Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Před dvěma lety za mě Terra Group uzavřela smlouvu se spol Armex, kde jsem musel 2 roky odebírat plyn. Ve smlouvě mají automatické prodloužení. Nutné vypovědět nejpozději 3 měsíce předem, jinak se automaticky prodlouží.
Emailem jsem jim psal, že nechci pokračovat. Odkázali mě na formuláře, nevěděl jsem, který si vybrat, jestli vč. odpojení plynoměru nebo jen odhlášení od nich (a přechod k PP, kam to spadá, PP ten plyn fakticky dodává).
Dle zákona je totiž možnost odejít, když změní sazbu za plyn. Což se stalo, jenže nyní je dosti krátká doba na ukončení? Nevím, jestli se nemusí ohlásit s předstihem? Jak to je, když někdo chce vůbec zrušit odběr plynu? To bych snad mohl, i když by jinak smlouva platila. Vláda sama má na tom zájem, takže by mě těžko nutili a něco chtěli u soudu?
Ideálně bych měl odběr ještě v říjnu, možná i listopad. Déle ne, protože kotel je starý a nechci dávat 100 tisíc za nový, když plyn není perspektivní. Nyní ještě jiný zdroj tepla nemám, ale přímotop v bytě by neměl vyjít o moc dráž než starý plynový kotel. Kotel má nízkou účinnost, ztráty ze sklepa atd., přímotop účinnost 100%, je v bytě, sazba jen dvojnásobná. Takže to vychází nastejno, perspektivně přechod na krbová kamna s vložkou pro radiátory. Ta nyní nejsou dostupná, nedřív v půli ledna.
Dotazy, jde ukončit u Armexu ke konci září, tj. dle pův smlouvy, bez prodloužení, protože mění sazbu? Nebo už je pozdě?
Jde to ukončit proto, že zruším odběr plynu, pak by mě smlouva neměla vázat. Tam je závazek neodebírat plyn od jiných dodavatelů, nebyl tam zákaz topit dřeve či elektřinou. S tím jaksi dříve nepočítali, plyn byl levný? Pak by to bylo s demontáží plynoměru.
Ideálně bych zrušil plyn u Armexu k 30.9. a na měsíc až dva k PP, pak elektřina, výhledově dřevo.
PS. kuliferdové z Terra Group už ukončili činnost, když neměli bianco podpis, tak to pro ně nebylo výhodné.
Možná další dotaz, jestli chápu dobře, nyní po zastropování mají všichni dodavatelé stejné ceny, levněji asi nikdo nepůjde. budou se tedy lišit jen v těch fixních platbách, tj. za přípojku?
@Náhodný host Zplnomocni noveho dodavatele plynu. On prechod se vsim vsudy za tebe vyridi.
Ale zkontroluj si, zda splnujes lhuty, at neplatis sankce za nedodrzeni smlouvy ![]()
Nejlepe je novemu dodavatelu zaslat i soucasnou smlouvu o didavkach plynu. Oni v tom umeji chodit.
@cecetka píše:
@Náhodný host Zplnomocni noveho dodavatele plynu. On prechod se vsim vsudy za tebe vyridi.
Ale zkontroluj si, zda splnujes lhuty, at neplatis sankce za nedodrzeni smlouvy
Nejlepe je novemu dodavatelu zaslat i soucasnou smlouvu o didavkach plynu. Oni v tom umeji chodit.
Díky za reakci. Lhůty, původní smlouva je do konce září, ovšem mělo se vypovědět min. 3 měsíce před ukončením. Já vycházel z toho, že když mění ceník (měl jsem fix), tak mám ze zákona nárok dále nepokračovat. Teď mi šlo o to, jestli to stihnu ukončit do konce září. Nebo zcela ukončit, tj. vyžádat odpojení plynu. Pak snad smlouva nebude vázat, když se plyn neodebírá vůbec? Kotel je starý, nový kupovat nechci. Ideálně bych v něm topil nyní tak měsíc nebo dva za zastropovanou cenu a pak ukončení. S přechodem na přímotop, až se zařídí, tak krbové etážové topení do radiátorů. Krbová kamna nyní nejsou, budou až v druhé půli zimy, ale zastropovaná cena elektřiny fakticky není o tolik horší než topení plynem.
@cecetka píše:
Ale zkontroluj si, zda splnujes lhuty, at neplatis sankce za nedodrzeni smlouvy
Jinak děkuji ještě jednou. Asi zkusím současnému dodavateli napsat a současně napíšu i PP, do jejíž distribuce to spadá. I s tím, že by šlo o krátkodobý odběr. Požádat o jejich stanovisko.