Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prosim o info ohledne dokrmování miminek v Podolí. Rodila jsem v Podolí v roce 2016 a 2021. Pokaždé nez najelo mléko mi obe holky dokrmili mateřským mlékem z mléčné banky, stříkačkou pres malicek. Tento tyden rodila v Podolí segra, byla jsem za ni vcera na návštěvě. Je dva dny po porodu, mlíčko ještě nenajelo a malého dokrmují sestry Hippem z lavičky… Pry se ji nikdo ani nezeptal jestli můžou dat um a lahev. Jake jsou Vase zkušenosti?
Rodila jsem v Podolí v roce 2017 a 2019. V obou případech mi miminka sestřičky dokrmovaly z flašky. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem o tom byla informovaná a společně jsme se na tom domlouvaly. Používají jak mateřské mléko z banky, tak za nás byl také Hipp. Ani u jednoho dítěte jsem se už nerozkojila.
Dokrmovat bez souhlasu je spatne!
Navic prilis brzke a zbytecne dokrmy mohou nekterym zenam velmi nabourat rozjezd laktace, takze by se s tim melo opravdu hodne, hodne opatrne.
Obrana proti tomu je jedina - nedat miminko z ruky.
Rodila jsem v Podolí 3×, dokrm vždy mm z banky, pro dokrm jsem si chodila sama, děti byly hladové, sestry naopak čekaly na rozjezd laktace a dokrmovat nechtěly. Neztrácí dítě moc na váze? Dala souhlas s dokrmem z banky?
Dokrmovali MM z banky, ale když nebylo, dával se větším dětem UM a MM se nechávalo jen pro maličké. Před propuštěním se přecházelo na žádost jen na UM, pokud se matka nerozkojila. Ale mluvím o nedonošencích. Asi ho nemají..
@lovestar Ahoj, já rodila v Podolí v roce 2019. Nikdo se mě na nic neptal a dceři daly flašku Hippu.
Dekuji vsem za reakce. Ja z toho byla docela hotova… Nechtela jsem prudit, ale dneska jde domu tak se jich zeptam… Souhlas u mm dala a rozhodne nechtela um. Obavam se ze prvorodicce proste soupnou um. Je pravda ze maly plakal a mel hlad, ale i um se da dat jinak nez flaskou… Mlicko ji dnes v noci nastoupilo, tak snad to dozenou:)
V Podolí jsem rodila 3× a mám pocit, že jsou tam na dokrmy přímo vysazený. U všech dětí mi je vnucovali či i dali bez mého vědomí
Měla jsem podepsaný souhlas jen s dokrmem MM, ale oni klidně dají UM.
Jen poznámka - všechny děti jsem plně kojila, jen se mi vždy mléko spoustělo až cca 2-3 den a oni prostě MUSELI dokrmovat ![]()
V roce 2017 mi dokrmovali Hippem z flašky, na nic se neptali a tak si ulehcili praci. Take se mi stalo, ze mi napr. odnesli mi rano miminko na vystreni (spala jsem a nechteli me budit( a vratilo se mi pekne spokojenoucke nakrmene😄).Spatne se mi tim rozjizdela laktace, ale protoze jsem kojit chtela, doma jsem normalne plne kojila(nikdo mi nebral dite pryč a nicim nedokrmoval).
Doma po pár dnech kejkli v porodnici lze laktaci rozběhnout a nemusela jsem se tam hádat jak baba na trhu ![]()
Kdyz neprudis, některé sestry si to takhle ulehčí. To je realita.
Nevím jak UM, ale z láhve v Podolí dávali mému nedonošenci už v roce 2007.
Bylo to tedy mé MM, on to sám nevytáhl.
Na kojení to naštěstí vliv nemělo. Doma jsme se ok dokrmu zbavili, jen potřeboval donabrat sílu.
Kamarádka tam rodila později a dokrm z láhve opět. Jestli UM nebo MM netuším.
Bohužel dokrm UM z láhve dali poporodu teď dítěti v jiné porodnici s vysvětlením, že na fototerapii jim řve a nemůžou ho pořád vyndávat ( byl tam 48 hodin) a na průšvih zaděláno:(
Naštěstí doma se nám pak s pomocí LP podařilo ok rozkojit a kojil se dlouho, ale mohli jsme si to ušetřit.
Tam nevadila tak ta láhev jako to UM, udělalo mu paseku ve střevech ![]()
2018 a 2021,Podolí. Oddělení tuším P1 a P2. Dokrm dávali, ale bohužel netuším, jestli mm nebo um, ale každopádně vždy po domluvě. U první dcery jsem byla velmi spokojená, ať to bylo, co to bylo, dcera po tom usnula na 4 hodiny, roztahla si žaludek, víc vytáhla z prsa a rozjela se laktace. U druhé dcery to bylo na nic, všecko vyblindila ven. Každopádně u obou dcer kojení 18m, takze dokrm v porodnici neměl na kojení negativní vliv.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx to je fajn rada, ale ne vždy to jde že.
To je jasny, po cisari a tak je problem.
Ale vetsinou „dejte nam miminko a odpocinte si“ byva fakt zbytecne.
@Lucie_Sx píše:
To je jasny, po cisari a tak je problem.
Ale vetsinou „dejte nam miminko a odpocinte si“ byva fakt zbytecne.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx to je fajn rada, ale ne vždy to jde že.
Ano, ne vždy to jde.Kdyz je člověk všemožné rozbolavely z porodu, ja neměla sílu a chuť se jakkoliv diskutovat a objajovat.
Je důležité si uvedomit, že doma si to člověk udělá po svém a nakonec příroda je mocná carodejka a lze se krasne rozkojit.To bych poradila ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.