Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky
, prosím, inspirujte mě, jak a co, s čím, tvoříte s cca 2-letými dětmi? Třeba i teď před Vánoci nebo i mimo ně. My začali na podzim se zvířátky z kaštanů, poté jsme lepili různě listy, které jsme si předtím nasbírali a vylisovali, často kreslíme pastelkami a občas i temperami a štětcem, ale většinou u „tvoření“ moc dlouho nevydrží. Ze začátku je nadšený do něčeho nového, ale tak po 10-15 min. to opadne. Napadl mě ještě papírový řetez na stromek, ale to budu dělat spíš sama, pač ještě nestříhá. Budu ráda za každý nápad ![]()
Koukni na pinterest tam je toho spousty, my odlévali listí sádrou a pak vodovkama vybarvili
Ahoj, mám dvouletou dcerku a zatím jsme ještě nic netvořily. Jednou jsem jí dala pastelku a budeme muset ještě pred Vánoci vymalovat
ale k výzdobě jí letos budu brát sebou. Nechám jí lepit na okno nálepky, budeme dělat ponožkové sněhuláky a ještě jí nechám zdobit cukroví tak uvidíme
ale abych neřekla, že nemám tvořivé dítě - bordel zvládá tvořit na výbornou v rekordním čase
![]()
No tak moje dcerka zatím stihla vytvořit hieroglyfy fixou po celém domě, vyzdobit sedačku abstraktním vzorem a pravidelně vytváří neskutečný čurbes. Moc se těším na příští rok, až dostane rozum, a já s ní budu moct opravdu něco vytvářet. Dvouleté dítko je na tohle většinou ještě nezralé takže i těch 15 minut, co ho zabavíš, je skvělých. Docela ti závidím.
Dneska se chystáme s 2 a 1,5 roku malovat obrazy prarodičům. Máme napnuté plátno (taková ta levná verze ze supermarketu) dostanou štětec a tempery - akorát se musím smát, že si to prarodiče budou muset pověsit.
Pak jsme dělaly ozdoby - 150 g jedlé sody, 100 g škrobu a trochu vody - povařit, vykrájet tvary a usušit - jde to i pomalovat vodovkami. ale dál nevím - prosím, pište další inspiraci… ![]()
odlévání sádrou, stříhání - to ani omylem ![]()
Dá se dělat sněhulák z vaty: černý barevný papír na který nakreslíš obrys sněhuláka, vždy kus potřeš lepidlem a necháš dítko dávat vatu na určené místo, pak ještě nechat nalepit tebou vystřižený hrnec (dozdobení - oči, nos, knoflíky jsem dělala já).
Ryba z alobalu - na bílý papír jsem nakreslila rybu a opět jsem po kouscích potřela lepidlem a nechala dítě lepit alobal, místo oka měla zátku od piva
Nápadů je plný net, jen bohužel děti vydrží chvíli. my se synem ( 22měs) zatím malujeme na papír, zkoušeli jsme prstové barvy, razítka, lepení. nevydrží ani 5 minut, takže vyzkoušíme a za chvíli zbalím
No právě, je jich plný net, ale spousta těch nápadů se mi zdá krapet nereálná, pro tak maličké děti. Kamarádka chodila do obchodu se zahradními stroji pro velké krabice a doma z nich děti měly domeček. Prý stokrát lepší než kupované stany - tohle se dalo domalovat, udělat okna dle přání - kluci si s tím prý hodně vyhráli.
Třeba fixy - razítka z IKEY - úplná blbost - musí se s tím razítkovat absolutně přesně, jinak se tvar nevytvoří, tvar nudný a maličký - a kreslit, což prtě chce, se s tím nedá - nápad na dvě věci ![]()
@misalin Řetěz jsme dělali zrovna dneska a malý je z jeslí naučený pracovat s lepidlem. I přesto to dopadlo asi takhle: Já jsem si označkovala papír, dala několik papírů na sebe, zalamovacím nožíkem nařezala (je to rychlejší) proužky, nachystala malému Kores a ať lepí. A malý v záchvatu touhy ukázat mi, jak dobře to umí s lepidlem se pěkně rozjel. Že byla polelepná podlaha a stůl, to se utře, ale v momentě, kdy se s tou tyčinkou blížil k televizi jsem to nevydržela a zařvala na něj, on se šprajcl a zbytek řetězu jsem lepila sama a on si hrál s vláčkem.
Na konci mi řekl: „Jé, maminko to je hezké.“ a dál se spokojeně věnoval vláčkům. ![]()
Jinak v té školičce měli třeba na bílém papíře namalovanou velkou zavařovací sklenici, přes hrdlo místo ozddobné mašle nalepenou barevnou pásku, dostali půl jablka, červenou barvu a otiskávali jablíčko do sklenice, pak lepili toho vatového sněhuláka, nebo dostali bílý papírový talířek, vystřižená jídla z letáků a měli na talířek nalepit, co mají nejraději.
@misalin Já se svojí dvouletou dcerou tedy cíleně nic nevyrábím. Čmárá na papír, do omalovánek, razítkuje, každý den, ale dělá si to podle svého, když vyndám nůžky a lepidlo, je roztříháno a slepeno všechno možné
U pečení bude určitě asistovat, už vidím ten binec po celé kuchyni
Možná spolu nalepíme nálepky na okno, což proběhne tak, že je nejdřív nalepíme, což se jí bude moc líbit, tudíž se bude snažit nálepky odlepit a znova nalepit, možná někam jinam než na okno… ![]()
Já myslela, že z nějakého hezkého papíru vystřihneme hvězdy, kola, potvory - jak kdo a podlepím kouskem samolepící oboustranné pásky a společně nalepíme na vchodové dveře
@julie74 No já mám v plánu po vaší inspiraci takhle udělat vánoční stromček na vchodové dveře.
Nastříhat zelený papír, nalepit na předkreslený strom a pak na vchodové dveře. Všichni sousedi mají u dveří suché vazby a krásné věnce tak, my budeme mít moderní umění. ![]()
@Šmušmu píše:
@julie74 No já mám v plánu po vaší inspiraci takhle udělat vánoční stromček na vchodové dveře.Nastříhat zelený papír, nalepit na předkreslený strom a pak na vchodové dveře. Všichni sousedi mají u dveří suché vazby a krásné věnce tak, my budeme mít moderní umění.
já budu mít uprostřed krásný věnec - ale bez ozdob a tohle bude kolem. taky myslím, že to bude super umělecké - krásný papír jsem nenašla, ale už jsem čtvrtky nastříkala na stříbrno. Jo, když má někdo talent
a je líný jít do papírnictví