Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, dnes jsem ve 33 tt a váhový odhad je zhruba 1600 g. Doktorka me v následujících dnech pozve na kontrolu průtoků (nebo jak se tomu říká). Dle tabulek by miminko mělo mít zhruba 2 kila, myslíte že to je v pohodě, nebo mě zbytečně straší? děkuji za rady
Ve 33tt se mi narodilo mimčo s váhou 2230g, takže kontrola je na místě. Ale jedná se jen o odhady, takže nejspíš bude všechno v pořádku.
@anonym327 doktorka tě nestraší zbytečně, ale chce zjistit, jestli je vše v pořádku. Miminko určitě menší je, než by mělo, nemusí to nic znamenat, ale lepší je vše překontrolovat. Průtoky se kontrolují ultrazvukem, tak zřejmě přitom překontroluje i velikost miminka. Já chodila na kontrolu průtoků od 23tt a vše dopadlo dobře. Syn se narodil sice velmi drobný, ale vše dohnal.
Rodila jsem 32+5 a dcera měla 2100. Menší miminko to je. Ale oni na utz dokážou provážit. Odhad v den porodu byl max 1900 a měla 2100.
@alisekR píše: Více
a malá je předpokládám zdravá vid? Mám strach, že budu rodit taky brzo… vůbec si nedokážu představit takhle malé miminko, mám strach, aby to zvládla a byla v pořádku
Syn narozen 31+1 s váhou 1680g. Na JIPu byl jeden z nejzdatnějších, potřeboval podporu, ale ve srovnání s dalšími miminečky na tom byl relativně dobře - sám dýchal, po týdnu šel do vyhřívané postýlky z inkubátoru. Dcera 38+0 2.200g, zdravá, donošená, ale drobounká, odhad byl 3.000g dle ultrazvuku před porodem!!! Fakt se můžou seknout o stovky gramů..
@anonym327 úplně stejně jako klasický utz, nepoznáš rozdíl. Dělají se průtoky v pupečníku a pak ještě v mozku. Kdy na tu kontrolu jdeš?
Já měla odhady mnohem nižší, na konci 36tt odhad 1675g. Narodil se 37+0 a vážil 1960g
@anonym327 píše: Více
Tak je to jenom odhad. U dcery se sekli o kilo, u syna byl odhad přesný. Průtoky se kontroluji na ultrazvuku, vždy je lepší to zkontrolovat. Takze nebrala bych to jako strašení, ale jako zodpovědnost lékařky, která nechce nic podcenit.
Dcera narozená ve 33tt měla 1820g a že by měla nějak nízkou váhu, doktor neříkal. Jinak jež ní úplně zdravá ted už puberťačka
.
@anonym327 píše: Více
Trochu tě povzbudím.
Mám neteř narozenou ve 28tt s váhou 980g.
Má 4 roky a je úplně bez následků.
Samozřejmě ve 33tt rizika jsou, ale na 90% se ti miminko narodí zdravé, třeba jen drobné…
Držím palce 👍
Naši malou také doktorka častěji hlídala, jelikož již od začátku těhotenství byla malá, průtoky byly v pořádku, až do 36tt, kdy se průtoky začaly zhoršovat. Malá se narodila v 37+1 s váhou 2170g, a již to dohnala. V 7 měsících má 7 kg a dle pediatra je to zdravá a šikovná holčička. Za nízkou porodní váhu prý mohla malá placenta.
Průtoky se měří klasickým ultrazvukem, jen to trvá déle - např. když si mimčo hýbá s pupečníkem.
Příspěvek upraven 31.07.25 v 21:37
Váhový odhad je stále jen odhad. Půl kila sem, půl tam. Je dobře že ti udělá průtoky a všechno, ale nestresuj ![]()