Vafky / gamaty vypínat úplně?

3
23.9.22 21:43

Vafky / gamaty vypínat úplně?

Dobrý den. Poprvé bydlím bez partnera a poprvé mám topit gamaty/vafky (nevím rozdíl 😅)… dnes tu byl domovnik a zprovoznil mi je, ale říkal mi, ať je nikdy nevypinam úplně, aby zhasl hořák a jen otáčím kolečkem. Je tam i nula a když zrovna nechci topit, mám je na nule, ale kamarádka mě varovala, že takhle protopím hrozne moc, přitom domovnik mi kladl na srdce, ať je do jara úplně nevypínám a někde jsem četla, ze je energeticky náročnější je rozjíždět a zapalovat plaminek každý den znovu tak jsem z toho fakt jelen. Má tu někdo realne zkušenost a muže mi prosím poradit? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2003
23.9.22 21:48

Tak já nevím, my s nima točili vždycky max hodinu denně, a pak jsme je vypli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.9.22 21:52

@Micilin vypli úplně tak, že zhasl ten hořák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
23.9.22 21:53

@Anetppp Jo. My je nezapinali ani každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
23.9.22 22:30

Vafky se nevypínají denně, nejde to potom nahodit, nebo je to těžší. Vždy se tam nechává malý plamínek na jedničku a když chceš teplo, tak si to dáš třeba na čtyřku a potom zase ztlumíš. Rozhodně se nevypínají stále denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
23.9.22 22:34

Můžeš je také zkontrolovat, jestli tam plamínek stále je, mělo by tam být zrcátko do kterého se díváš. Při spuštění na podzim by měl přijít plynař vše pročistit a zkontrolovat jestli všechno v pořádku. Ale pokud šlapou jak mají tak bych se nebála. Rozhodně je celý nevypínej, někdy je to problém je opravdu nahodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
23.9.22 22:35
@Micilin píše:
Tak já nevím, my s nima točili vždycky max hodinu denně, a pak jsme je vypli.

Vypnutím myslíš, že jste dali na jedničku nebo na nulu ne? Rozhodně nevěřím, že jste pokaždé celé vypínali.

Příspěvek upraven 23.09.22 v 22:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1609
23.9.22 22:35

Dává se to,,na plamínek" je tam nakreslený, to topí minimálně. Uplně zhasnout až na jaře. Některé roky bylo tak krátké léto, že jsme to ani nezhasínali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
24.9.22 15:40

@alun-ka tak já nevím, jsem zmatená, pak mi zase lidi říkali, ze to hrozne žere, tak nevím 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
24.9.22 17:06

My jsme je při každém topení znovu nahazovali. Ale topili jsme fakt málo. Otužovali jsme se :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2350
24.9.22 18:35

WAW, Gamat, RCA jsou obchodní názvy topidel. Za tímto názvem je číslo, které upřesňuje typ. LIdově se u nás všemu takovému říká wawky. Vykašli se na to, co ti kdo nakuká a raději si stáhni manuál ke konkrétnímu typu. Obecně. Hořák se zapaluje zapalovacím plamínkem, který má spotřebu asi 12l/hod. V topné sezóně se nechává hořet, aby topidlo mohlo automaticky udržovat nastavenou teplotu. Rada domovníka je proto správná. Každodenní zapalování plamínku kamnům nevadí, úspora je ale bezvýznamná. Lepší je v nepřítomnosti jen snížit teplotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný