Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Měla jsem, k tomu placentu hodně nízko, asi 1cm od hrdla. Komplikace konkrétně kvůli tomuto jsem neměla žádné.
Měla jsem jiné potíže a kvůli kterým jsem rodila sekcí.
Po porodu vše v pořádku, dítě zdravé i já. Akorát si prohlídej abys to měla napsane v prukazce až půjdeš k porodu, pro jistotu. Můj gynekolog mi to napsal do zprávy, ale do průkazky ne a doktor při příjmu do nemocnice k porodu kvůli tomu nadával. Že takové informace musí být v prukazce i když to je banalita, musí o tom vědět kdyby náhodou.
Nejde o nic neobvyklého ani nebezpečného. Tento typ úponu, kdy se pupečník upíná mimo střed placenty, se vyskytuje zcela běžně – u více než 60 % těhotenství. Je to tedy častá varianta normálního vývoje.
Excentrický úpon ve většině případů nijak neovlivňuje růst ani zdraví miminka a není třeba se ho obávat.
Ahojte, tak dle včerejšího ultrazvuku je to velamentózní pupečník - prý se upína do plodových obalů mimo vlastní lůžko… Jsem vyplašená ješte více jak jsem byla, doktor říkal, že se upíná vysoko, že to nevypadá na vasa previa, že cévy nepřecházejí přes vnitřní branku dělohy.. alespoň to..
Mám dost strach, máte zkušenosti? Měla stě to některá?
@Anonymní píše: Více
Osobně jsem toto neměla, ale mám v rodině holčinu, která to měla a rodila přirozeně, vše bylo v pořádku, ona i dítě. Akorát ji v těhotenství víc hlídali.
Ahojte holky, měla jste, nebo máte některá excentrické uložení pupečníku - pupeční šňůra vychází z okraje placenty a ne uprostřed? Dnes jsem to vyčetla ze screeningového ultrazvuku a docela mě to vyplašilo. Měli jste kvůli tomu komplikace, jaké?