Jak se stát učitelem angličtiny?

691
7.11.17 13:06

UČÍ Z VÁS NĚKDO ANGLIČTINU?

Ahoj, umím anglicky přibližně na úrovni B2-C1 (ověřeno nedávným testem a pohovorem v jazykovce). Zatím teda krom základní státnice z prehistorických dob nemám žádný papír, mám zkušenost s dlouhodobým pobytem v zahraničí.

Ráda bych angličtinu učila soukromě, myslím, že poptávka je dost velká.

Jakým způsobem mohu získat adekvátní vzdělání, abych byla schopná učit? Nemyslím teď ve státní sféře, spíš soukromě. Dívala jsem na různé kurzy pro učitele, např. toto: http://www.skolapark.cz/…-pro-ucitele

Aneb kdo mě naučí učit? :-) Díky za tipy. Chtěla bych se zaměřit hlavně na základkové děti.

Jandulka

Příspěvek upraven 07.11.17 v 14:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
7.11.17 13:38

Neporadím, ale pokud zareaguje někdo z Ostravy, mám zájem o soukromé lekce.
Omlouvám se za plevelení @Jandulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
7.11.17 14:18

Stojím si za tím, že jazyky by neměl učit ten, který perfektně neovládá svůj mateřský jazyk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
7.11.17 14:38

Ok, vidím hrubku ve slově soukromě, jsi spokojená? :-)
Raději bych k věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
7.11.17 14:42
@Jandulka píše:
Ok, vidím hrubku ve slově soukromně - opraveno, jsi spokojená? :-)
Raději bych k věci.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
7.11.17 15:47

Poptala bych se v jazykovce, zda mají zajem o lektory a co od lektora požadují za certifikáty apod

jinak učit tě nikdo nenaučí, ani sebelepší kurz, bud to v tobe je, nebo neni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.11.17 16:37

Katedry anglistiky často nabízí kurzy pro veřejnost na přípravu k učitelským certifikátům.

případně si projděte kurzy na courseře https://www.coursera.org/…age-learning?… a edx

https://www.edx.org/…her-training

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.11.17 16:39
@surikataXY píše:jinak učit tě nikdo nenaučí, ani sebelepší kurz, bud to v tobe je, nebo neni ;)

to není pravda - lektorké a didaktické dovednosti je něco, co je potřeba cíleně a záměrně rozvíjet, částečně teoreticky a pak praxí - ale nikdo se nenarodí skvělým pedagogem. To jak postavit hodinu, to jak si stanovit vzdělávací cíle, jak zacházet se skupinou, jak pracovat s motivací studenta a žáka a podobně jsou věci, co se učí a dají se naučit.

Jsou potřeba nějaké základní komunikační dovednosti a hodí se trocha empatie a základy sebevědomí. Ale i to je něco, co se dá rozvíjet.

I vysocefunkční autista může být při troše podpory slušným pedagogem - i když lépe se mu bude dařit v akademickém světě, než v základním školství, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1197
7.11.17 20:59

Za mě B2-C1 nestačí, to je dobře zvládnuté FCE, které v dnešní době dělají caparti na střední, někdy i na těch základkách. Pokud tedy necílíš jen na doučka těch pomalejších, měla bys máknout i na úrovni. Já učím deváťáky, kteří by lektora na téhle úrovni zavařili za pět minut otázkami. Na to bacha. Je v pořádku nevědět odpověď na všechno, ale nevědět často odhání klienty.

Já tedy učitelské kurzy neměla, učila jsem ze začátku po škole pod dohledem v tandemu. To mi dalo startovní čáru. Zbytek jsem si intuitivně vydedukovala v praxi, či vzpomínala co bylo efektivní při mém studiu.

Právě teď jsou skoro všude podstavy, takže i bez praxe a C2 by po tobě nějaká jazykovka sáhla. Začít jen tak sama na sebe bez praxe je těžké. Vidím i jako risk shánět klientelu, aniž bys v tom byla trochu zběhlá. To aby ti ti první nepláchli a nešířili špatnou pověst proto, že nejsi úplně zkušená. Proto mi jazykovka přijde jako fajn startovní pozice na pár hodin týdně. Dají ti feedback, poradí, omrkneš učebnice a dobrá jazykovka ti nabídne možnost náslechů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze