Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ukulina - zase ale už je to celkem i kvalitní, o Fidorky se s mužem pereme
(přece děcka nenecháme zkazit si žaludky
). Akorát ty Banánky tu nikdo nejí, furt to všem říkám
- v jedné rodině jsme i přesto dostali dokonce 3 kusy na hlavu.
Opravdu oceňuji, že když jsem letos nakupovala na Mikuláše, tak jsem viděla, jak ty babičky a tetičky opravdu čtou ty etikety a zajímají se o složení, že to nehážou do vozíku stylem čím levněji a více, tím lépe.
Jinak, já letos striktně omezila sladkosti, do pytlíku dostane i maxi kinder vejce, co si vykoledoval o velikonocích, a jaksi se na něj pozapomnělo
![]()
Mikuláše dostane ze školky, od nás, od prarodičů, a od tety, ale jen po 2ks v pytlíku, jeden větší, druhej menší.
@Len-til-kah ![]()
@Ukulina Děcka pak nejí nic jiného, nadlabají se čokoládovou tyčinkou a normální jídlo je fuj. Já proti sladkostem nic nemám, ale musí být v rozumném množství. Malý balíček, v něm nějaká figurka, tyčinka, perníček, jablíčko, pomeranč, oříšek, a to bohatě stačí ne? Nemusíme to jíst další týdny… Takhle by mi Mikuláš ani nevadil, u nás jezdí každým rokem Mikuláš na kočáru taženém koňmi, sejdeme se půlka vesnice a děti mají radost. Vadí mi když se to přehání, hlavně s těma sladkostma.
@Vemas píše:
My mikulase neslavime. Celkove ten „svatek“ nemusim. Odmitam strasit deti a hory levnych hnedych nahrazek cokolady me nelakajiza oknem akorat pristane balicek, kde je knizka a kvalitni susenky bud ze zdrave vyzivy nebo neco podobneho. Babicka to vi a respektuje. Naopak je rada, ze nemusi nic vymyslet
jo a do skolky nechodi kdyz maji mikulase
Když jsi byla malá, tak jsi taky dostávala k Mikuláši knížku a balíček celozrnných sušenek? Nebo klasiku - nějaké dobroty a ovoce? ![]()
Mikuláš je přece fajn (ožralí čerti tedy ne) ale ta tradice je pěkná. Vždyť se dětem nemusejí cpát sladkosti horem dolem. Do punčochy nějakou dobrou čokoládu, sáček bonbónů, nějakou sušenku, pomeranče, mandarinky, banány, ořechy, brambory a uhlí a je to. ![]()
U nás chodil Mikuláš do školky, pak jsme chodili ke známým domů a někdy do kultůráku…letos je už ve škole, ke známým asi půjdem, kultůrák se nás netýká, bude na závodech s gymnastikou, teda ono by se pak dalo asi odpo tam jít, ale zdá se mi to zbytečné…a navíc, od února má malá cukrovku a celiakii, takže není ani vhodné se účastnit akcí s čokoládkama a všechno bych musela sežrat sama
![]()
dostane puzzle s Monster High, 70% čokoládu, dvě malé nutely na občasné svačiny, ovoce, pistácie, ty miluje, kdyby jich bylo kilo, bude ráda jen za ně ![]()
ovšem tam, kam jdem, děti dostanou plnou velkou igelitku sladkostí ![]()
Když to čtu, tak mi přijde, že já jsem letos v klidu… ![]()
Mikuoláše tkato neřeším.. Ve školce s em to líbí, že mají, dětem se to líbí a co se týká Mikuláše jako takového, tak jediné ci mě vadí je takové to jeden den, někdo další den někdo.. Chtěla jsem to udělat tak. že y každý kdo chce něco dát dal mě a já to předala Mikulášovi a dal to najednou - bohužle to neklaplo, tchýně chce, aby kluk viděl co mu všechno dovezla ![]()
Jinak sladkosti neřeším, přece děti to nemusí sníst najednou, trvanlivost to mád dlouho, klidně to může být někde v poličce i půl roku, aspoň se nemusí nic kupovat ![]()
@Denisa56 on cokoladu stejnak neji ![]()
A ja jako mala dostavala pouze ovoce. Takze tak
No tak me spis stve, ze jdou trebas na divadelni predstaveni a vzhledem k tomu, ze je to pred Mikulasem, tak si rodice mohli priplatit i za adventni kalendar… no nezaplatte to, kdyz vsichni budou dostavat a vase dite ne? Vadi mi takove to nasilne vnucovani darku.
Nebo pred tydnem byli taky na divadelnim predstaveni. Bylo to drahy jako prase a pak mi doslo proc, kdyz se vratila a donesla si knizku, kde bylo cele predstaveni nafocene, kostymi a herci a tak… no takze v ramci kultury jsme si zaplatili i to, o co jsme vlastne ani nestali… ze.
Jako skoro nic uz se nekona jen tak, ze by se detickam necpalo horem dolem… u nas se uz i v ramci dne deti dostavaji za souteze takove ceny, ze sem tam ziram… nebo pri prijezdu do letniho tabora dostavala decka hodinky… hmm, no ja bych radsi uvitala, kdyby to bylo levnejsi.
A i ten Mikulas by mohl byt vic o zazitcich nez o sladkostech. V detstvi me bavilo prave ta atmosfera. Chodili jsme po venku a chteli a zaroven nechteli nejakeho MIkulase s certy potkat. Hlavne jsme se bali tech velkejch… Pak tak kolem osmi deviti let jsme i s kamoskou dokonce zacali chodit jako certi
No a dneska je to takove pasivni. Dostanou balicky na x mistech a pak to ani nejedi, protoze toho maji plno…
@74paja Jo, to znám, taky jsme jako děcka chodily večer schválně po venku a chtěly a zároveň nechtěly potkat Mikuláše s čerty
Nebo jak přišel Mikláš k babičce a my jsme se místo předříkávání básničky schovávaly pod stolem před čertem ![]()
@sao He, ja si pamatuju, jak jsem jednou byla zalezla pod posteli a to silene rachtani retezu a obrovsky kanady - no jasny kopyta! Malem jsem se docurala strachy
… no nastesti to cert se strasenim neprehanel
a jak prisel, tak odesel. Zajimavy je, ze to na me zadnou psychickou ujmu nezanechalo
![]()
Ono tohle nesnášení slavení Mikuláše pramení hlavně z toho, že dneska už nikdo neví, kdo sv. Mikuláš byl tudíž proč to slavíme, taky někdy mám pocit, že na tom jsou nejdůležitější ti čerti, což je děsný, protože podle původní tradice toho čerta Mikuláš vodil na řetězu na znamení, že ho přemohl a že se ho děti nemusí bát.
My budem letos dělat Mikuláše poprvé, balíček vytvořím sama (nikdo jiný dětem na Mikuláše dárky nedává, možná něco babička, ale to bude decentní), Mikuláše bude dělat manžel a až přijde, tak to nebude jen o předání dárku, ale i o rozhovoru kdo vlastně ten Mikuláš je a proč si to každý rok připomínáme. Dítě to obohatí rozhodně víc, než pohrůžky čerta, aby už bylo hodné a tuny čokolády.
U každého svátku je nejdřív potřeba znát původ a hned má jeho slavení nějaký smysl ![]()
Tak ja tedA ASI budu vyjimka, ale ja mam Mikulase rada
Bydlime na vesnici(morava) kde se jeste tyto tradice dodrzuji. Mikulas obchazi celou vesnici, prijde domu s certama, smrtkou, konikem atd. Deti reknou basnicku, pisnicku, certy mame hodne
Letos vyjimecne pojedem asi i do vedlejsi vesnice. Tak uvidime. Jinak deti dostanou vytvarne potreby(lidl) a kyblik pomerancu, taky lidl. ![]()
No samozrejme viem, že Mikuláš je tu hlavne pre deti, a nie pre nás, ale skúste 10 rokov sláviť niekoľko mikulášskych besiedok!
Prvých 5 rokov si to užijete, potom to kvôli deťom radi pretrpíte, a po 10 rokoch opadne nadšenie i z väčšieho „Mikulášomila“ ako som ja ![]()
(tohto roku slávime Mikuláša desiaty rok…)
Je to i preto, lebo práve tradícia svätého Mikuláša sa u nás pretavila do akéhosi európskeho Halloweenu, nie je to o dávaní potrebným, je to o tom „více, lépe, radostněji…“ Mne tento sviatok ako taký samozrejme nevadí, deťom balíčky prichystám rada a s láskou, to, čo ma štve je to, že Mikuláš „striehne za každým rohom“, a dokonca očakáva, že sa kvôli nemu budú deti špeciálne strojiť. O hromade pochybných sladkostí nehovoriac…
@Len-til-kah píše:
Ne, někteří udělají kornoutky z červeného papíru a po dvou navlečou na gumu, k tomu špagát za tepláky, event. s rolničkou na konci, a nazdar (a zrovna toto je pro mě ještě ta nejmilejší část).Ad sladkosti - no tak akorát jsme dojedli ty z Velikonoc, tak už je nejvyšší čas, ne
Příspěvek upraven 28.11.13 v 15:04? (Loňské foto - to byly děti jen tři, ono je to tam celkem i vidět.)
hustý ![]()