Vrácení se na rodičovskou dovolenou

13
8.9.16 11:56

vrácení se na RD

Ahoj,
1,5 roku chodím už do práce a dceři jsou 2 roky. Momenálně chci začít podnikat a ušetřit na sociálním a zdravotním. Je možné se někam do 4 let věku dítěte nahlásit a jakoby se vrátit na rodičovskou i když jsem už chodila do práce a tím pádem ušetřit za tyhle věci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4062
8.9.16 12:10

A potřebuješ být na rodičovské dovolené nebo pobírat rodičovský příspěvek? To je rozdíl.

Na rodičovskou dovolenou máš nárok do 3 let věku dítěte kdykoliv a v jakémkoli rozsahu, o který požádáš, stačí to zaměstnavateli ohlásit. Tedy předpokládá to trvající pracovní poměr. Pokud nejsi zaměstnaná, rodičovská dovolená se tě netýká.
Co se týče rodičovského příspěvku, to záleží na tom, kolik už jsi vyčerpala, jestli si můžeš zbývající částku rozložit třeba po 50 Kč měsíčně na další dva roky. Výši měsíčního příspěvku lze měnit každé 3 měsíce, ale po vyčerpání 220 000 už zkrátka nárok není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 12:13

Nejde mi o příspěvěk.. ten jsem už vyčerpala.. jde mi o to, že když budu hlášená na rodičovské dovolené, tak nebudu při podnikání muset za sebe platit sociální a zdravotní… tak zdali se lze vrátit na RD i když jsem už byla zaměstnaná.. jinak jsem myslela, že na RD lze být do 4 let a ne jenom 3?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
8.9.16 12:28

@bigbaboo zavolala bych si na zdravotní pojišťovnu, tohle je hodně netypický dotaz, asi málokdo tady s tím má zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
8.9.16 12:42

@bigbaboo: Rodičovská dovolená je omluvená nepřítomnost v práci. Takže na ní jde být JEDINĚ když jsi zaměstnaná. Když nejsi zaměstnaná, nemáš si odkud brát volno. Nárok na ni ze zákona je do 3 let věku dítěte, ne déle. Rodičovský příspěvek lze pobírat do 4 let, ale to je něco jiného.
A jak jsem říkala, na rodičovskou dovolenou lze do těch 3 let nastoupit kdykoliv a na jakkoliv dlouho, nemusí bezprostředně navazovat na mateřskou, dá se čerpat klidně i opakovaně. Teoreticky můžeš vždy od od pondělí do středy pracovat a každý čtvrtek a pátek být na rodičovské dovolené, zákon tomu nijak nebrání, jen účetní zaměstnavatele by tě asi zabila :lol: Já osobně jsem třeba se starší dcerou po vyčerpání PPM byla asi 3 měsíce na RD, v 8 starší dcery ji po dohodě se zaměstnavatelem ukončila a nastoupila zpět na původní místo a po dalším roce (v 18 měsících dcery) opět požádala o rodičovskou dovolenou, stále u stejného zaměstnavatele. To je naprosto legální a legitimní možnost.
Nicméně nevím, jak je to s tím živnosťákem na vedlejší činnost (kvůli zálohám, což je to, o co ti jde). Našla jsem jen, že se to týká příjemců rodičovského příspěvku. Nevím, jestli to platí, i když příspěvek už nemáš, ale u zaměstnavatele čerpáš rodičovskou dovolenou. To si radši ověř buď v zákoně nebo na živnostenském úřadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
8.9.16 12:43
@monrom píše:
Já myslím, že můžeš být doma a pečovat o dítě do 4 let věku(případně déle, pokud má nějaké omezení) a stát za tebe platí zdravotní. Nevím, jak je to s paralelním podnikáním nad 3. rok dítěte.

To může, ale nesměla by to dítě dát do školky a nesměla by mít žádný přijem. To asi úplně není to, co potřebuje, když chce rozjíždět podnikání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
8.9.16 12:46

@bigbaboo No, je to jednoduché, dokud budeš zaměstnaná, tak můžeš mít podnikání jako vedlejší, tedy první rok bez záloh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
8.9.16 12:47
@Kassy píše:
To může, ale nesměla by to dítě dát do školky a nesměla by mít žádný přijem. To asi úplně není to, co potřebuje, když chce rozjíždět podnikání.

Příjem mít může, ale sociální by musela platit stejně, úlevu by měla pouze na zdravotním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
8.9.16 12:58
@j.a.n.i1 píše:
Příjem mít může, ale sociální by musela platit stejně, úlevu by měla pouze na zdravotním.

Opravdu? Já všude čtu, že aby mohla být na zdravotní pojišťovně zařazena do kategorie osoby pečující o děti do 7 let, nesmí mít příjem ze zaměstnání ani ze samostatně výdělečné činnosti. Pak platí zdravítní pojištění stát. A do 4 let věku dítěte se to ještě navíc započítává jako náhradní doba pojištění pro důchodové pojištění. Chápu to teda špatně?
Viz třeba http://www.cssz.cz/…teni-a-z.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
8.9.16 13:09

@Kassy No, ono totiž ještě na jiném místě v zákoně je, že při péči o dítě do 4 let pro tebe neplatí minimální vyměřovací základ, když máš příjem… takže výsledek stejný, jen je to uvedeno jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 13:34

No každopádně to asi raději ověřim na úřadech, bude to lepší :-) dle mého na RD podnikat můžeš bez omezení, dítě nově od 2 let taky chodit do školky může (to je vázáné jen na příspěvek). sociální se platit musí, zdravotní by měl hradit stát, pokud se nahlásíš na pojšťovně, že jsi na RD… ale to je jen můj názor, který potřebuju ověřit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
8.9.16 13:47

@bigbaboo Ano, ale k tomu, abys mohla být na RD, tak musí být zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 13:51

@j.a.n.i1 takže když člověk podniká, tak nemůže být na RD? kamarádka mi říkala, že podniká a že naopak neměla jiný výběr než si dát RD na 4 roky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
8.9.16 13:54

Zkus se zeptat přímo na pojišťovně ;) já při RD podnikám, ale mám to jako vedlejší pracovní činnost a platím jen sociální..zdravotní je mi hrazeno státem v rámci RD, ale hlavní pracovní poměr u zaměstnavatele trvá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 13:58

@hanulka.iks asi to je fakt, že při hlavní podnikatelské činnosti je potřeba hradit oboje.. a to sociální se vypočítá jak když vlastně začínáme?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat