Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, potřebovala bych poradit. Holku pobolívalo v krku, manžel ji vzal k doktorce. Koukal do krku a prý takové jo a ne. Lehce zarudlo má, na ATB by to zatím neviděla, ale že udělá výtěr a mají se stavit druhý den, že se podívá, jestli se to zhoršuje. Mladá (ještě dodám - 5 let) si už pak na krk vůbec nestěžovala, druhý den v krku tak nějak stejné, horší ale určitě ne. Třetí den jsem volala na výsledky výtěru a měla pozitivního streptokoka, ale ještě nebyla hotová citlivost na Ospen. Čtvrtý den volám na citlivost a prý na Ospen dobrý a že máme nasadit. Ptala jsem se, zda je to ještě nutné, když už je holka v pohodě. Doktorka chvíli zaváhala, ale pak řekla, že když je výtěr pozitivní, tak ať nasadíme.
No a já váhám. Důvod proč váhám je, že minulé pololetí do školky v podstatě nechodila, protože po třech týdnech doma byla ve školce max. týden a opět lehla s angínou. ATB celková měla 5×, 2× zánět středouší…lokální ATB.
Teď neměla ani teplotu, je akční, není ani unavená, v krku ji bolelo jen ten jeden den. Dávám ji probiotika. Když jí teď dám ATB, nebude to pro ni horší? Vymlátí to zase komplet všechno a až jí po dobrání šoupnu do školky, zase v tom budeme lítat (podotýkám, že po zkušenosti z jara zůstává po dobrání ATB ještě další týden doma a stejně to tam hned zase chytla). Říkám si, že když jí teď nechám ještě příští týden v klidu doma, že jí to prospělo asi víc.
Ale zase streptokok. Na druhou stranu…streptokoka má v krku dost lidí, dle slov doktorky na jaře…kdyby udělala výtěr na škole, tak se škola může na 14 dní zavřít, protože tam budou mít skoro všichni nález ![]()
Nasadili by jste v našem případě ATB? Děkuji za jakékoliv reakce.
Já bych atb asi nenasadila… Zkusila bych to ještě jednou probrat s Dr. Je možné, že se s tím tělo samo popere. Pokud bude fit, neřešila bych to. Pokud se potíže vrátí, tak znova výtěr nebo holt rovnou ta atb.
Dítě nemělo streptokoky přeléčené a následně mělo tiky (souvisí to). Zlepšily se až náhodně po 2 letech, kdy dostalo ATB. Není z toho venku, možná kdyby ho řádně, zavčas přeléčili.
I když to není časté, tak to není vyjímka.
Naše dr. ATB šetří.
Ahoj, já bych s těmi ATB u streptokoka absolutně nepřemýšlela. Po našich zkušenostech z loňska, kdy se mojí dceři po prodělané viroze rozjel motorický tik ( s podezřením na Tanec Svatého Víta), který vypadala jako malý epileptický záchvat a kdy jsme museli absolvovat i EEG, zda to vážně není epi a nakonec se z rozboru krve zjistilo, že má v krvi streptokoka, který jí vlezl „do hlavy“ a dělal takovou paseku. Prostě měla hodně zvýšené ASLO ze streptokoka.
Musela být přeléčena ATB (tedy už nevím jak se to jmenuje, ale užívala 6 dnů po 5ml), a mohla i do školky, protože aktuálně byla absolutně zdravá - tedy až na ten tik.
Věřila bych doktorce.
Ať se malá brzo uzdraví! ![]()
Zcela určitě bych je nasadila, to ti říkám jako někdo, kdo má pozitivní výtěr už několik let a ví moc dobře, jak to vypadá, když se vyléčit nedaří. Ono to přejde, pak se to zase objeví a tak pořád dokola, u mě to vyústilo v permanentně zvětšené mandle, takové dva golfové míčky v krku, kterých už se zbavím jedině operací.
@Kakika Jestli nenasadíš, riskuješ komplikace-poškození srdce, kloubů…v minulosti kdy ATB nebyly, to bylo dost běžné (většina starších lidí nějaké takovéto komplikace má), říká se tomu porevmatické komplikace. Ale volba je na tobě.
Holky, děkuji za Vaše zkušenosti. ATB nasadím, vidím, že není o čem přemýšlet ![]()
@Kakika píše:
Holky, děkuji za Vaše zkušenosti. ATB nasadím, vidím, že není o čem přemýšlet
Dala bych ještě nějaká probiotika, hlavně, ať se toho malá zbaví ![]()
Nechápu, v čem se chceš rozhodovat? Dcera má pozitivní testy, doktorka vám napsala ATB a ty zkoumáš, jestli jí je máš dát? ANO ANO ANO a ještě jednou ANO. Prokázaný Streptokok není žádná sranda…a k ATB bych nasadila nějaká probiotika…ať je malé brzo líp ![]()
1000% nasadit ATB!!!Streptoko je velké svinstvo a umí vytvořit velký problém!!!To bych si nikdy netroufla zrovna toto nepřeléčit.
Pokud pozitivní streptokok, nasadit. Neléčený se usazuje na ledvinách a srdci, což je hodně velký průser.
Zdravím, jdu pro radu, předevčírem začala rýma, včera už jsem smrkala hodně, huhňala, ucpávala se mi stále pravá nosní dírka - prostříkáváno nasivinem a nasadila sinupret akut. Večer 38 teplota, bolest pravé půlky obličeje, při smrkání bolest zubů a spánku taky vpravo. Bylo mi jasné, že asi dutiny, nasadila jsem Clarinase (jednu na noc, druhou ráno, měla jsem lék doma). Ráno lepší, teplota 37,3, bolest zubů a obličeje téměř pryč. Raději jsem zajela na ORL, na sonu dutin nález vlevo mírný, vpravo větší (postižená strana včera). Pokračovat v clarinase, sinupret, přidat momox 2× denně vstřik. Zvažovala ATB, nakonec napsala tuším Augmentin, v lékarně nebyl, dali mi Betamox, že je to stejné. Dr říkala, že zánět dutin jsem měla před rokem také léčený ATB (tam byl ještě zánět středního ucha). No jelikož je mi lépe (pravou stranu cítím, ale ne jako včera), tak se ptám - je šance, že zabere momox a clarinase jen, má cenu čekat třeba do zítra s ATB, nebo byste nasadili? Nechci bojkotovat léčbu, to vůbec, jen nechci „zbytečně“ ATB. CRP nedělala.
Děkuji, anon.
@Anonymní píše:
Zdravím, jdu pro radu, předevčírem začala rýma, včera už jsem smrkala hodně, huhňala, ucpávala se mi stále pravá nosní dírka - prostříkáváno nasivinem a nasadila sinupret akut. Večer 38 teplota, bolest pravé půlky obličeje, při smrkání bolest zubů a spánku taky vpravo. Bylo mi jasné, že asi dutiny, nasadila jsem Clarinase (jednu na noc, druhou ráno, měla jsem lék doma). Ráno lepší, teplota 37,3, bolest zubů a obličeje téměř pryč. Raději jsem zajela na ORL, na sonu dutin nález vlevo mírný, vpravo větší (postižená strana včera). Pokračovat v clarinase, sinupret, přidat momox 2× denně vstřik. Zvažovala ATB, nakonec napsala tuším Augmentin, v lékarně nebyl, dali mi Betamox, že je to stejné. Dr říkala, že zánět dutin jsem měla před rokem také léčený ATB (tam byl ještě zánět středního ucha). No jelikož je mi lépe (pravou stranu cítím, ale ne jako včera), tak se ptám - je šance, že zabere momox a clarinase jen, má cenu čekat třeba do zítra s ATB, nebo byste nasadili? Nechci bojkotovat léčbu, to vůbec, jen nechci „zbytečně“ ATB. CRP nedělala.
Děkuji, anon.
Pokud je na obou stranách zánět, tak bych nasadila. Ono se teď může ulevit, ale vrátí se ještě horší. A Clarinase max.do 15 hodin, říkají vždycky v lékárně. Obsahuje látku, co ovlivňuje spánek.
@Hrozina děkuji. Jj to vím, dr ale říkala, že pokud dobře spím, můžu ji brát na noc (a nic mi to nedělá)..