Vrácení se na rodičovskou dovolenou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13
8.9.16 13:58

@hanulka.iks asi to je fakt, že při hlavní podnikatelské činnosti je potřeba hradit oboje.. a to sociální se vypočítá jak když vlastně začínáme?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
8.9.16 14:06

@bigbaboo taky si myslím..první rok jsem neplatila nic a druhý už zálohy vypočítané z příjmů za ten první rok ;) ale zase je to o tom, že je to vedlejšák..při hlavní činnosti se podle mě hradí povinně minimální zálohy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 14:25

@hanulka.iks děkuju moc za pomoc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
8.9.16 14:41

@bigbaboo jee, to vůbec nemáš zač :oops: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.9.16 14:53
@bigbaboo píše:
@j.a.n.i1 takže když člověk podniká, tak nemůže být na RD? kamarádka mi říkala, že podniká a že naopak neměla jiný výběr než si dát RD na 4 roky…

OSVČ pobírá PPM, je na MD, ale nikdy není na RD. Pakliže nebudete zaměstnaná, RP ani PPM nepobíráte, budete OSVČ na hlavní činnost a musíte si tak platit měs. zálohy na soc. pojištění. U zdravot. byste patřila mezi osoby, které celodenně, osobně a řádně pečují alespoň o jedno dítě do 7 let věku a nemusíte tak platit zálohy na zdravot. pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 14:56

@Sojkka jenže když budu podnikat, tak o dítě nemůžu osobně pečovat každý den přeci.. tím pádem není možnost to zdravotní neplatit, pokud dobře chápu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.9.16 15:00

@bigbaboo V prvním roce platíte minimální zálohu ve výši 1.943,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 15:01

@Sojkka za zdravotní nebo sociální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.9.16 15:15

@bigbaboo Za splněnou podmínku se považuje i umístění dítěte do MŠ na 4 hod.
Posouzení zda pečujete celodenně je pouze na vás, resp. podepisujete pravdivost údajů.
Tady ale nejde o to, neplatit zdravotní, jedná se pouze o neplacení záloh v prvním roce. Při zúčtování na jaře samozřejmě doplatíte pojistné ve výši, která vám vyjde z přehledu a zálohy pak již platit budete. Nebude pro vás platit pouze min. výše, ale skutečně vypočtená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.9.16 15:16
@bigbaboo píše:
@Sojkka za zdravotní nebo sociální?

zapomněla jsem napsat sociální :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
8.9.16 15:24

@Sojkka takže prakticky řečeno je lepší zálohy platit hned, aby to na konci roku nebyl ve finále balík :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.9.16 15:45

@bigbaboo ano, i tak je to možné udělat. Tím, že pro vás neplatí povinnost je platit, tak si klidně můžete vybrat nějakou přijatelnou částku a mít tak naspořeno :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
8.9.16 22:02
@bigbaboo píše:
@j.a.n.i1 takže když člověk podniká, tak nemůže být na RD? kamarádka mi říkala, že podniká a že naopak neměla jiný výběr než si dát RD na 4 roky…

Ty pořád pleteš dohromady rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek. To jsou dvě různé a na sobě navzájem nezávislé věci. Rodičovská dovolená (jak ostatně i název napovídá), je volno z práce, na který má každý rodič nárok za účelem péče o dítě. Do tří let maximálně. Rodičovský příspěvek (taky vyplývá z názvu) je finanční příspěvek od státu. Tvoje kamarádka si pravděpodobně jako podnikatelka neplatila nemocenské pojištění, které by jí zakládalo nárok na PPM a tím pádem dostala automaticky čtyřletou variantu rodičovského příspěvku. Ale to je délka pobírání příspěvku, nikoli délka rodičovské dovolené. Na rodičovské dovolené jako OSVČ nebyla, to by musela být zaměstnaná.
Pokud uvažuješ o podnikání, doporučuju začít tím, že si přečteš související zákony a uděláš si pořádek v pojmech a pravidlech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
9.9.16 08:03

@Kassy nepletu rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou.. o rodičovským příspěvku se tady vůbec nebavím bo já už ho mám vybraný… šlo mi čistě jen o to, jestli když mám 2 leté dítě a budu OSVČ, zdali mám povinnost platit zálohy nebo to stačí nahlásit na pojišťovnu a zálohy za mě do těch 3 let bude platit stát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
9.9.16 08:06

@Kassy nehledě na to, že mi ukaž člověka, co si přečte zákony a je z toho moudrý tak, že hned ví co má dělat.. kdyby tomu tak bylo, tak se to tady nesnažim řešit s normálníma lidma, kteří ten stejný případ mají už třeba za sebou a vysvětlí mi to jinak než svahilštinou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat