Ukončení PP ve zkušební době

Anonymní
29.6.12 23:39

Ukončení PP ve zkušební době

Ahoj holky, prosím o radu. Zaměstnavatel se mnou ukončil PP ve zkušební době. Vztahuje se na mě nějaká ochranná lhůta? Mohu si dojít k doktorce pro neschopenku? Díky za veškeré info

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Baruna123456
29.6.12 23:47

Jestli uz je zruseny, tak ne. Neschopenka nic neresi (jen prvnich 21 dnu PN nejde PP zrusit, kvuli nahradam… ale to uz se asi stalo).

• Citovat
  • Upravit
annn
30.6.12 06:51

Jak to je v tomto případě, to nevím. Já jsem šla na neschopenku ve zkušební době kvůli těhotenství a zaměstnavatel mě vyhodil až potom.

Ale dovolila bych si nesouhlasit s tím, že neschopenka nic neřeší - já jsem díky ní dostávala nemocenskou až do konce šestinedělí a mohla si zvolit rodičák na tři roky…

• Citovat
  • Upravit
731
30.6.12 07:08

Ahoj,
pokud jdeš marodit ve zkušební době, tak se o dobu pracovní neschopnosti zkušebka prodlužuje.
Jinak platí ochranná lhůta 7 dní po ukončení prac poměru - tzn do 7dmi kalendářních dnů po ukončení prac poměru (je jedno zda ve zkušebce nebo jinak) můžeš jít marodit na bývalého zaměstnavatele.
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
30.6.12 07:21

Jj, pokud jsi nemocná do 7 dnů po skončení pracovního poměru, tak jsi v ochranné lhůtě a pokud jsi nemocná, může ti lékař vystavit neschopenku. Odevzdáváš ji zaměstnavateli, nicméně prvních 21 dní jsi doma zadarmo, teprve poté dostáváš nemocenskou od sociálky. Pokud budeš mít neschopenku dřív, než se zaregistruješ na pracovním úřadě, tak by tě v době neschopenky neměl úřad zaregistrovat. Pokud se stihneš dřív zaregistrovat a teprve pak onemocníš, tak myslím, že v těch neplacených dnech můžeš dostávat podporu v nezaměstnanosti, pokud ti na ni vznikl nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
30.6.12 07:29

Přesně tak, pokud onemocníš ještě před datumem ukončení pp, je nemocenská hrazená i prvních 21 dnů. Pokud v ochranné lhůtě 7 dmi dnů, tak po 21kalendářních dnech tě začne vyplácet příslušná správa soc zabezp.
Z toho vychází nejlépe navržená varianta Less2311 - registrace na úp - dodat a doladit všechny náležitosti a doklady, pak jít na pn, tak budeš mít hrazenou celou dobu prac neschopnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
30.6.12 09:58
@Les2311 píše:
Jj, pokud jsi nemocná do 7 dnů po skončení pracovního poměru, tak jsi v ochranné lhůtě a pokud jsi nemocná, může ti lékař vystavit neschopenku. Odevzdáváš ji zaměstnavateli, nicméně prvních 21 dní jsi doma zadarmo, teprve poté dostáváš nemocenskou od sociálky. Pokud budeš mít neschopenku dřív, než se zaregistruješ na pracovním úřadě, tak by tě v době neschopenky neměl úřad zaregistrovat. Pokud se stihneš dřív zaregistrovat a teprve pak onemocníš, tak myslím, že v těch neplacených dnech můžeš dostávat podporu v nezaměstnanosti, pokud ti na ni vznikl nárok.

Less2311, moc děkuji za odpověď. Mohu se tě zeptat ještě na něco, prosím?
Jde o to, že jsem před nástupem do té firmy byla v evidenci ÚP. Pobírala jsem podporu, ale nedovybrala ji. Pčesně v číslech je to takto: Nárok na podporu vznikl 12.2.2012 a brala jsem ji přesně do 31.3.2012.
A chci se zeptat: Když jsem následně na to šla pracovat, ve firmě byla 3 měsíce, ve zkušebce mě propustili…jestli si můžu dovybrat zbytek nároku podpory? tzn. nějakých 3,5 měsíce?
Někdo mi říkal, že prý jinak je nárok na podporu až po odpracování 6 měsíců, ale to nemám, když jsem byla ve firm+ jen tři měsíce :(
Děkuji moc předem za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat