Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Jajvy Dceři byly tři loni. Já sladké moc neřeším, takže nikdy neměla potřebu „přejíst se k prasknutí“ - prostě si dala kousek dva. Měli jsme limit na některé věci (např. po Štědrém dnu, když se postupně odstrojoval stromek, jednu figurku ráno a jednu večer), ale jinak jsem ji nechávala - jen když to vypadalo, že to přehání, tak jsem ji zarazila.
Budu omezovat. My máme doma nejedlíka. Nejí skoro nic, takže mu sladké povolujeme jen na příděl a spíše výjimečně. I kdyby ale neměl problém s jídlem, i tak bych ho omezovala. Samozřejmě dostane, ale rozumné množství a ne to, co by si vzal normálně sám.
Tady se to semele
![]()
Cukroví máme na stole skoro celý adventní čas, teď jsou tu perníčky, tak týden před vánoci už normálně jíme běžné cukroví. Děti ale nijak sladké nebagrují na obrovské množství, vezmou si, ale že by se cpaly po plných hrstech, to ne
A když vidím, že by k tomu měli sklon, tak je brzdím.
Jí ale krásně všechno ostatní, takže to že si vezmou jeden dva perníčky fakt neřeším - kdyby ale nejedly pořádné jídlo, měly by smůlu ![]()
My vždycky doma dostali mističku se svým „přídělem“ na odpoledne a víc ani drobek. Máma to tedy nedělala, že bychom byli tlustí, ale proto, že jsme byly kyseliny a abychom jí nesežrali všechno cukroví najednou
Já to zavedla stejně a aspoň mám trochu kontrolu, co ty děti stláskají. Zatím je tedy ještě nenapadlo sníst to jeden druhýmu
![]()
Malý bude mít 2,5 roku a po sladkém jde jako slepice po flusu a to mu ho neodpírám. Takže budu hlídat a jak to bude přehánět, cukroví schovám někde hódně vysoko.
Stihneme to s mužem sežrat dřív než děti ![]()
Ale vážně.. oni na cukrovíčka moc nejsou, tak z toho strach nemám. Spíš čokoládičky. Takže kolekci na stromek budu dávat postupně, aby hlavně mladej (3,5) nesežral v nestřežené chvíli všechno. Anebo pes ![]()
Co si tak pamatuju z loňska, tak jsem nechala cukroví na míse na stole, ale děti si braly vždycky tak nějak rozumně…kdyby tím chtěly nahrazovat normální jídlo, tak bych přísun omezila
Tak protože syn sladký miluje tak dělám pouze jeden druh a ten bude zamčený ve spíži a to doslova
@Jajvy Uvidíme. Loni jsme měli na stole a bral si občas. Chutnali mu jen perníčky, když došli, vzal na milost i linecké.
Pokud bude stejný průběh, tak nechám talíř volně k dispozici. Pokud bude mít tendenci ládovat se jen cukrovím, tak to budu korigovat.
@Jajvy
Mám také vnuka 3leťáka okolo Vánoc narozeného.
Neřeším to, dávám cukroví už na stůl okolo 18.12.
Takže syn i vnuk si berou, a až to je snědené, tak dám další. Asi tak za 2 dny to je. Čokolády na stromeček dáváme jen trochu dolů, ostatní jsou nahoře, kam nedosáhnou.
Ale odmala to tak děláme, takže jsou na to zvyklí a už se oba krotí.
Syn sice smlsne rád, ale vánočního cukroví se ani nedotkl, loni mu byly tři roky. Takže u nás naštěstí nic zamykat nikam nemusím..
Na příděl. Trochu ke svačině, k tomu potom nebo předtím ovoce. Nechat to ležet na stole celý den, tak to sežerou hned a nejí normální jídlo. Cukroví si vychutnávám, ke kafi od každého druhu kousek( nedělám jich 20) ne že je pořád plný talíř.
Nechávám to na stole, naše děti si sem tam vezmou, ale nestláskají to najednou ![]()
Ahoj.Tak vanoce tu budou co nevidet.Chci se zeptat vas, co mate ditko kolem tri let, jestli ho budete nejak omezovat v konzumaci vanocniho cukrovi nebo to vubec neresite. Dcera bude mit na vanoce 3 roky a sladke miluje.Budu muset cukrovi schovavat, jinak se toho preji k prasknuti.Tak me zajima, jak to delate vy? mate pred detmi normalne tac na stole, at si berou, kolik chteji nebo tez musite deti krotit a nechat v jejich dosahu jen par kousku a zbytek dat jinam?