Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky tak se mi dnes podařilo zvrknout si na prochazce s novým pejskem nohu myslela jsem že to rozchodím ale po par hodinach noha jak balon a navštěva nemocnice
zavěr no pujdete na altroskopii a budeme spravovat vypada to na prasklý vnitřní meniskus a něco s křížovym vazem! Prej se uvidí 14 dní až splaskne noha pošlou mě znova na rentgen a dají mi termín. Dostala jsem neslušivé berle a šla domu.
Otazka zní jak dlouho trva rekonvalscence a kdy budu moct aspon došlapnout na nohu berle mě ničí
nic s nima nezvladam. A jak celkově se citite po operaci chodite bez problemu nebo vas noha bolí při změně počasí?? Jezdím hodně na motorce a hraju tenis tak by mě zajimalo jestli jsem tím nezabila sezonu
děkuju
Přeji brzké uzdravení
ale s tou sezonou nevím, vlastní zkušenosti nemám, ale v televizi sleduju fotbal, a u fotbalistů je tohle zraqnění min. na 6-7měsíců ![]()
Jo, tak to je věc vysoce individuální. Koleno jsem měla rozbité: prasklý meniskus, urvaný přední zkřížený vaz, natáhlé tepny, rozdrcenou chrupavku. První operace byla čistě artroskopie se začištěním menisků (no, operace, jde v podstatě o prd, jen se ti tam podívají) a s berlemi jsem byla měsíc. Po operaci vazů pak skoro tři měsíce a to byl ten pravý masakr. Pár let po operaci o noze nevím, při změně počasí o ní nevím také - dokud ti nesekají do kosti, tak to problém extra není. Je to všechno individuální, záleží i na okolních svalech, ty toho udrží hodně, leckdy plastika není vůbec nutná.
@zinuška no holka já tě nepotěším. já si kdysi při sportu jeden natrhla a druhý koleno utrhla a bolí mě to pořád. hlavně při námaze a prochladnutí. já jsem měla ty nohy chromý obě tak to asi trvalo déle, ale bolelo to 6 týdnů o berličkách
V červnu to bude rok, co jsem od artroskopie, rekonvalescence celkem rychlá, už po 5 týdnech jsem běhala jako před tím, a za mě ano, dodnes při změně počasí koleno cítím, ale nic brutálního…každopádně tam se mnou byla paní, co ho neléčila a u ní byla rekonvalescence mnohem delší, cca 4 měsíce…není to nic hrozného, akorát tahání vody z kolene po operaci žádná hitparáda
![]()
Btw pokud bys měla opravdu urvaný křížák, rekonstrukci rozvaž dobře, pokud mám srovnat akutního císaře a koleno, tak koleno bylo xnásobně horší.
Krucipísek no tak ja hrala zavodně volejbal a celkově mě kolena bolí ale nikdy to nebylo na operaci loni mi sice už hrozili ale nějak se to upravilo samo.
Dneska když jsem tam vysmata šla tak jsem myslela že mi něco pichnou a že pujdu v pohodě domu ted na nohu ani nedošlapnu ![]()
CHlap si myslel že si dělam prču že se mi nechce do prace až mu ukapla slza když mě vezl s berlema ![]()
Já mám natržený boční vaz v koleni ( na meniskus mají/měli jenom podezření) a jsem už 7 týden doma.
Na kontrole se mnou byla paní co je už od listopadu doma s prasklým meniskem a předním zkříženým vazem. Čekej dlouhou rekonvalescenci.
Jsem po dvou operacích, také praský meniskus a přetržený přední křížový vaz (při sportu), rekonvalescence po druhé operaci byla dlouhá a bolestivá, záleží i na operatérovi a prostě, jak se s tím tělo srovná. Dnes ještě po 6 letech mám někdy silné bolesti, někdy úplně v poho a každou změnu počasí rázně cítím již 2 dny předem - prostě barometr.
Ahoj děkuju všem za odpovědi už ted je to zdlouhavé jen nechapu sice mam nohu jak balon ale už to bolí jen v určitych polohach doma zvladam chodit bez berli sice pomalu ale zvladam.Je možný že by to nebylo až tak horky jak tvrdí doktor?
@zinuška píše:
Ahoj děkuju všem za odpovědi už ted je to zdlouhavé jen nechapu sice mam nohu jak balon ale už to bolí jen v určitych polohach doma zvladam chodit bez berli sice pomalu ale zvladam.Je možný že by to nebylo až tak horky jak tvrdí doktor?
Může a nemusí - to, co s kolenem teď zvládáš, nemá úplně vypovídající hodnotu
. Uvnitř může být cokoliv, něco bez magnetické rezonance nebo artroskopie s jistotou nemusí určit
.
@zinuška píše:
No, možná to až tak vážné nebude, já teda měla úraz a na nohu se hned po pádu nepostavila, jak byl přetržen ten přední křížák, a po první operaci mi koleno vypadávalo, proto jem šla na plastiku, předevčírem jsem ušlápla asi 5km s určitými bolestmi, ale šlo to ![]()
Díky sportu jsem si urvala přední křížový vaz a menisky. Byla jsem poprvé na atroskopii. O pár měsicích jsem šla na plastiku. Uzdravení mi trvalo cca 9 měsíců. Zrovna tedka 17.5 jdu na operaci s druhým kolenem taky díky sportu a s urvaným meniskem vidím to na další 4 měsíce bez sportu bez ničeho..:/ ![]()
Ahoj holky tak už chodím bez berlí pravda že po par kilometrech noha bolí zcela ju nenatahnu ani neskrčím ale kontroli a nasledne operace jsem se bala natolik že jsem tam prostě nešla ![]()
ted když mužu aspon trošku chodit nechci aby mě hned brali pod kudlu
Dobrý den mám otázku. včera sem šla do schodu na sobě sem měla dlouhé šaty držela sem 14 kg dceru a do toho 4 kg tašku zakopla sem o ucho tašky a když sem v tom zakopnutí chtěla udělat krok jako by mi v koleni křuplo a když sem chtěla udělat další krok abych si sedla tak to nešlo nemohla sem ani na nohu došlápnout. Noha ihned natekla a při příjezdu na pohotovost mi byl udělaný RTG s negativním výsledkem na zlomeninu, ale doktor nohu nemohl dovyšetřit z duvodu otoku nohy, řekl mi že mam vodu vkoleni ale není k punkci, a že za 10-14 dnu mám přijit na kontrolu aby se to dovyšetřilo. myslíte si že to může být menisku? A jak mám postupovat při léčbě když otok mám po celé délce nohy až k chodidlu? priznic nezabral a fastum gel bez efektu, mám navštívit hned ortopéda nebo zajet opět na chirurgickou ambulanci. noha nesnesitelně bolí a mám takový vnitřní tlak který mi tlačí na češku (jabko) co dál? dík za radu