V 10 letech nesmí sám chodit do školy

84
30.9.13 22:44

V 10 letech nesmí sám chodit do školy

Nezlobte se za anonym. Manžel nechce, aby náš 10-letý syn chodil sám do školy. Škola je od nás asi jen 5 minut, přechází se jedna menší silnice. Ráno chodí touto cestou davy dětí, staví u ní autobus. Jsem doma s mladším dítětem, které musím budit. Nejsem nezodpovědná ani líná, jen si myslím, že už prostě může chodit sám. Manžel je jiného názoru. Co myslíte vy? Taky mám o syna strach, ale už potřebuje trochu svobody a s ní i pocítit zodpovědnost. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
chatwenna
30.9.13 22:46

No, tak kdyz se to manzelovi nelibi, tak at ho doprovazi, ne? :)

(jinak samozrejme uz je syn zraly dost, ja chodila s mamkou akorat 14 dnu a pak uz sama)

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
30.9.13 22:49

Dcera chodí od cca 8 let sama…taky měla školu 5 minut a to musela přes velké parkoviště a 2 silnice…teď bydlíme jinde a má to tak 3 minuty pěšky s jednou silnicí s přechodem, kde ráno teda stojí policista, ale odpoledne už ne…a po městě už běhá s kamarádkama sama, resp. beze mě…to samé, když jde na hřiště…Tvůj syn nechodí ven s kamarády??? Pokud zvládne chodit ven sám, zvládne cestu do školy…argument pro otce…
Jinak dceři je 10 let

Příspěvek upraven 30.09.13 v 22:50

• Citovat
  • Upravit
1210
30.9.13 22:50

Náš dojíždět od první třídy 12 km autobusem, nebylo zbytí. Teď má taky deset, nedovedu si představit, že bych ho musela doprovázet. A to nemám žádné mladší dítě, které by muselo chodit s námi. V deseti letech by měly být děti už relativně samostatné. Jak dlouho si manžel představuje, že ho budeš vodit? Myslím si, že syn by trochu svobody jen uvítal, přece jen spousta jeho spolužáků už dávno do školy chodí sama (alespoň u nás to tak je).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905

V 10 nesmí jít 500 m sám? 8o Pokud nebydlíte někde v Bronxu, tak nechápu. Od nás z Prdelákovic dojíždí 11leté děti na nižší gympl do města (tj. jdou na bus, jedou ca půl hodiny, pak z busu do školy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22266
@pomelo píše:
Nezlobte se za anonym. Manžel nechce, aby náš 10-letý syn chodil sám do školy. Škola je od nás asi jen 5 minut, přechází se jedna menší silnice. Ráno chodí touto cestou davy dětí, staví u ní autobus. Jsem doma s mladším dítětem, které musím budit. Nejsem nezodpovědná ani líná, jen si myslím, že už prostě může chodit sám. Manžel je jiného názoru. Co myslíte vy? Taky mám o syna strach, ale už potřebuje trochu svobody a s ní i pocítit zodpovědnost. Děkuji

Pokud jsi přesvědčena o tom, že syn je schopný cestu zvládnout, pak bych ho nechala chodit samotného.

Pokud by k tomu měl manžel výhrady, znamenalo by to automaticky, že přebírá doprovod dítěte on.

Ale samozřejmě to předpokládá, že u syna opravdu není žádný problém co se samostatnosti týče - že je schopen přecházet silnici, že do ní nevletí po hlavě za kamarádem nebo že nemá ke škole takový „vztah“, že by do ní prostě ráno občas nešel nebo došel o hodinu později.

EDIT: Ten anonym se Ti moc nevydařil, nicméně tohle snad není nic, kvůli čemu by bylo potřeba anonymitu používat. ;)

Příspěvek upraven 30.09.13 v 22:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
30.9.13 22:51

Ještě to jako anonymní nezapomenout poslat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814

Hmm, mé desetileté dítě do školy doprovází svého mladšího osmiletého sourozence a mimo školu se i sama dopravuje na kroužky. kdybych chtěla holku do školy doprovázet, nejspíš by se sekla, že ji ztrapňuji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185

Ja chodila do skoly s mamou taky jen prvnich par dni ci tydnu. Nepamatuju se presne, ale proste jiz v prvni tride jsem chodila urcite sama. Do skoly jsem to mela dal :D asi 10 minut :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
336
30.9.13 22:53

@pomelo Podobná situace byla/je u sousedů v baráku. Taky musí teď syn - 9 let - chodit sám, akorát že ze školy, ne do.. Je to kvůli nově pořízenému pejskovi, kterého musí venčit ideálně dřív než později.. No podle mě by to neměl být problém, se mnou chodili rodiče snad jen první týden v 1.třídě a v 5.třídě - bylo mi čerstvě 10 - jsem jezdila přes celé město do jiné školy. Tak si myslím, že by to 10leté dítě mělo hravě zvládnout. Jasně jsou jistá nebezpečí, nevíte, na koho dítě narazí, ale to se mohlo stát i před těmi 30 lety anebo vám dítě můžou ukradnout před nosem v obchoďáku.. Od kolika let by to tedy mělo být pro děti venku bezpečné? Podle mě hranice není.. Zkusila bych se domluvit s dalšími rodiči, jistě nejste jediní, kdo tohle řeší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976

@pomelo Klíííd…tohle nevypadá na státní tajemství… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1257

10 roků 8o, já chodila sama snad od první třídy. Bydleli jsme sice na vesnici, ale ve městě normálním bych nechala tak do 8-9 max. Dítě se už také potřebuje osamostanit. Poslala bych tátu ať s nim chodí, když má takový názor.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
malinada

Manželovi doporučuju psychologa, jinak udělá dítěti ze života peklo.

To jako vůbec nesmí z domu jinak než s dozorem? V tomhle věku už jsem dávno běhala po kamarádkách v okolí několika km, bydlela jsem v centru Prahy, takže mhd, hafo přechodů včetně velkých víceproudých silnic, kupodivu jsem přežila :roll: Poprvé jsem šla sama ven (jako ne jen do školy/ze školy) někdy ve druhé třídě. Nemyslím, že by moje maminka byla nezodpovědná, spíš normální a nestála mi furt za zadkem,

• Citovat
  • Upravit
31429
30.9.13 23:01

@pomelo no, to je fakt přehnaný…od 6. třídy jsem dojížděla na 7letý gymnázium (ok, bylo mi teda 11), ale ve stejném městě byla od 3. třídy (tj. těch 9-10 let) jazykovka a děti se do ní sjížděly busem taky z celýho okolí a ještě absolvovaly pěšky cestu přes celé okresní město, pže nádraží a škola byly na opačných koncích.

myslím že manžel je zbytečně hyperprotektivní (zbytečně=pokud nemá opravdu sám špatnou zkušenost), pokud mu to vadí, ať ho teda doprovází sám, ale neomezuje malého sourozence a Tebe, ale podle mě synovi to fakt neprospěje, ono se těžko určuje taková rozumná hranice, znám případ, kdy maminka chodila s dcerou do školy ještě v 7. třídě a nosila jí tašku a fakt to bylo trapný, holka sama se pak už styděla, ale prostě ten řez žádná strana nechtěla (nemohla) udělat, protože „co kdyby zrovna dneska se jí něco stalo“ :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
30.9.13 23:08

@pomelo po zkusenosti s Anickou Janatkovou tvemu manzelovi naprosto rozumim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie