Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Okolo tretiho roku uz by mela byt decka tak nastejno. Hrat si s druhyma detma napriklad. Ano tohle dite je potreba resitt ptz ma nejspis nejaky vyvojovy problem.
Tak mě tohle úplně v pořádku nepřipadá a rozhodně bych to s nějakým lékařem přinejmenším konzultovala. ![]()
@Tarjei taky jsem toho nazoru. Ale snazila jsem se to kamaradce taktne naznacit a urazila se.
Sama deti mam a vidam deti jejiho veku a opravdu se mi uplne „normalni“ nezda. Nerekla bych postizena, vypada zcela normalne a ten kdo by ji videl jen obcas si krom toho nemluveni niceho nevsimne. Ale ja myslim, ze je trochu pozadu proti ostatnim, rekla bych tak na dvoulete dite.
Nám syn(28m) toho moc nenamluví a že to sakra řeším a jsem z toho nervozní. Mít můj kluk další takové příznaky klidně bydlím v nemocnici a pátrám.
A proč to dál řešíš? Udělala jsi, co mohla, upozornila jsi ji na to. Ona to vidí jinak, tak to nemá cenu lámat přes koleno, je to její dítě, ne Tvoje.
@Meha ano mas pravdu, jen jsem ale chtela vedet co na to rikaji jine matky, jestli se to jen me zda divne nebo ne. Tot vse. Vic to resit nebudu, jen jsem chtela znat i jiny nazor jak ten muj ![]()
@Meha píše:
A proč to dál řešíš? Udělala jsi, co mohla, upozornila jsi ji na to. Ona to vidí jinak, tak to nemá cenu lámat přes koleno, je to její dítě, ne Tvoje.
@brko píše:
Treba proto, ze ma pocit, ze neudelala dost? Proto, ze ma rada svou kamaradku a jeji dceru? Protoze neni vuci okoli lhostejna? Potrebujes jeste nejaky duvod pro vysvetleni, proc se neomezila na pouhe „nekam s ni zajdi“?
A dál? Svojí kamarádce to řekla, ta to prostě vidí jinak. Co s tím chceš jako dělat?
Holčička určitě pravidelně chodí k lékaři, navíc chodí do školky, takže pokud by se jednalo o něco vážného, tak nevěřím, že by se nic nedělo.
@Anonymní píše:
Prosim o zachovani anonymity, nejedna se o me dite, ale o dite kamaradky. Mozna je to co vypisi uplne v poradku a ja jsem proste jen takovy pozorovatelAle ja jsem nazoru, ze by s holcickou nekam mela zajit, ona si mysli, ze ne. Holcicka ma 3,5 roku a nemluvi. Do tri let nemluvila vubec, slysela jsem ji rict jen mama, mela dlouho pleny. Ted uz sem tam rekne nejake slovo, ale hodne spatne. U niceho nevydrzi, hraje si tim stylem, je jenctaha hracky a jednu za druhou a roznasi je po byte. Neumi hrat zadne hry, nesklada puzzle, nemaluje. Pote jsem si vsimla, ze treba proste kdyz se nekde setkame a prijedou, tak se ta mala tak jakoby trepota, rucickama a hlavou nepatrne, dela to u cinnosti a tak. Ja se ji to snazila parkrat naznacit, skrz to mluveni aby nekam zasla, ona vzdy rekne, ze by tam s takovym malym ditem nic nedelali a ze ji rekli at jeste pocka, no uz je z toho rok. Ma pockat na tri mesice ve skolce, chodila od 2,5, ted uz to je rok a stejne porad nemluvi. S detmi je rada nestrani se. Oblece se sama. Treba mate podobnou zkusenost a i s temy ruznymi syndromy, ja se v tom vubec nevyznam a treba jsem jen paranoidni a holcicka je zcela v poradku. Co myslite?
ahoj, myslim si, ze tva kamaradka vi moc dobre, ze jeji dite neni zcela ok, ale je pro ni prilis bolestive si to priznat, takze se urazi, aby si kolem sebe vytvorila ochrannou zed.Zkus s ni hodit rec i prave na toto tema. A urcite to ma resit, v.v. tam zrejme bude.
@Anonymní píše:
@Meha ano mas pravdu, jen jsem ale chtela vedet co na to rikaji jine matky, jestli se to jen me zda divne nebo ne. Tot vse. Vic to resit nebudu, jen jsem chtela znat i jiny nazor jak ten muj
A když Ti tady dalších 10 napíše, že to normální není. Co budeš pak s tou informací dělat?
Já chápu, že máš snahu, ale pokud to rodič vidí jinak, tak s ním podle mě nehneš.
@Meha vsude ji prave rikaji jeste pockejte. Ve skolce rikaj ze je ok, ze je tam rada a hraje si s detma. Ja v okoli jinak zadne takove ditko neznam a nejsem doktor, tak me to zajimalo proste. Ji uz nejspis nic rikat nebudu. Ono to nejak dopadne. ![]()
@brko píše:
Treba proto, ze ma pocit, ze neudelala dost? Proto, ze ma rada svou kamaradku a jeji dceru? Protoze neni vuci okoli lhostejna? Potrebujes jeste nejaky duvod pro vysvetleni, proc se neomezila na pouhe „nekam s ni zajdi“?
Hlavně pak všichni pláčeme jak jsou k sobě lidi nevšímaví že?
Anonymní, příznaky které popisuješ znám. Takový je, byl můj syn.Je LMR. Tím ovšem nechci podsouvat že dcerka kamarádky MUSÍ být taky.
@Anonymní píše:
@Meha vsude ji prave rikaji jeste pockejte. Ve skolce rikaj ze je ok, ze je tam rada a hraje si s detma. Ja v okoli jinak zadne takove ditko neznam a nejsem doktor, tak me to zajimalo proste. Ji uz nejspis nic rikat nebudu. Ono to nejak dopadne.
Ty si tedy myslíš, že všichni ostatní se mýlí?
Jako možné to samozřejmě je, ale ne příliš pravděpodobné.
@Meha píše:
A dál? Svojí kamarádce to řekla, ta to prostě vidí jinak. Co s tím chceš jako dělat?
Holčička určitě pravidelně chodí k lékaři, navíc chodí do školky, takže pokud by se jednalo o něco vážného, tak nevěřím, že by se nic nedělo.
tak to by ses divila, jak se nekdy problemy s vyvnjem bagatelizuji.Ale chapu, jak to myslis. ![]()
Prosim o zachovani anonymity, nejedna se o me dite, ale o dite kamaradky. Mozna je to co vypisi uplne v poradku a ja jsem proste jen takovy pozorovatel
Ale ja jsem nazoru, ze by s holcickou nekam mela zajit, ona si mysli, ze ne. Holcicka ma 3,5 roku a nemluvi. Do tri let nemluvila vubec, slysela jsem ji rict jen mama, mela dlouho pleny. Ted uz sem tam rekne nejake slovo, ale hodne spatne. U niceho nevydrzi, hraje si tim stylem, je jenctaha hracky a jednu za druhou a roznasi je po byte. Neumi hrat zadne hry, nesklada puzzle, nemaluje. Pote jsem si vsimla, ze treba proste kdyz se nekde setkame a prijedou, tak se ta mala tak jakoby trepota, rucickama a hlavou nepatrne, dela to u cinnosti a tak. Ja se ji to snazila parkrat naznacit, skrz to mluveni aby nekam zasla, ona vzdy rekne, ze by tam s takovym malym ditem nic nedelali a ze ji rekli at jeste pocka, no uz je z toho rok. Ma pockat na tri mesice ve skolce, chodila od 2,5, ted uz to je rok a stejne porad nemluvi. S detmi je rada nestrani se. Oblece se sama. Treba mate podobnou zkusenost a i s temy ruznymi syndromy, ja se v tom vubec nevyznam a treba jsem jen paranoidni a holcicka je zcela v poradku. Co myslite?