Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
jdu se jen zeptat jestli nemáte podobnou zkušenost. Dcera skoro 5 let už cca rok se pereme s neustálým kašlem. Někdy lepší někdy horší, ale nikdy úplně dobrý. Na noc ji dávám dithiaden aby se vyspala. K tomu se vždy přidruží zelená rýma a zhnisané oči, které ráno musím nejdřív umýt borovkou, jinak je nerozlepí kolik tam toho hnisu má. V zimě jí to jde navíc do uší. První rok ve školce byla v pohodě, párkrát nějaká viroza nic hrozného. Tenhle rok má od ledna čtvrté antb. Minulý týden jedny dobrala a dnes opět kašel, zelená rýma a zhnisané oči.
Na Orl nám doporučili vyndat nosní mandli. Zatím jsem se k tomu nerozhoupala. Koupila jsem inhalátor, takže inhaluje vincentku, dávám ji vitamíny, chodíme ven, do skolky samozřejmě skoro nechodí. Já už jsem celkem zoufalá, tak 10 dní je dobrá a pak znova. Doktor mi řekl, že kdyz se ji bude dělat krevní rozbor před operací (odstranění mandle) tak nemá smysl ji teď zatěžovat braním krve. V listopadu se nám narodilo miminko, napadlo mě jestli z toho nemůže být nějak vystresla. Zkoušela jsem kalobu, lichorerisnici, probiotika. Začínám být hromada nervů ![]()
Já bych na těch odběrech trvala. Nějaké stěry z nosu, očí nedělali? Je možné, že má někde usazené zánětlivé ložisko a to mu ty opakované problémy způsobuje. ![]()
@Hrozina dělali ji z nosu, našli stafylokoka, na toho právě dostala první antibiotika v lednu. Podle mě to přinesla že školky, měla krvavé strupy v nose a pak ložiska na zádech. Ale vše v pohodě. Všechno se ztratilo a nic z toho už nemá.
A alergologické testy dělali? Můj syn prokýchá celou noc, oči má věčně červené a zalepené. Vše to u něj způsobuje alergie na roztoče
@Aduš8 nedělali. Říkala jsem to právě předminulý týden našemu doktorovi, když ji dával ty poslední antb a on mi na to řekl, že pokud budeme vyndavat tu mandli, je zbytečné jí stresovat dvěma odběry. Že před operací se stejně bude nabírat. Jenze to jsem netušila, že 5 dní po dobrani antibiotik to bude mít zpět.
Za mě bych ještě u dcery zkusila proplachovat nos konvičkou (děti mi to dávaly od 3 let). nedám na ní dopustit. Co se týče té nosní mandle, tak bych se ještě zkusila domluvit na ORL, zda by se nedala zkusit třeba na měsíc léčba pomocí stříkání kortikoidů do nosu + denní braní antihistaminik, aby se zjistilo, jestli se ta nosní mandle sama od sebe zmenší. Třeba u dcery to nepomohlo a na operaci stejně musela (měla i tekutinu ve středouší).
@Wespery1 a proč se tak bráníš vyndání nosní mandle? je to zbytnělá sliznice, která tam nemá co dělat, moje dcera měla jít na operaci v říjnu 2021, posunuto pro covid, v lednu 2022, posunuto pro covid, v dubnu 2022 - kašlala, doktorka jí nechtěla udělat odběry, v květnu 2022 - kašlala také, ale byli jsme na pohotovosti, kde jí tadli ventolin sirup - kašel se trochu zmírnil, pediatře jsem to zatajila, aby jí konečně udělala ty odběry, operaci konečně absolvovala, čekali jsme na to jako na smilování, ona už od října nemohla téměř dýchat nosem ![]()
@stinga já se tomu nebráním. Už s tím počítám, jen ji to nechci nechat udělat teď v těch vedrech. Ta počkám do října a objednám jí. Ona může dychat nosem, teda pokud nemá zrovna rýmu. Stříkám mořskou vodu s mědí. A inhaluje to docela zabírá.
@Pocahonta konvičku jsme zkoušeli asi 3× a i ve 4 letech mě pokousala
nenechá si to udělat, ani sama nechce. Jakmile ji to nateče do pusy, tak začne hysterčit. Celkově nemá vodu vůbec ráda. Poustela jsem jí videa jak to i menší děti dělají samý, my jsme to dělali před ní…nic. Naše má taky právě tady po každé téhle „viróze“ nebo co to je, tekutinu ve stredousi s bublinami. Pak se ztratí, když ji je chvíli dobře a pak opět. A pomohlo vám odstranění?
@Wespery1 píše:
@stinga já se tomu nebráním. Už s tím počítám, jen ji to nechci nechat udělat teď v těch vedrech. Ta počkám do října a objednám jí. Ona může dychat nosem, teda pokud nemá zrovna rýmu. Stříkám mořskou vodu s mědí. A inhaluje to docela zabírá.
@Pocahonta konvičku jsme zkoušeli asi 3× a i ve 4 letech mě pokousalanenechá si to udělat, ani sama nechce. Jakmile ji to nateče do pusy, tak začne hysterčit. Celkově nemá vodu vůbec ráda. Poustela jsem jí videa jak to i menší děti dělají samý, my jsme to dělali před ní…nic. Naše má taky právě tady po každé téhle „viróze“ nebo co to je, tekutinu ve stredousi s bublinami. Pak se ztratí, když ji je chvíli dobře a pak opět. A pomohlo vám odstranění?
Zkus místo konvičky RESPIMER. Doporučovali nám to z alergologie, není tam potřeba taková spolupráce. Ale při rýmě vždycky hledím, co z dítěte vypláchnu. A to je už větší a smrkat umí.
Určitě odstranit nosní mandli. Dcerka byla na odstranění 2/2018 a od té doby měla 1 atb. Co její ségra odmarodila fest, tak mladší přešla úplně bez příznaků nebo jen s lehunkou rýmou. Doteď mě mrzí, že jsem nevzala i tu starší, bylo mi to nabízeno. Sice ta mandle nebyla úplně, jen hraničně, ale když teď vidím, jak obyčejné virózy ta starší prodělává… ![]()
@Wespery1 píše:
@Aduš8 nedělali. Říkala jsem to právě předminulý týden našemu doktorovi, když ji dával ty poslední antb a on mi na to řekl, že pokud budeme vyndavat tu mandli, je zbytečné jí stresovat dvěma odběry. Že před operací se stejně bude nabírat. Jenze to jsem netušila, že 5 dní po dobrani antibiotik to bude mít zpět.
Odkud jsi, investuje do té plazmy při odstranění mandle.
@Wespery1
Dcera nešla na odstranění nosní mandle z důvodu nemocnosti, ale jelikož ona skoro nemohla dýchat nosem, všechno táhla ústy (i nám vyhrožovali gotickým patrem). Zlepšilo se to dýchání, ale tu pusu otevřenou má stále (už to má jako zlozvyk). V noci ale už např. nechrápe… Tu tekutinu ve středouší měla naštěstí čirou, takže nemusela mít ty hadičky.
Jinak jak tady někdo doporučoval tu plazmu, tak té bych se zase já vyhnula… Nejlepší je to klasiky pomocí shaver (před těmi 3 lety byl i on zpoplatněn), ale teď mi říkala kamarádka, že už za něj nic neplatila.
@Wespery1 tak to chápu, také bych to dítěti nechtěla nechat dělat ve vedrech, ale určitě mají i u vás nějakou objednací dobu, a také v době předoperačního vyšetření musí být dítě zdravé, také v době operace - takže se to může protáhnout na x měsíců, jako u nás
@Pocahonta můžu se jen zeptat, proč byste se vyhla plasmě? Právě o té jsem uvažovala totiž.
@Wespery1 píše:
@Pocahonta můžu se jen zeptat, proč byste se vyhla plasmě? Právě o té jsem uvažovala totiž.
U té plazmy a laseru je údajně ta rekonvalescence lepší (prý to tak nekrvácí atd. ), v papírech bylo, že i hospitalizace by byla kratší dobu. Nicméně třeba lékařka konkrétně u mé dcery říkala, že u ní ta mandle byla natolik velká, že tou plazmou by to bylo naprosto šílené dělat… Byla jsem na pokoji s paní, jejíž holčička šla laserem a pooperační stav snášela nejhůře (ano, je to dosti individuální). Stejně nás potom pustili současně druhý den. Dcera šla shaverem a rekonvalescence úplně v pohodě, kamarádka teď šla najednou s oběma dětmi najednou klasickou metodou a také naprosto bez problémů…