Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem mnohačetné infarkty na placentě, nikdo to nepoznal. Jediné, čeho si dr. (díky Bohu za to) všimla, že dítě přestalo růst, proto se porod vyvolával 3 týdny před TP. Pokud bych dítě měla donosit do termínu, tak by s největší pravděpodobností nepřežilo (z testů po porodu bylo jasné, že se už dusilo). Takže jo, u nás to díky všímavosti mé gynekoložky dopadlo dobře a dítě se zdá být zatím ok (AS po porodu 3-7-8).
U prvního dítěte se nic takového nestalo a další dítě už nechci, nechci to prožívat znovu…
@Hadumi Šílený!!! U mě se to děje moc brzy takže by se stejně žádný porod nemohl vyvolávat. Mám v hlavě zmatek, nechápu to přece se tomu nějak musí dát předejít. Já miminko chci alespoň dvě. Ale ten strach, stres, nervy je to šílený
Nechci se vzdát, ale bojím se. Nevím zda je po republice nějaký lékař který se tomuhle věnuje, poradil by pohlídal si mě
Nechci ti brát optimismus, ale v podstatě jediné (kromě ředění krve, které u tebe stejně bude probíhat) je ke konci těhotenství hlídat průtoky, aby se eventuálně mimčo mohlo porodit dříve. A samozřejmě nekouřit a ani kafe a čaje (zelený, černý) bych nepila, kvůli zvyšování krevního tlaku a zúžení cév (vlivem nikotinu a kofeinu.
@zoy
Vysoký tlak jsem měla u obou těhotenství, brala jsem dopegyt.Ty kontroly průtoků jsou až na konci těhotenství? To já se dostanu vždy do 5 měsíce a přestane bít miminku srdíčko. Možná to je nesmysl a třeba jak nemám ještě úplně průchozí tu nohu nemohlo to kolovat do placenty a tam se to ucpat. Už si přijdu jak blázen furt něco zkoumám, čtu ale o tomto sem se moc nedočetla.
A chodíš na hematologii? Kontrolovali ti v těhotenství koagulacni faktory?
@Anonymní píše:
@Hadumi Šílený!!! U mě se to děje moc brzy takže by se stejně žádný porod nemohl vyvolávat. Mám v hlavě zmatek, nechápu to přece se tomu nějak musí dát předejít. Já miminko chci alespoň dvě. Ale ten strach, stres, nervy je to šílený![]()
Nechci se vzdát, ale bojím se. Nevím zda je po republice nějaký lékař který se tomuhle věnuje, poradil by pohlídal si mě
jak už další dítě nechci, tak ani nepátrám, co udělat, aby se to příště neopakovalo. I když občas mne napadlo, že se na to gynekoložky možná zeptám, když bych náhodou otěhotněla (nikdy člověk neví). Ale co jsem na tohle téma pátrala na netu, tak jsem našla nějaké diskuse s příběhy podobných tvému, ale kde to bylo, nevím…
@Půáček
Ano chodím, a kontrolovali ty de-dimery vždy byly přes 1.2 což mi přišlo divný, ale věřila jsem, že vědí sami nejlíp
@Hadumi
Já si pak k tomu v klidu sednu a zkusím něco najít. V tom zápalu jsem chtěla přímo takhle s někým napsat pár vět, třeba se někdo ozve s tímhle problémem. ![]()
Tak jako trombus z nohy do placenty jít může, ale pouze pokud máš srdeční vadu (foramen ovale patens), o které nevíš. Není to příliš časté. D-dimery mohou být zvýšené pouze tím, že jsi těhotná. Jejich vypovídací schopnost je spíše v tom, že když jsou nízké, tak nemáš trombozu nebo embolii. Když jsou zvýšené, tak ti nic být nemusí, ale může. Vysoký tlak placentě rozhodně neprospívá. V pátém měsíci se stejně nedá nic dělat, i kdyby se na nějaký problém přišlo, a musí se jen doufat. Takže závěrem: najít si gynekologa ve specializovaném centru, ředit krev, hlídat krevní tlak a cukr a doufat.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj
Je tu nějaká se stejným příběhem??
Jak to dopadlo, donosila jste miminko? děkuju
Chci poprosit o rady, zkušenosti jsem už bezradná.
Mám za sebou dva potraty v 5 měsíci. Po prvním potratu zjištěna trombóza v celé noze, po té zjištěna leidenova mutace to bylo loni. Nyní další potrat, proběhla histologie kde podle mého gynekologa bylo vše v pořádku. Ale dnes na genetice mi pan doktor řekla, že rozhodně to normální nebylo. Byly zjištěny infarkty na placentě, já se ptám jak je možný že gynekolog nic nezpozoroval, nějaké změny na placentě to přece nepřijde ze dne na den.Na prvním screeningu v druhém těhotenství bylo vše v pořádku i srdíčko mělo miminko zdravé. Dá se tomuhle stavu nějak předejít ( infarktům na placentě a včas to podchytit?? ) U prvního těhotenství se všichni lékaři přikláněli k tomu že to bylo tím, že se nevědělo o té mutaci a neředila jsem se. U druhého jsem se ředila a i přesto se to opakovalo. Přece není možný, aby se to opakovalo pořád dokola a nešlo tomu nijak zabránit