Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potřebuji poradit. bydlíme v bytě v přízemí a metr pod úrovní, kde to není zateplené a máme v bytě vysokou vlhkost a tudíž se tu dělají plísně. bojujeme s nimi, ale vrací se nám. Na elektrický odvlhčovač nemáme peníze a ani nevím zda by to vyřešilo. zateplení spodku baráku se nechystá. máme možnost se přestěhovat o dvě patra výš stejně velký byt, stejný nájem světlý a lépe orienovany okna. Jenže v tom druhém bytě jsou vafky a karma ( tam kde jsme ted je plynový kotel ) a já váhám jestli se přestěhovat nebo ne. Máme dvě děti a plísně pro ně nejsou nic moc to vím, ale ta karma, nikdy jsem karmu neměla tak nevím jak a taky se bojím větší spotřeby. zase na druhou stranu bude pod námi vyteplený byt a pujde nám tam více sluníčko tak by se mohlo topit mín. potřebovala bych slyšet další názor z jiného pohledu. děuji.
Tak co se týče spotřeby, karma a plynový kotel asi nebudou moc rozdíl si myslím. Karma jako taková, pokud máš na mysli ohřev vody, bych řekla, že možná bude ještě s menší, jen okamžitou spotřebou plynu. Rozhodně ty plísně jsou větší zlo, pokud máte možnost, rozhodně se odstěhujte, kór když máte malé děti. Než si uženete astma a jiné „radosti“. zkuste tabletový odvlhčovač od Henkelu, ten stojí okolo 400 Kč nějak a náhradní tablety okolo 250 Kč a vydrží celkem dlouho a slušně tu vlhkost stahují. My máme v baráku taky dost vlhko a toto se nám osvědčilo, hlavně teď v zimě a nad plísní, pokud se neplánuje izolace a zateplení domu, jinak nikdy nevyhraješ. Takže za mě - určitě se stěhujte, když je tu ta možnost. A karmu, pokud se jí bojíš, nech zkontrolovat revizákem, pak bude bezpečná nebo vyměnit za nějaký jiný zdroj.
Tabletový odvlhčovač tu máme a nepomáhá právě bohužel. a jiný zdroj by pak byly akorát přímotopy, protože je to nájemní byt, kde se s většími úpravami neplánuje. ale barák je v těchto místech zateplený ajde tam to sluníčko tak by to topení mohlo být i lepší a ta vlhkost by tam být neměla.
Tak rozhodně nepůjdete do horšího, takže to zkuste a uvidíte. Už kvůli těm dětem. A časem třeba najdete i ještě něco lepšího. Ono ty staré baráky není nic moc, no.
@marieondatra My jsme bydleli asi jako vy, taky v přízemí a pod úrovní. Kvůli prasklé stoupačce jsme byli vytopení, zdi byli mokré do metru, barák nezaizolovaný. Družstvo koupilo vysoušeč a vysoušeli jsme to. Bylo to nekonečné a i když už pak plísně nebyly vidět, tak když se při stěhování odsunul nábytek, tak to byl mazec. Vafky tam byly, s těma jsem byla spokojená, jak jsou široký, tak se na nich dobře sušily ponožky. Karmu bych asi přežila, nechala si udělat revizi anebo i navrhla výměnu za plynový kotel (nevím, jak je to finančně náročné a jak by se na tom chtěl podílet majitel či ne).
V té skříni u zdi, co měla plesnivá záda mi zplesnivěla i kabelka (dlouho nepoužívaná)
@danyk a dá se na vafkách sledovat spotřeba plynu neboly je někde u bytu plynoměr tak jako u kotle? možná hloupá ot ale já fat netuším. a chtěla bych mít přehled o spotřebě. díky.
@marieondatra My jsme měli plynoměr přímo v bytě a pak asi za tři roky je předělávali před byt, takže jsem na to viděla. Plynem jsme topili a vařili (sporák), trouba byla elektrická. vafky tam byly dvě ( v pokojích), chodba a kuchyň (mini, úplně mini) a koupelnička byly bez kamen. Koukala jsem do diáře a zálohy za plyn jsme měli sice různé (jednou nám dali vysoké zálohy a pak nám vraceli, prvně jsme měli nízké zálohy a dopláceli jsme), ale finanční spotřeba byla 1200 za plyn měsíčně (od 2006 do 2010). Kdybys chtěla dohledat i kolik to bylo kubíků plynu, tak něco bych snad ještě dohledala.
Naše vafky měly nápis Gamat a spouštěly se samy, když se v bytě ochladilo, podle toho, jak bylo nastaveno kolečko
(odborný popis, což?)
Neváhala bych ani vteřinu. Plísně mají na svědomí širokou škálu zdravotních obtíží jak dětí, tak dospělých a od plísní bych utíkala co nejdále a nejrychleji pryč…I za cenu větší spotřeby plynu za topení či výměny topného jádra za jiný. Neváhej a upalujte z plesnivého bytu rychle pryč.
@danyk krásný popis pravda, ale přesně vím co myslíš. moc děkuji za info i o té spotřebě. díky.
@pannda jojo zítra se tam jdu podívat a snad se dohodneme. Sice ted jsem mohla mít v létě dítě na zahradě na pískovišti a koukat na něj z ona a vařit což ted nepujde když budu v druhém patře, ale ty plísně mě fakt moc vadí.
Mám také malé dítě a bydlím v bytě s vafkami a karmou celý život, celá naše rodina má tento typ vytápění a ohřevu, na rekreačním bytě máme zase plynový kotel a vyhovuje nám oboje stejně:-) Karma se jenom revizuje a teď jsem kupovala novou, jsem maximálně spokojená a žádný problém s tím nikdy nebyl. Vafky se teď dají koupit i nové verzi s časovým spínačem a automatickou regulací teploty, s vyšším výkonem a budu o tom uvažovat. Ve vlhkém suterénu určitě nezůstávejte, pískoviště atd. bude aktuální chvilku, děti rychle vyrostou a taky budou spokojenější v suchu a světlém bydlení.