Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím vás, včera mi malej skočil na bedra a od té doby mě bolí v místě ledviny levé, dnes jsem na kontrole, ale mám strach, aby mě neposlali na rtg, myslíte, že budou dělat jen sono případně moč? Rtg nechci z důvodu, že jsem možná těhotná a v poslední době jsem měla dost rtg kvůli páteří. Mohu případně odmítnout?
Rentgen se děla na kosti a ne měkkou tkáň. Na to je sono- to chodit i v těhotenství. Nevim jak moc zobrazí CT, myslím, ze taky jen kosti jen ve 3D a na MR te nikdo neposle
Ledviny jsou mnohem výš, než si spousta lidí představuje.
Jestli tě bouchnul do beder, tak tě velmi pravděpodobně ani ledvina nebolí.
A jestli „malej“ nemá 50 kilo, tak se, řekla bych, nemáš čeho bát.
Jestli by po tobě někdo chtěl rtg, tak to řekni stejně jako tady a určitě se nějak domluvíte ![]()
Jak bylo zmineno, mekke tkane se zobrazi ultrazvukem a pri moznen tehotenstvi te nikdo na rentgen posilat nebude. Nejspis mas proste pohmozdeni a ani bych s tim nikam nechodila.
@Anonymní píše:
Zdravím vás, včera mi malej skočil na bedra a od té doby mě bolí v místě ledviny levé, dnes jsem na kontrole, ale mám strach, aby mě neposlali na rtg, myslíte, že budou dělat jen sono případně moč? Rtg nechci z důvodu, že jsem možná těhotná a v poslední době jsem měla dost rtg kvůli páteří. Mohu případně odmítnout?
To ti udělají max UZ. Zbytečně vyšiluješ.
Jak tu někdo psal, ledviny nejsou v bedrech, ale mnohem výš. A jsou poměrně dobře zobrazitelné ultrazvukem, který případnému těhotenství nijak neškodí. Pokud by UZ nebyl jasný, je možné CT, ale to je poměrně velká radiační zátěž. Předpokládám, že pokud můžeš být těhotná, tak se tomu lékaři budou chtít vyhnout (pokud nejsi v ohrožení života a to vypadá, že ne).
@Tosidelassrandu nepřijde mi to jako pitomost. Ležela jsem na zemi po cvičení na podložce vedle gauče a syn 5 letý který už něco váží seskakoval z té sedačky mi přímo na ty záda. Má dvacet kilo..
@Anonymní píše:
@Tosidelassrandu nepřijde mi to jako pitomost. Ležela jsem na zemi po cvičení na podložce vedle gauče a syn 5 letý který už něco váží seskakoval z té sedačky mi přímo na ty záda. Má dvacet kilo..
Kdybych měla pokaždé když mě skočí holky na záda vyšilovat, tak jsem dávno v blázinci, párkrát jsem měla pocit že nevstanu, mají daleko víc než 20kg. A k doktorovi kvůli tomu neběhám.
@mamule42 píše:
Kdybych měla pokaždé když mě skočí holky na záda vyšilovat, tak jsem dávno v blázinci, párkrát jsem měla pocit že nevstanu, mají daleko víc než 20kg. A k doktorovi kvůli tomu neběhám.
No tak chce jít, je to její vec. At si jde sedět na tři hodiny do čekárny. Chtěla jen poradit