Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
nevíte některá prosím jak vypadají ty vagony ve vlaku, které jsou pro cestující s dětmi? Jestli jsou to kupéčka?
Chystám se v sobotu jet z Prahy na Moravu s dvouapůletou dcerkou, tak nevím jestli sebou tahat golfky, nebo to zvládnem bez nich?
Vlakem pojedeme poprvé, cesta bude trvat tři a půl hodiny, vydržíme to? Malá je dost neposeda, pochybuju že by seděla tři hoďky připásaná v kočárku..Co spolucestující až se začne vztekat? No už teď jde na mě hrůza ![]()
Děkuji za názory ![]()
Záleží jakým číslem vlaku pojedete, najdi si to na stránkách českých drah tam bude i řazení vozů a zjistíš jestli se v tomto vlaku vůz pro cestující s dětmi nachází, většinou toi bývají kupéčka, a vzala bycvh sebou nějakou činnost, malování nebo něco čím ji zabavíš, můžete také koukat z okna, jítz na chodbičku apod. ![]()
Tak na odpověd si počkaám taky chtěla bych z brna do Valašského meziříčí a mám 9 měsíců synka tak nevím zda autem nebo vlak
Bývá to kupé o šesti sedadlech. Většinou hned vedle „nákladního“ prostoru, je tam klid.
Je to úplně normální vagon
Akorát snad by tě tam spíše pustili sednout s děckem a tak.
Golfky jen na cestu určitě ne, jestli je i tak chcete brát, dala bych je do zavazadlového prostoru.
A do baťohu knížky, hračky a takové, je to dlouhé, ale dá se koukat z okna, jít se protáhnout na chodbičku.
Vagon pro cestující s dětma tam je, už jsem koukala, tak snad to budou kupéčka, jedeme také do Valašského Meziříčí
je to expres..
Kluk v pohodě zvládá 2 hodinovou cestu. Doporučuju vzít hodně jídla, tím se dobře zabaví. Golfky pořád vozím, ale ve vlaku je mám složený. Když cestujete ve vagónu pro rodiče s dětmi, tak cestující musí počítat s tím, že tam děti nebudou celou dobu tiše sedět. Takže z toho bych strach neměla.
Je to klasický vagon s kupé. My jezdíme OStrava-Praha, mám s sebou knížky, časopis+pastelky, hračky, hromady jídla aby se malá zabavila, občas pobíhá uličkou s jinýma dětma…
Když byla mimino, tak jsem raději jezdila obyč. kupe, v tom dětském děti vřískaly a malou mi budily. Teď jezdím Regiojetem, kde speciální místa nejsou. Malá se občas vzteká, občas skáče po sedadle..Ale nikdy mi nikdo nic neřekl. Není vyloženě hlučná, když se nudí a zlobí, jdem chodit do uličky nebo koukat z okna…
Jela jsem jen jednou a byly to kupé. Na dveřích chodby byla nálepka dítěte s poznámkou typu „neběhej po vlaku“, ale jinak to byly úplně standardní kupečka. Seděli tam i cestující bez dětí, ale dle mě, když by třeba přišla další mamina, tak by jí dle mě měli vyklidit pole, protože primárně je to určený pro rodiny s dětmi. A když se někomu nebude líbit vztekání dítka (se kterým holt nic moc neuděláš), tak ať se taky přestěhuje. Každopádně neřeš dopředu případný vztekání. Třeba se jí to bude líbit a bude sedět jak vidle zaražený v hnoji ![]()
Pokud golfky nepotřebuješ na dopravu k/od vlaku, tak bych je nebrala.
Já jezdím z Ostravy do Prahy Regiojetem a objednávám si vždy 2 místa naproti sobě ve čtyřkupéčku - dítě do 6 let má sedadlo zdarma. Zatím vždy v pohodě. Ty sedadla naproti sobě se dají dát až do lehu a vznikne tím hodně místa. Vlak má i velkou výhodu v tom, že se můžete procházet v uličce.
S ČD jsem nikdy nejela, ale na jedné straně si říkám, že být v kupéčku s dalším dítětem, které bude zlobit, tak to radši volím Regiojet
Ja jezdim celkem pravidelne z Prahy na Moravu.Taky 3.5hod. A uplne v pohode.Jsou to bezny kupecka a pruvodci mi vzdycky dovolili mit rozlozeny kocar.Kdyz jsem jezdila s hlubokym, podvozek jsem slozila a korbu mela na sedadle.Ted s golfkama si sednu k oknu a nacpu je do ulicky mezi sedadla a nikdy si nikdo nestezoval, i kdyz byl vlak narvanej. A ve vlaku je super ta ulicka, kyz nemuze vydrzet, jdem se projit ![]()
Zajímalo by mě co je u nás tak zajímavého že sem lidi jezdí? (Valašské Meziříčí) ![]()
Ahoj jsou stejný jako normální vagonky a jsou tam kupéčka, a jedno pro kočárky, každopádně tam lezou lidi, co děti nemájí já jsem takto jela s 2měsíčním klukem, lidi mě tam nechtěli pustit sednout sní, nějaký kluci kouřily na wc děs, tak sem tam trošku nadávala
@HodyskA píše:
Zajímalo by mě co je u nás tak zajímavého že sem lidi jezdí? (Valašské Meziříčí)
@HodyskA píše:
Zajímalo by mě co je u nás tak zajímavého že sem lidi jezdí? (Valašské Meziříčí)
asi to že jsem ze Zubří
![]()
@banánice > aha.. no že si psala že az z Brna pojedeš tak sem se divila ![]()