Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosím vás, po jak dlouhé době co jste úplně ukončili kojení jste dostali MS? Já skončila kojení ze dne na den práškama před 3 týdny a MS pořád nikde (kojila jsem 6měsíců). Jde mi taky o to, že jsem hodně zhubla, tak jestli jsem to taky nedostala ještě z tohoto důvodu, ale snad né ![]()
Ahoj, sice úplně neodpovím na tvůj dotaz, ale s poklesem hmotnosti a ztrátou MS mám bohaté zkušenosti, takže bych klidně tipla, že to může být tím. Na druhou stranu mi přijde tři týdny ještě hodně krátká doba na to, aby se tělo srovnalo po tak velkém zásahu jako je těhotenství a půlroční kojení, takže to zatím nijak neřeš. Měla jsi před těhotenstvím MS pravidelnou?
K té hmotnosti - každá jsme v podstatě nastavena na určitou hmotnost (nebo spíš tukové zásoby v těle, které kromě vaječníků také produkují estrogeny),při které můžeme ovulovat a menstruovat. Já jsem třeba tři roky vůbec neměla MS, protože jsem zhubla a pak stačilo jen přibrat tři kila a bylo zase všechno v pořádku. Musela jsem se dostat přesně na tu hmotnost, kterou jsem měla v době, kdy jsem prvně MS dostala, což bylo ve 13 letech.
Nyní jsem 9 měsíců po porodu a stále dvakrát denně kojím, tak jsem taky zvědavá, jestli a kdy mi zase naskočí cyklus.
Dostala jsme menzes přesně po měsíci od ukončení kojení, kojila jsem plně pak částečně 4 měsíce, na konci už fakt tak 1-2 x denně.
Při prvním dítěti jsem kojila jenom měsíc a MS jsem dostala až za 3 měsíce, tak klid, je čas.
Já jsem začla znovu s ms po ukončení kojení asi za 5 týdnů.
Díky všem, tak to ještě počkám, to mám podle vás ještě čas
Já měla při výšce 175cm před těhotenstvím váhu 59kg, ale kojením jsem zhubla na 56kg, ale ted už mám 58kg, takže jsem vlastně zase už skoro na svojí váze, takže to tím nejspíš nebude
Jinak je to fajn nemít MS ![]()