Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, musím se vypsat. Letos jsme slavili druhé vánoce u babičky, syn dva roky a já musela být na něj u štědrovečerní hostiny hnusná, sice dárečky rozbaloval s nadšením, hrál si se mnou, ale on mi to neřekne protože nemluví jak se cítí. Chtěla jsem aby měl hezké vánoce, ale okolnosti dne a pak ten večer mě natolik vypumpovali, že jsem bouchla v ten nejnevhodnější moment..nikdy si to neodpustím. Bude si to pamatovat, že mu maminka ublížila? Že na něj křičela.. nikdy bych to u sebe nečekala a jsem z toho zničená. Byly to vánoce s prarodiči bez tatínka a měla jsem tam být pro něj.. jenže těhotná, hormony, malý zlobil a místo pohody pláč
. Stalo se to někomu už, že nebyl k dětem úplně nejhodnější na vánoce nebo co víc, na Štědrý večer?
Kde je tatínek toho druhého očekávaného dítěte? Pryč úplně nebo jen pracovně třeba? Vánoce jsou psychicky náročné i pro mnoho lidí, kteří jinak žijí v pohodovém vztahu a v poklidu. Existuje něco jako depka Vánoc a v tom období je i zvýšený počet žádostí o rozvod a sebevražd.
Primárně bys měla řešit jiné věci než jedno vybouchnutí. Pokud chceš v dětech vytvořit a zachovat kouzelné vzpomínky na Ježíška, musíš se naučit ovládat.
@Pears206 píše:
Kde je tatínek toho druhého očekávaného dítěte? Pryč úplně nebo jen pracovně třeba? Vánoce jsou psychicky náročné i pro mnoho lidí, kteří jinak žijí v pohodovém vztahu a v poklidu. Existuje něco jako depka Vánoc a v tom období je i zvýšený počet žádostí o rozvod a sebevražd.Primárně bys měla řešit jiné věci než jedno vybouchnutí. Pokud chceš v dětech vytvořit a zachovat kouzelné vzpomínky na Ježíška, musíš se naučit ovládat.
Tatínek možná jezdí s kamionem po světě a vydělává penízky. ![]()
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa dvouleťák nám taky celý den zlobil, dělal pravý opak než se po něm chtělo, kousal mě, mlátil, ale beru to že je moc malý no.. víc mě štvaly hádky rodiny a pak se to asi už sečetlo.. jenže to odnesl ten nejmíň nevinný človíček
Mám doma dvouletou holčičku a teda nepřijde mi normální, aby nás mlátila a kousala ![]()
K tvému dotazu:dítě si to pamatovat nebude, ty se tím přestaň trápit a jestli tě to tak semlelo, tak si připrav postup, jak v takových vypjatých chvílích postupovat. Já si ale třeba myslím, že by děti měly vidět a vědět, že rodiče jsou taky jen lidi a mají meze své trpělivosti a když bude dítě prudit, tak prostě bouchnou. U tebe se nascitalo víc věcí, je to pochopitelné. Tak to přestaň pitvat a užijte si zbytek svátků.
@lleennttiillkkaa píše:
Dneska jsem několikrát musela okřiknout děti, aby se uklidnily. Oba dělali jak koně. Chápu, že byli natěšení, ale čeho je moc, toho je moc. Starší u stolu vedl pubertální prupovídky a choval se jako jelito.
Tak tohle znam taky.
Hele upřímně, u nás se to vůbec nevypadalo, bylo příšerný.
Asi je to mnou. Navíc mi někdo omylem zavřel jednoho psa v obýváku a nebyl s námi při večeři, ostatní byli. Já vím, že je to blbost, ale mě to mrzelo. Nebyli jsem všichni.
Nevychytali jsme počet dárků pro jedno dítě. Nejstarší dcera koupila dárek jen mě, nikomu jinému
strašně mě naštvala, zo nikdy neudělala.
U nás katastrofa prostě
@Pears206 tatínek musel být na Štědrý den v práci.
A děkuji všem, trochu jsem klidnější, ale příště si dám na to už pozor.
@Anonymní píše:
Právě že neudělal nicspadlo mu jídlo na zem, babička říkala, že to uklidí a mávla nad tím rukou, že se nemám s břichem zohýbat, no malý chtěl z židličky a samozřejmě začal lézt k tomu spadenýmu jídlu a já jak celý den poslouchala u prarodičů jenom hádky a držela se v klidu blbě popadla i přes mé břicho malého a odtahovala od toho místa, kde byl nepořádek. Babička tou dobou šla pryč a ostatní se jen dívali místo aby mi pomohli. Schytal to malý, protože jsem ho blbě přichytila a zařvala na něj, pak i na klíně zařvala, prostě to co by se matce nemělo nikdy stát a byl pláč na světě
zklidnila ho až babička když si ho vzala a došla s foťákem, ale jsem z toho všeho jak to dopadlo špatná, když ty Vánoce navíc musely být bez táty..
Je to den, kdy toho je moc na všechny…
Každý se snaží mít všechno dokonalé, pak stačí málo a něco bouchne.
A děti, i ty malinké, to od rána cítí ve vzduchu, že se něco bude dít, kolikrát je narušený jejich denní režim plus někde návštěvy, to taky nebývá pořád zvykem, je to hned.
Odpočívejte dnes, bude to dobré… ![]()
@g.sandova píše:
Tak tohle znam taky.
Hele upřímně, u nás se to vůbec nevypadalo, bylo příšerný.
Asi je to mnou. Navíc mi někdo omylem zavřel jednoho psa v obýváku a nebyl s námi při večeři, ostatní byli. Já vím, že je to blbost, ale mě to mrzelo. Nebyli jsem všichni.
Nevychytali jsme počet dárků pro jedno dítě. Nejstarší dcera koupila dárek jen mě, nikomu jinémustrašně mě naštvala, zo nikdy neudělala.
U nás katastrofa prostě
A to máte na sváteční menu kapra nebo granule? ![]()
@Floralys píše:
A to máte na sváteční menu kapra nebo granule?
Granule, pochopitelně.
@g.sandova píše:
Granule, pochopitelně.
Nic ve zlém, jen mi to přišlo strašně legrační, večeřet se psy.
Já je taky musela děcka několikrát okriknout, nejstarší si střihl svoji scénu, prostredni prudil na procházce, nejmladší se 3× počurala, tak pak byla s holým zadkem, jen v šatech.. je to prostě den, jako kazdej jinej, odmítám být ve stresu z toho, že se děti chovají jako obvykle, jen já mám nějakou představu o tom, že dnes je výjimečný den. Ty deti to nechápou, těší se na Ježíška, pro ně jsou to svátky o darcich, pro mě o rodine, takže no stress. I dětem říkám, že to není o darcich, ale o tom, že s emame radi, chceme se vidět, udělat si radost (to je to dávání darku).. ale jsou ještě mali, snad to poberou časem. Já jsem jako decko to tak taky nebrala, to je normální a není třeba kvůli tomu celý prosinec silet. Jeden vánoční výbuch emocí mi rozhodně přijde normalnejsi než to, že tě dítě bije a kouše..
@Floralys píše:
No ale mě to vůbec nezajímá, co ti přijde legrační. Psi jsou s námi, u mojí židle.
@g.sandova píše:
Granule, pochopitelně.
To my měli i konzervu, heč! ![]()
@Floralys píše:
Tak jsou to členi rodiny.
Já teda psa nemám, ale kdybych měla, tak by musel být poblíž, když je ta štědrovečerní večeře a dostal by nějakou lepší psí pochoutku… ![]()
@g.sandova píše:
No ale mě to vůbec nezajímá, co ti přijde legrační. Psi jsou s námi, u mojí židle.
A i s námi-pod námi- večeří psi. Jsou součástí rodiny, nic divného mi na tom nepřijde.
Hlavne se uklidni ty.
Maly si nic pamatovat nebude, není to zas tak vyznamne a je malicky.
Vetsina lidi ma vzpominky az od skolkoveho veku.Ja treba par momentu ze skolky a i to jen utrzky.