Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mam takovy dotaz…zemrel mi tatinek, mel uver na byt, kde zbyva mensi nedoplatek a s bratrem se nebudeme zrikavat dedictvi.Ale muj dotaz je, jestli mam se sveho uctu platit ten uver, elektrinu atd? Nebo na vse cekat, az se ozve notar? Nechceme, aby narostly nejake dluhy za neplaceni, ale nevime jak to je, kdyz vlastne umrel😢 dekuji za odpovedi
Ano, určitě platit a mít doklady o tom, kdy a kolik jsi zaplatila, notář to pak v rámci dědického řízení zohlední.
Upřímnou soustrast, a at je brzy lépe!
Vše platit. Absolvovala jsem to stejné minulý rok. Upřímnou soustrast. ![]()
@Terinkak píše:
Ahoj, mam takovy dotaz…zemrel mi tatinek, mel uver na byt, kde zbyva mensi nedoplatek a s bratrem se nebudeme zrikavat dedictvi.Ale muj dotaz je, jestli mam se sveho uctu platit ten uver, elektrinu atd? Nebo na vse cekat, az se ozve notar? Nechceme, aby narostly nejake dluhy za neplaceni, ale nevime jak to je, kdyz vlastne umrel😢 dekuji za odpovedi
Určitě vše platit, schovávat doklady. Upřímnou soustrast.
@Terinkak Upřímnou soustrast. ![]()
Z tatínkova účtu mohou odcházet trvalé příkazy, pokud by tam měl finance. Pokud máš k dispozici výpis z účtu, poznáš to tam.
Jinak můžeš úvěrové bance předložit úmrtní list a dohodnout se, jak dál.
Vše, co budeš platit, notáři dolož.
Platby za byt - družstvo i SVJ mají rozdělené na pevné platby a zálohové. U zálohových můžeš požádat o nastavení na minimum. Taky v bytě vypni vodu, elektřinu, topení na minimum, pokud v něm nikdo další nebydlí.
Ano, vše plaťte, stahuj si pdf doklady a notáři to dodej.. to se započte do dědictví.. já dnes mluvila s notářstvím (úmrtí táty červen) a říkala, že na říjen už to vidí s konečným sezením a zprávou… člověk si to aspoň trochu vydýchá, však o nic nepřijdete a on bohužel neobživne, takže je mi upřímně celkem dost jedno, kdy přesně bude mít řízení konec…
Ano, energie musíte platit dále zálohově a asi to budete muset dodavateli nahlásit, tu změnu, aby komunikoval s vámi. Myslím, že je běžný postup, že si to necháte napsat jeden na sebe, nemůžete ty smlouvy nechat na neexistující osobu. Dnes se na notářské řízení čeká 3/4 roku. Měli jsme to taky teď čerstvě v rodině.
@EEKK píše:
Ano, energie musíte platit dále zálohově a asi to budete muset dodavateli nahlásit, tu změnu, aby komunikoval s vámi. Myslím, že je běžný postup, že si to necháte napsat jeden na sebe, nemůžete ty smlouvy nechat na neexistující osobu. Dnes se na notářské řízení čeká 3/4 roku. Měli jsme to taky teď čerstvě v rodině.
to bude město od města, u nás to trvá 4 měsíce