Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Asi je dobré si břicho trochu osahat v klidu, jakou ma konzistenci a když máš podezření, tak to porovnat. Jinak když tvrdne, tak je prostě tvrdé, opravdu jako by uvnitř ta děloha
. Je to trochu nepříjemné, ale většinou to vyloženě nebolí. Tvrdnuti v těchto týdnech bývá, sle nemělo by být moc často nebo dlouho, ale s tim ten hořčík pomáhá. Ale většinou se bere jen do 36. Týdne, aby zas nebrzdil porod.
Při podezření nebo nějakých pravidelnych bolestech je lepší se nechat zkontrolovat, jestli se nezkracuje čípek a tak…
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
chce to klidový režim, nožky nahoru a šetřit se. Ale tvrdnutí břicha je běžné. Pokud si nejsi jistá a máš strach, vždy to jistí pohotovost. Kdy máš další kontrolu?
Děkuji za reakce.
Právě přes noc to poznám, ale během dne ne, byla jsem zaskočen, když mi to lékař řekl. Poznám to při močení a procházce.
Klidový režim mám, děláme krátké procházky. Odpočívám, sedím, ležím.
Další kontrola je až v březnu. Kamarádka říkala, ať pripadne zajdu, rodina mě uklidňuje, že necítí tvrdé břicho.
Zažívaly jste během noci tvrdnuti?
Měla jsem to při obou těhotenstvích. Obě riziková. U obou steh. Chce to klidový režim. Aby nedošlo k porodu dřív. Dávali mi na to kapačky a brala jsem denně léky, myslím něco jako Partusisten. Doktor říkal, že je to takový typ dělohy. Označil to jako že se projevuje dráždivost. Že v sobě nechce nic mít. Ty už budeš rodit za pár týdnů, polehávej. Každý týden, kdy je ještě dítě uvnitř, je mu prospěšný. S nedonošeným miminkem je víc práce, to je lepší to vydržet.
Já většinou měla tvrdnutí po nějaké aktivitě. Delší procházka. Luxování a skladani nádobí do myčky. Mytí koupelny. U druhého těhotenství jsem si tvrdnutí ani nestíhala všímat s batoletem na krku.
Za mě tvrdnutí břicha poznáš. Je to nepříjemné. Takovej nekolikavterinovej stah dělohy. Večer v posteli jsem měla taky, po aktivním dni.
Já měla tvrdnutí břicha u první dcery téměř od začátku, 2× jsem byla i kvůli tomu po týdnu na kopačkách s magnesiem + jsem brala koňské dávky až do porodu. Magnosolv a nebo magne lactici..pokud se ti cokoliv nezdá, zajdi na kontolu.
@Anonymní píše: Víceahoj, sice jsem 29+1 teprve, ale nedávno jsem kvůli zastavení porodu ležela v nemocnici. A od té doby se taky začlo dostavovat tvrdnutí břicha, jelikož jsem docela mlaďoučká, a hlavně čekám první mrňe, dost jsem se vyptávala a přepapoušku ti co bylo řečeno mě.
A jak píšeš o té bolesti co tě probudila, okamžitě uhánět do nemocnice, lepší zbytečně, než - li pozdě..
Jinak ti přeji ať máš vše bez komplikací, a byli to třeba jen poslíčci. 🤩 ☺️
@Myska555 píše: Více
Díky za info, to jsou věci, které nějak vím. U mě to opravdu bývá u močení a to v noci bylo nové. Teď v noci nebylo nic.
Lékaři se chci ozvat.
Kdy jste cítily po horciku úlevu? Podle mě je břicho v pořádku, jen mě děsí spíš doktor, ale musím podotknout, že jsem předtím ráno za ním šla, byla zima, klepala jsem se, do toho jsem šla pěšky, močení vestoje… Asi to podbřišku udělá svoje.
Jinak se snažím vyhýbat potravinám na prokrvení dělohy od začátku tehotenstvi.
@Anonymní píše: Více
Já po hořčíku cítila úlevu, nebo spíše bříško přestalo tvrdnout tak po týdnu užívání.
Ahoj, tvrdnutí břicha nutně neznamená, že je něco špatně. Špatně by to bylo, kdyby to vedlo k předčasnému porodu.
Já měla u 3 těhotenství tvrdnutí od cca 28tt. Jak to bylo častější, tak si mně pozvala po 2 týdnech na kontrolu. Čipek se zkrátil asi o 0,5 cm. Klid mi nenařídila. Pak jsem to už ani neregistrovala, i když to bylo časté. Každopádně 2 týdny před porodem jsem měla kompletně zaniklý čípek. Porody pak proběhly relativně rychle (první dobu porodní jsem v podstatě absolvovala za dobu tvrdnutí a posličku) ale v termínu.
Takže za mně, prober to s doktorem, ať tě hlavně zkoukne, jestli se něco děje nebo nic.
Hezký den,
jdu se poradit.
Od nějakého 25. týdne jsem měla pocit, že při močení mi tvdrne břicho. Byla to taková křeč od pupku dolů.
Podobnou jsem zažila po orgasmu, ale přes celé břicho. Řekla jsem to lékaři a preventivně dostala hořčík.
Před 14 dny jsem byla na kontrole, myslela jsem, že je vše v pořádku, ale on mi tvrdil, že mám na pohmat tvrdé břicho, že jsem celá zvtvrdlá dole. Nic jsem necítila, že by k něčemu docházelo. Od té doby mám strach, zda tvrdnu…
Občas při močení cítím zatnutí, ale ne přes celé břicho, ale jen vespod.
Celé zatle břicho v křeči jsem měla teď v noci, probudila jsem se na to. Od lékaře mám napsaný Magnosolv, k tomu mám brát 6 tablet ještě dalšího magnezia.
Chci se proto zeptat, jak poznám tvrdnuti bricha? Ať případně řeším, co a jak dál.
Jsem 31 tt, zítra začínám 32.
Co vám pomohlo? A jak jste to poznaly?
Díky za rady.