Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den. Poprvé bydlím bez partnera a poprvé mám topit gamaty/vafky (nevím rozdíl 😅)… dnes tu byl domovnik a zprovoznil mi je, ale říkal mi, ať je nikdy nevypinam úplně, aby zhasl hořák a jen otáčím kolečkem. Je tam i nula a když zrovna nechci topit, mám je na nule, ale kamarádka mě varovala, že takhle protopím hrozne moc, přitom domovnik mi kladl na srdce, ať je do jara úplně nevypínám a někde jsem četla, ze je energeticky náročnější je rozjíždět a zapalovat plaminek každý den znovu tak jsem z toho fakt jelen. Má tu někdo realne zkušenost a muže mi prosím poradit? ![]()
Tak já nevím, my s nima točili vždycky max hodinu denně, a pak jsme je vypli.
Vafky se nevypínají denně, nejde to potom nahodit, nebo je to těžší. Vždy se tam nechává malý plamínek na jedničku a když chceš teplo, tak si to dáš třeba na čtyřku a potom zase ztlumíš. Rozhodně se nevypínají stále denně.
Můžeš je také zkontrolovat, jestli tam plamínek stále je, mělo by tam být zrcátko do kterého se díváš. Při spuštění na podzim by měl přijít plynař vše pročistit a zkontrolovat jestli všechno v pořádku. Ale pokud šlapou jak mají tak bych se nebála. Rozhodně je celý nevypínej, někdy je to problém je opravdu nahodit.
@Micilin píše:
Tak já nevím, my s nima točili vždycky max hodinu denně, a pak jsme je vypli.
Vypnutím myslíš, že jste dali na jedničku nebo na nulu ne? Rozhodně nevěřím, že jste pokaždé celé vypínali.
Příspěvek upraven 23.09.22 v 22:37
Dává se to,,na plamínek" je tam nakreslený, to topí minimálně. Uplně zhasnout až na jaře. Některé roky bylo tak krátké léto, že jsme to ani nezhasínali.
@alun-ka tak já nevím, jsem zmatená, pak mi zase lidi říkali, ze to hrozne žere, tak nevím 😅
My jsme je při každém topení znovu nahazovali. Ale topili jsme fakt málo. Otužovali jsme se ![]()
WAW, Gamat, RCA jsou obchodní názvy topidel. Za tímto názvem je číslo, které upřesňuje typ. LIdově se u nás všemu takovému říká wawky. Vykašli se na to, co ti kdo nakuká a raději si stáhni manuál ke konkrétnímu typu. Obecně. Hořák se zapaluje zapalovacím plamínkem, který má spotřebu asi 12l/hod. V topné sezóně se nechává hořet, aby topidlo mohlo automaticky udržovat nastavenou teplotu. Rada domovníka je proto správná. Každodenní zapalování plamínku kamnům nevadí, úspora je ale bezvýznamná. Lepší je v nepřítomnosti jen snížit teplotu.