Ukončení RD, nástup na ÚP

Anonymní
9.9.16 10:29

Ukončení RD, nástup na ÚP

Předem se omlouvám za anonym, ale chci to řešit soukromně.

Moc se teď v té situaci nevyznám. Syn bude mít v říjnu 3 roky, rodičák jsem pobírala do konce srpna. Doufala jsem, že budu mít práci, ale nemám. Takže jsem se chtěla jít registrovat na ÚP, ale kamarádka mi dnes říkala, že do 3 let věku dítěte jsem evidována jako rodič na rodičovské dovolené a na ÚP jít nemůžu. Je to pravda, popř. je možné tedy tu rodičovskou nějak zrušit nebo co dělat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101642
9.9.16 10:31

Pokud nejsi zaměstnaná, tak na žádné RD nejsi, naopak, tím, že ti skončil v srpnu rodičák, tak je potřeba se buď přihlásit na UP nebo na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let (pokud nechodí do školky na víc jak 4 hodiny denně), jinak by sis musela sama platit zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.16 10:32

Aha, díky. Takže registrovat se jít můžu, vlastně musím, jinak nemám zaplaceno zdravotní. Moc děkuji

• Citovat
  • Upravit
Padme93
9.9.16 10:50
@Anonymní píše:
Aha, díky. Takže registrovat se jít můžu, vlastně musím, jinak nemám zaplaceno zdravotní. Moc děkuji

tak nemusíš, stačí, když si to zdravotní zaplatíš každý měsíc sama pojišťovně.

• Citovat
  • Upravit
2780
9.9.16 11:02

@Padme93 Když se nahlásí na pojišťovně jako osoba pečující do 4/7 let, tak zdravotní za ni zaplatí stát.
Ale jestli je dítě ve školce, šla bych na ÚP hledat práci, podpora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
19.2.18 10:16

RD

Mamky chtela bych se zeptat, zda nekdo vite-v kvetnu mi konci RD a syn jde do skolky az v zari..pred RD jsem bohuzel ukoncila prac. pomer a svagrova mi rikala, ze staci, aby me nekdo zamestnal na jeden den treba, pak jsme dohodou pomer ukoncili a na UP pak budu mit narok na neco? Jde mi o to jen prekonat tech 5mesicu a nezustat bez prostredku. Diky za rady moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
19.2.18 10:19

@monciskaa Po rodičáku máš normálně nárok na 5 měsíců podpory.
Sice jen na tu základní, ale bez prostředků nezůstaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
19.2.18 10:35

Tak moc dekuji :) bala jsem se, ze ne, kdyz jsem jakoby nepracovala pred tim. Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
19.2.18 10:50

Jj po rodičáku je nárok na podporu, ale je tuším necelých 3500kč- ta nejvyšší. Pokud to jde je lepší natáhnout si rodičák do 4 let dítka a nemuset se hlásit na UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat