Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky, potřebovala bych poradit…všímám si, že už od rána mám takový bezbarvý výtok. Nic strašného, ale radši si dávám intimky…Navíc mě ještě k tomu zlobí žaludek a mám pocit, že bříško mám o trošku tvrdší, než ho mívám normálně. Myslíte si, že to už může být plodovka a měla bych si dělat starosti, nebo to je normálně v tomhle pokročilejším týdnu? Děkuju moc předem za Vaše rady.
Ahoj,
plodová voda je jako voda, průhledná, a je to tekutina, není to takový „táhlý výtok“. Pokud je to vyloženě tekutina, čirá, nijak nejde cítit (např. kdyby šlo o moč), raději bych jela do porodnice, ať ti udělají test na plodovou vodu. Vezmi si do kalkhotek bílou vložku, nejlíp asi bezparfémovanou, v porodnici na ni nalijou nějaké činidlo (tuším „čemešváryho“) a podle toho poznají, zda se jedná o plodovou vodu.
Raději jet do porodnice několikrát „zbytečně“, než pozdě ![]()
Nám porodní asistentka na kurzu říkala, že plodová voda je nasládlá a že prý odtéká klidně po troškách, ale pořád. Že je to nejvíc znát např. když vstanu ze sedu, z lehu.
Ale jinak výtok je v těhu běžný, pokud nesvědí nebo nepálí. Já už mám teď druhá antibiotika v krátké době na zavádění, tak si říkám, jestli bych vůbec poznala, že vytéká i plodová voda, když ze mě pořád vytékají ty rozpuštěné globule ![]()
Existují taky testíky, které se zabarví, když je na vložce přítomna plodovka…
pokud si nejsi jistá, tak opravdu do porodnice zajeď. taky razím heslo radši být za histerickou těhuli než něco zanedbat. ni jsou tam zvyklí
i kdyby to byla plodovka, tak mimčo bude v pohodě, jsi už v dobrém týdnu. po 34 tt už mají mimča dozrálé plíce, tak by ti ani nepíchali kortikoidy.
ke konci těhu je vodovatější výtok úplně normální. já tohle taky řešila a bála se - měla jsem ale trošku problémovější těhu. nakonec jsem si sehnala testy na plodovku. ale mám pocit, že ten výrobce už zastavil výrobu… když zase v porodnici je prý mají… tak ti nevím…
taky se říká, že je narůžovělá
Já měla ke konci pořád něco - výtok, pak už spíš pořád špinění a krev nebo právě takové růžové - ty poslední dny. Myslela jesm, že to je po vyšetřeních, co byly často…v pondělí se mě mudra ptala, jak dlouho toto mám (to bylo asi 10 dní), do středy už to bylo o něco víc a mudr ato zhodnotila jako plodovka z vrchních obalů? Poslala mě na sál a bylo
Ale jak to poznat, to nevím…já vím jistě jen to, že to nebyl výtok, ale tekutina (taky jsem si myslela na únik moči, holka byla dost festovně dole) a narůžovělá
V případě pochybností je lepší jet jednou zbytečně:)
Taky by to mohla být hlenová zátka. Aspoň v pokynech z porodnice ji popisují tak, že může být hlenovitá, s příměsí krve, nebo až čirá, skoro tekutá.
Ale na plodovku bych to netypovala…
Ahoj nějak mě přepadl strach. Včera jsem měla vlhké spodní prádlo. Jsem na začátku 10 tt a napadlo mě zda by to nemohl být unik plodové vody? Cítím se pořád nějak mokrá.
@Anonymní píše:
Ahoj nějak mě přepadl strach. Včera jsem měla vlhké spodní prádlo. Jsem na začátku 10 tt a napadlo mě zda by to nemohl být unik plodové vody? Cítím se pořád nějak mokrá.
Takhle na začátku je to malo pravděpodobne.. spíš to bude výtok, jak s tebou mlati hormony.
@Anonymní píše:
Na začátku je jí tak málo, že to nepoznáš. Obyč výtok