Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den všem
Bohužel přes veškeré snažení o vysněné miminko nedopadlo nejlíp. Čeká nás umělé oplodnění. Byla to opravdu poslední možnost, kterou jsem chtěla využít. Ráda bych se zeptala, která z Vás to podstoupila, jak vše probíhá? Mám z toho nervy
Moc děkuji
Ničeho se neboj. V prvvní řaděě udělají partnerovi spermiogram a tobě hormonální profil, pokud neshledají problém nejspíš navrhnou inseminaci (IUI). V určitý den se dostavíte, chlap odevzdáspermie, oni je „properou“ a tobě zavedou
Pokud se nebude dařit můžete absolvovat um. oplodnění. Tebe budou nejspíš stimulovat léky a pak půjdeš na odsátí vajíček (provádí se v narkóze, ostatní je normálně jak gynekologické vyšetření), partner opět dodá svůj genetický materiál a dojde k oplodnění vajíček (více způsobů).
No, pak ti embryo zavedou a zbyte zamrazí.
Je to takový jednoduchý postup, může tam být spousta faktorů, které to mohou zkomplikovat…
Už máte vybrané centrum? Zkus se zeptat holek, co tam chodili, diskuzí je tady spousta. Každé centrum funguje jinak a má jiné ceny.
A zajima te neco konkretniho? Umele oplodneni je hrozne siroke tema. Jdete poprve do caru?
Ahoj,
co by tě zajímalo? My jsme si tím prošli několikrát. Není to tak strašné, ve většině CARů je velice milý personál, který se ti vše snaží usnadnit a „zpříjemnit“.
Ano prvne. Manželovi vyšel špatný spermiogram a lékař mne okamžitě objednal na Prahu 4 do Sanatorium Pronatal. Moc se bojím, ze to nevyjde a budu bez děti :'(
@lami143 já chodila u nás v Karlových Varech a byly tu moc milý. Nestraš se dopředu. Kolik ti je? Má jen manžel špatný spermiogram a ty jsi OK?
Ano já jsem v pořádku. Manžel ma špatný, ze přirozenou cestou to nepůjde. Je mi 27 a manželovi 31
@lami143 píše:
Ano já jsem v pořádku. Manžel ma špatný, ze přirozenou cestou to nepůjde. Je mi 27 a manželovi píše: Více
Otázka, co je špatný spermiogram. Nam taky říkali, této normálně moc nepůjde a nakonec to šlo i doma
jen to nebylo hned.
Snažíme se vice jak dva roky. A nejsou pohyblivé tak, aby oplodnily vajíčko. Moc bych si prala, aby to šlo přirozenou cestou.
U nás to bylo naopak, manžel OK a já mám PCO syndrom. Řekli nám, že inseminace by u nás byla zbytečná, takže jsme šli rovnou na umělé. Byli jsme dvakrát na umělém a 5 x KET (to ti dávají zamražená embrya) a jen jednou se nám embryo udrželo ale jen do 10tt. Tvrdili nám, že s mým PCO je minimální šance otěhotnět přirozenou cestou. Na přelomu roku jsme se začali chystat na další umělé oplodnění, ale už na něj nedošlo. Zjistila jsem, že jsem těhotná. Přirozenou cestou! Takže po skoro 5 letém navštěvování CARu a spoustě peněz se nám příští měsíc narodí chlapeček a zadarmo
![]()
Jak dlouho se snažíte?
Co se týká průběhu, tak vám nejdříve udělají oběma vyšetření. Ale neboj, jsou to převážně vyšetření z krve a spermiogram si většina CARů také udělá svůj. Podle výsledků ti připraví plán stimulace, jsou to většinou injekce a prášky. V den odběru vajíček odevzdá manžel sperma, vyberou ty nej a „spojí“ s tvými vajíčky. Většinou po 4-5 dnech ti zavedou embryo zpět
@lami143 Ahoj my taky chodíme do Pronatalu, ale v jiném městě. Manžel má azoospermii.Je po chemoterapii.Jsme rozhodnutí jít do dárce. Takže pokud chceš něco vědět ptej se.
@nikinka 123 píše:
Kdo by mel zajem piste
Taky to mám doma, zbytečný krám.