Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, potřebovala bych radu jsem z toho trošku zoufalá. Náš syn (čerstvých 5 let) začal poslední dobou často masturbovat. Samozřejmě vím, že nejde o nic špatného, ale mám pocit, že je to skoro už spíš zlozvyk. Hlavně donedávna si pindíka skoro nevšiml. Teď má kolikrát i popraskanou předkožku.
Nemám pocit, že by se v rodině nebo okolí něco změnilo, nevím co s ním?
@JayLee píše:
a je to fakt masturbace jako takova? Ono si s nim kluci proste jen nekdy vic hraji
Nevím jak bych to rozlišila. Přetahuje si to, mačká a má to přitom ztopořené. Když se snažím činnost přerušit ať jde dělat něco jiného je protivný a nechce. Jediné co dělám je, že ho pošlu do jeho pokoje.
@Chotebor nejlepsi hracka chlapecku je bez debat pindik, ono to musi byt uzasne zjisteni, ze je to i na neco jineho nez na curani. Nas synek si ho sudli taky. Tak jsem mu rekla, ze mi nevadi, ze si ho furt musi sudlit, ale at to dela pod perinou, ze to nikdo nemusi videt. A on na to pohotove: A ty taky sudlis pod perinou? ![]()
@Chotebor jo a taky se jednou syn dopalil a rika: Me ten pindik uz zlobi, jak se porad NAFUKUJE ![]()
Pokud ma popraskanou predkozku, resila bych, zda tam nema nejake svedeni, kvasinky ani nemusi byt videt.
Kluci mi tu dnes behali pred spanim nahaty a ctyrlety naznacoval pindikem sestiletemu do pusy
Uz aby se zacali stydet
![]()
Mam ctyrleteho chlapecka a od dvou let si casto hraje s pindikem. Proste mu vysvetluju, ze s pindikem si muze hrat pod perinou nebo nekde, kde je sam. Ze tatu nebo dedu taky nevidel, ze by si hrali s pindikem.
Je možné, aby 5ti letý masturboval? Poslední dobou si často různě žmoulá pindíka přes tepláčky nebo pižámko. Nevím jestli je to jen zlozvyk nebo něco víc? Může z toho vůbec něco mít? Zatím mu dávám ruku pryš a snažím se ho zabavit něčím jiným.
Masturbují i batolata, běžně
, jasně, že z toho něco má-ale ne v dospělém úhlu pohledu ![]()
@BaMaK píše:
Masturbují i batolata, běžně, jasně, že z toho něco má-ale ne v dospělém úhlu pohledu
A myslíte, že takové „tahaní“ přes oblečení je spíš zlozvyk nebo to může být něco jiného?
Proč hned zlozvyk, je to normální projev sexuality, v 5-ti letech už bych se snažila, aby pochopil, že by to neměl dělat před ostatníma lidma, ale něde s soukromí, ale v žádném případě neříkat, že je to špatné, škaredé…A něco jiného-třeba zánět? To se musíte podívat, jestli třeba někde v oblasti genitálu nemá nějakou oděrku, zarudnutí, častější močení, bolest při močení…ale to by asi něco řekl, prostě se ho zeptejte, už je dost velký, řekne, jestli má problém, nebo to dělá jen tak.
Zlozvykem bych to nazvala u dospělého chlapa-a že jich je, kteří se popotahují přes oblečení kdykoliv a kdekoliv ![]()
@Veveří píše:
@Chotebor nejlepsi hracka chlapecku je bez debat pindik, ono to musi byt uzasne zjisteni, ze je to i na neco jineho nez na curani. Nas synek si ho sudli taky. Tak jsem mu rekla, ze mi nevadi, ze si ho furt musi sudlit, ale at to dela pod perinou, ze to nikdo nemusi videt. A on na to pohotove: A ty taky sudlis pod perinou?
posledni veta me rozsekala ![]()
Starší to dělá snad od roka a půl nebo od dvou, normálně si před spaním lehne na bříško, dá si do těch míst lahvičku s pitím a jede, často tak i usne
zatím neřeším, akorát když to nedávno zkoušel stejně na mojí noze, tak to jsem řešila samozřejmě
Jinak i přes den si ho často žmoulá a normálně mu stojí, takže to zlozvyk asi nebude, ještě z toho má vždycky prču a chodí mi ho ukazovat
u pětiletého bych jen vysvětlila, že se to nedělá před lidmi.
@Veveří píše:
@Chotebor nejlepsi hracka chlapecku je bez debat pindik, ono to musi byt uzasne zjisteni, ze je to i na neco jineho nez na curani. Nas synek si ho sudli taky. Tak jsem mu rekla, ze mi nevadi, ze si ho furt musi sudlit, ale at to dela pod perinou, ze to nikdo nemusi videt. A on na to pohotove: A ty taky sudlis pod perinou?
@BaMaK píše:
Proč hned zlozvyk, je to normální projev sexuality, v 5-ti letech už bych se snažila, aby pochopil, že by to neměl dělat před ostatníma lidma, ale něde s soukromí, ale v žádném případě neříkat, že je to špatné, škaredé…A něco jiného-třeba zánět? To se musíte podívat, jestli třeba někde v oblasti genitálu nemá nějakou oděrku, zarudnutí, častější močení, bolest při močení…ale to by asi něco řekl, prostě se ho zeptejte, už je dost velký, řekne, jestli má problém, nebo to dělá jen tak.
Zlozvykem bych to nazvala u dospělého chlapa-a že jich je, kteří se popotahují přes oblečení kdykoliv a kdekoliv
To jsem se ho ptala hned, když to začal dělat. I jsem nakoukla, ale nic zvlášního jsem neviděla
@ixule píše:
Starší to dělá snad od roka a půl nebo od dvou, normálně si před spaním lehne na bříško, dá si do těch míst lahvičku s pitím a jede, často tak i usnezatím neřeším, akorát když to nedávno zkoušel stejně na mojí noze, tak to jsem řešila samozřejmě
Jinak i přes den si ho často žmoulá a normálně mu stojí, takže to zlozvyk asi nebude, ještě z toho má vždycky prču a chodí mi ho ukazovat
u pětiletého bych jen vysvětlila, že se to nedělá před lidmi.
A muže to být u mého syna masturbace i když mu nejspíš v tu chvíli nestojí?