Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
a jak by se do té lesní borůvky ta tasemnice dostala? ![]()
@Keyllah jo, tasemnice liščí. Může se stát. Ale boruvky jim v lese běžně, a nikdy jsme je neumyvali. Riziko je malé.
@Atisia píše: Více
tak o tom slyším prvně
když čtu zdejší diskuze, kde je problém i jen projít okolo mikrovlnky, tak si říkám, o kolik jsem díky této nevědomosti, měla klidnější těhotenství
![]()
Tepelně neupravené borůvky nejím, protože mi nechutnají. A v těhotenství bych byla opatrná, znám paní, co s liščí tasemnicí skončila v Ikemu a má doživotní následky.
@Keyllah píše: Více
To neni nevědomosti, ale mírou uzkostnosti některých těhotných zde.
@Keyllah četla jsem o tom už několikrát, a moc mě to neděsí. To by člověk nemohl nic. Já dělám i takové hruzy, že vytáhnu mrkev, oplachnu v konví s vodou z netestované studny a sním. Ovoce rovnou ze stromu, jahody ze záhonu. Sedmdesátka mi dejcha za krk.
Pravděpodobnost nakažení je velmi malá, ovšem když už proběhne, tak to většinou končí fatalne. A může se skutečně nakazit i miminko, i když příznaky se můžou objevit až za několik let. V Česku je povědomí velmi malé, Němci třeba čerstvé lesní ovoce moc nejedí.
Příspěvek upraven 30.07.25 v 08:08
@Svetluska55 píše: Více
Ja třeba úzkostná určitě nejsem, ale zrovna tomuto bych se v těhotenství vyhla. Stavím to na roveň tataráku ze syrového masa, ten si dam s chutí, ale jako těhotná jsem si ho odpustila.
@Keyllah píše: Více
Já dělala vše jako vždy a byla naprosto v klidu
![]()
@inkakřivák píše: Více
To dělám taky a nevěděla jsem, že to není ok… ![]()
Nám o tasemnici liščí povídala učitelka ve škole, bylo to po reportáži na TV Nova, a pak jsem víc než 25 let nejedla borůvky z lesa a to ani v tepelné úpravě.
Pokud ti normálně nevadí, jedla bych je dál. ![]()
Už jsem viděla několik reportáží o tom, lékaři varují, protože se to moc neví. Ale pomůže důkladně borůvky umýt. A problémy se můžou objevit až po dlouhých letech.
Ahoj, chci se zeptat, zda jste jedly v těhotenství lesní borůvky pouze omyté vodou?
Někde jsem četla, že je na nich riziko tasemnice a že pouhé omytí vodou nestačí.
Tak teď nevím…