Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím Vás maminky-mám prosím takovej dotaz. Jak se rodi miminko líp? Když je placenta na přední straně a tím pádem je miminko zádama k moji páteři a nebo, když je placenta na zadní straně a miminko má záda k mému břichu. Moc děkuji za vaše zkušenosti.
To jsem nikdy neslyšela - že má placenta vliv na to jak je mimino v bříšku? Vždyť mimčo se může otáčet dost dlouho jak se mu chce nebo ne? Já měla placentu vpředu, pohyby jsem moc necítila, jen neměla ráda když jsem se ohýbala, to jsem jí vždycky cítila pod žebrama.. No a porod vyvolávanej, ale nakonec opravdu rychlej ![]()
Taky na to hledím, co má společnýho placenta s polohou dítěte… ![]()
@kotýsek píše:
Zdravím Vás maminky-mám prosím takovej dotaz. Jak se rodi miminko líp? Když je placenta na přední straně a tím pádem je miminko zádama k moji páteři a nebo, když je placenta na zadní straně a miminko má záda k mému břichu. Moc děkuji za vaše zkušenosti.
Na to podle mě ale nemá vliv poloha placenty. ![]()
Poloha placenty neurčuje pozici pledu. Plecentu jsem měla u obou stejně, každý mělo pozici jinou.
Já myslím, že to má vliv jen na to, jak moc maminka cítí pohyby. Pokud je placenta na břišní stěně, tak hůř. Něco jiného je vcestná placenta - ta může být u porodu problémem. Buď se to časem upraví samo, nebo jsou tam nějaká rizika, ale teď nevím přesně jaká.
To ale myslím není to, na co se ptáš… ![]()
@Ka-tcha píše:
Já myslím, že to má vliv jen na to, jak moc maminka cítí pohyby. Pokud je placenta na břišní stěně, tak hůř. Něco jiného je vcestná placenta - ta může být u porodu problémem. Buď se to časem upraví samo, nebo jsou tam nějaká rizika, ale teď nevím přesně jaká.To ale myslím není to, na co se ptáš…
To není, na co se ptá, ale rizika ti můžu říct
zasahuje do porodních cest a je tam riziko velkého krvácení, takže se to řeší císařem
Právě to mi řekl mudr. že já mám tu variantu, kdy má mimčo placentu na přední straně a mám ho obličejem stranou k břichu a zádama k mojí páteři. Jsem v 38.týdnu a právě mě zajímalo, jaká pozice mimča se rodí líp?
Měla jsem u prvního na přední stěně. Ale nevím, jestli byl zádama tak či onak. Tam je nebezpečí jenom v tom, že kdyby ti dělali císaře, tak aby neřízli do placenty.
Podle dr. není problém rodit normálně, že hlavičkou je dole. Ale je jasné, když by došlo k nějakým komplikacím, tak císaři bych se nevyhnula. ))))))
Pokud má záda k tvojí páteři, pak je v zadním postavení a bude potřebovat víc času dorotovat. Na celkový průběh porodu má ale vliv řada jiných faktorů. Můžeš mít třeba křížové bolesti, ale záleží na tělesné konstituci.
Ahojky, uložení placenty na polohu miminka vlyv nemá (pouze v ojedinělých případech, ale to je narušená i ta poloha, př. miminko je příčně, šikmo a pod). Miminko může mít zádíčka kdekoliv - vepředu, vzadu, vlevo, vpravo. Ksichtík je obrácen na druhou stranu jako záda (logicky
). Při porodu je vcelku jedno, na kterou stranu směřují záda. Uvádí se, že nejdelší vbnitřní rotace miminak je při poloze - záda vpravo vzadu, ale z praxe vím, že tomu tak nebývá. Poloha miminka se může měnit, u mně př. den před porodem záda vpravo vzadu, v den porodu záda vlevo vepředu. Nestresuj se s tím, důležité je to, že je miminko hlavičkou dolu a placenta nezasahuje do dolní části dělohy, nebo k čípku.
Přeji pohodový a krásný porod. ![]()
@kotýsek píše:
Právě to mi řekl mudr. že já mám tu variantu, kdy má mimčo placentu na přední straně a mám ho obličejem stranou k břichu a zádama k mojí páteři. Jsem v 38.týdnu a právě mě zajímalo, jaká pozice mimča se rodí líp?
to ale s placentou nesouvisí. Ta je tam tak od začátku. dítě mění postavení sem tam až se v nějaké usadí. obvykle se mimino rodí tak, že i kouká na řitní otvor
zátylek má u tvé stydké kosti. Do této polohy musí dorotovat z té pozice, co je pře porodem. Někdy je cesta delší, jindy stačí otočit kousek. JInak se říká, že když mimino rotuje zády přes páteř, jsou intenzivnější křížové bolesti. Já to teda měla naopak.
Placenta roli nehraje, ale pokud je mimi v předním popstavení, tudíž záda vpředu vlevo ( nejčastější) či vpravo, rotace miminka je 45stupňů. Pokud má záda vzadu, rotace je tuším 135 stupňů (prostě o hodně víc) a porod je bolestivější s bolestmi do zad.
Ahoj maminky chtela sem se zeptat kdy se tak citi pohyby na ruku kdyz mam placentu vzadu? ja uz pohyby citim ale muj se nemuze dockat az ho uciti na ruku jsem v 21tt dekuji vam moc za odpovedi