Úmrtí miminka v MD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5487
24.9.17 12:30
@Citronkalekninka píše:
@matkabagristy vazne? Jakto ze mam na syna do 4 let?

To je neplacené volno z důvodu péče o dítě do 4 let věku, není to rodičovská dovolená. Ta fakt trvá jen 3 roky. Ten poslední (4.) rok má jiný režim. Např. na něj není zákonný nárok jako u rodičovské dovolené a nedá se přerušit kdykoli z vůle zaměstnance jako rodičovská dovolená atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
@pe-terka píše:
RD lze podle mých zkušeností i do 4 let věku dítěte.
K základní otázce se vyjádřit nemohu, nemám příslušné znalosti. Moc mě to mrzí, soucítím se švagrovou :,( :kytka:

tak si pročti zákoník práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231

@matkabagristy oboji mam na 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
24.9.17 12:32
@j.a.n.i1 píše:
Má nárok na PPM v celkové délce 14 týdnů, případně do doby 14 dnů po úmrtí miminka, takže v jejím případě to bude těch 14 týdnů od nástupu na PPM.

To nejde jednoznačně říct, že v jejím případě to bude 14 týdnů, může to být i víc, záleží kolik vyčerpala ještě před porodem.

Obecně platí, že po úmrtí dítěte je nárok na PPM ještě 2 týdny (pokud nepřekročí celkovou podpůrčí dobu). Zároveň ale platí, že celková doba PPM nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže skončit dřív než uplynutím 6 týdnů po porodu.

@zaba.zaba Zakladatelko, švagrová může po uplynutí PPM buď jít na nemocenskou, pokud by jí nemocenskou lékař napsal, nebo může požádat zaměstnavatele o neplacené volno, s tím ale zaměstnavatel nemusí souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
24.9.17 12:32
@matkabagristy píše:
tak si pročti zákoník práce

Nemám proč. Jedu podle toho, co mi řekli na příslušném úřadě a co bylo v papírech - měla jsem volbu. Na úřadech by tomu rozumět měli :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
24.9.17 12:34

Jo v poho holky.ja jen pisu jak to mam ja. v praci se zeptali jak dlouho budu doma. rikam ze do 4 let a oni si to zapsali.ale ja se tam uz nehodlam vratit takze je mi to sumak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
@Citronkalekninka píše:
@matkabagristy oboji mam na 4 roky.

tak se možná s návratem do práce budeš divit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
@pe-terka píše:
Nemám proč. Jedu podle toho, co mi řekli na příslušném úřadě a co bylo v papírech - měla jsem volbu. Na úřadech by tomu rozumět měli :think:

Ty ale mluvíš o rodičovském příspěvku - a v tomhle bodě se s tebou nikdo nepře. Ale je rozdíl rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená. RP lze do 4 let věku dítěte, RD lze ze zákona jen do 3 let věku dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101654
24.9.17 12:35
@Citronkalekninka píše:
@matkabagristy vazne? Jakto ze mam na syna do 4 let?

Nejspíš protože si pleteš pojmy a na syna máš do 4 let rozpočítaný rodičovský příspěvek a nikoliv rodičovskou dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231

@matkabagristy a nebudu ;-) ja uz se tam nevratim :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
@pe-terka píše:
Nemám proč. Jedu podle toho, co mi řekli na příslušném úřadě a co bylo v papírech - měla jsem volbu. Na úřadech by tomu rozumět měli :think:
§ 196Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
24.9.17 12:37

@j.a.n.i1 dobre tak jeste jednou.nic si nepletu. v praci se me ptali jak dlouho budu doma. rekla jsem ze do 4 let. sepsali to se mnou a nerekli ani popel.ale to je taky o zamestnavatelovi ze jo. nicmene ja se tam uz nehodlam vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101654
24.9.17 12:38
@Lendeš píše:
To nejde jednoznačně říct, že v jejím případě to bude 14 týdnů, může to být i víc, záleží kolik vyčerpala ještě před porodem.

Jasně, to máš pravu, neumím počítat, pokud by šla 8 týdnů před termínem a přenášela, tak to může být i o něco víc.

Příspěvek upraven 24.09.17 v 12:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101654
24.9.17 12:39
@mau-mau píše:
To je neplacené volno z důvodu péče o dítě do 4 let věku, není to rodičovská dovolená. Ta fakt trvá jen 3 roky. Ten poslední (4.) rok má jiný režim. Např. na něj není zákonný nárok jako u rodičovské dovolené a nedá se přerušit kdykoli z vůle zaměstnance jako rodičovská dovolená atp.

Rodičovská dovolená se taky nedá kdykoliv přerušit z vůle zaměstnance…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101654
24.9.17 12:40
@Citronkalekninka píše:
@j.a.n.i1 dobre tak jeste jednou.nic si nepletu. v praci se me ptali jak dlouho budu doma. rekla jsem ze do 4 let. sepsali to se mnou a nerekli ani popel.ale to je taky o zamestnavatelovi ze jo. nicmene ja se tam uz nehodlam vracet.

Holka pleteš a to, že je tvůj zaměstnavatel ochoten přistoupit na neplacené volno (během kterého ti klidně může dát výpověď, když bude chtít) na věci nic nemění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty