma a když to bude mít kladný ohlas, teprve pak bych začala uvažovat nad tím že by sis tím mohla vydělávat.
Uvedu svůj příklad. Odmala ráda maluju, tak jsem si řekla že tenhle koníček nějak uplatním. Letos jsem spustila svůj e-shop s produkty s mými autorskými kresbami. ALE!! 20 let se pohybuju v oblasti marketingu a médií, kreslím odmala, dělám copywriting, fotím, vedu několik FB a IG profilů, mám základy SEO, mám zkušenosti s prací na webech, takže to není HOP, a dnes mě začne živit tvoření. Je to dlouhá cesta, hodně učení, zkoušení, hledání díry na trhu. Opravdu pokud můžeš, začni s tím pomalu, uč se, vzdelávej, a uvidíš, kam tě to vše bude směřovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit