Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No a to je presne ono. Cim driv se s ditkem zacne makat zpusobem vhodnym k tomu deficitu tim dal se dostane. Rodice jak jsou ma dite zvykli tak si tolik ty eventualni podivnosti neuvedomuji
Takze si tim trepotanim ulevuje emocionalni pretlak ktery neumi resit verbalne umerne veku..taky je to takova sebestimulace.
@Anonymní píše:
Já jsem taky takový řešitel, pozorovatel. Kamarádky syn byl vždy jiný a já jsem to viděla už od mimina. Je a byl ale vždy v normě, co se základních dovedností týče a v některých dovednostech i napřed.
Je to moje kamarádka, tak nebudu dělat přece slepou… Čím dřív se začne s dítětem pracovat, tím lépe. Já jsem teda naznačovala dost a kamarádky jsme pořád, snad i lepší. Svěřuje se mi se vším. Co je to nějaké uražení proti celoživotní zátěži dítěte, která, kdyby se řešila dřív, mohlo by to velmi pomoci. Rodiče mají často tendenci přehlížet nějaké ty odlišnosti, protože to své dítě milují. Malému jsou 4 roky a byl už u psycholožky před půl rokem, ta nic moc zvláštního neshledala, že se musí počkat. Naštěstí se přes známé objednali i k psychiatričce, ta už to vidí jinak. Malý podle ní má ADHD + opožděný vývoj řeči, dysfázii, prostě mozkovou dysfunkci, která to způsobuje. (Pravděpodobně způsobené těžkým porodem, kdy malého krátce oživovali). Definitivní to samozřejmě ještě není. Zatím teda odmítají asistenta, ale po půl roce to opět zváží. Začal chodit každý týden na logopedii. Logopedka se vyjádřila, že teď začíná rozumět, co se mu říká. Chytal se jen určitých slov, ale celé větě nerozuměl. Tohle bylo to poslední, co jsem kamarádce naznačovala, že se mi zdá, že špatně rozumí, protože mi na nic neodpoví a když odpoví, tak jen něco k tématu. A také stále jakoby opakoval i někdy stále opakuje nějaké fráze. Sice začal mluvit, ale málo komunikoval. Naštěstí se to zlepšuje za poslední půl rok, už o sobě mluví v první osobě a jde prostě vidět, že teď se zlepšuje porozumění, tím pádem řeč. Jde to ale opravdu pomaleji, musí se s tím pracovat.
Pokud holčička moc nemluví v tomhle věku, určitě by se to mělo řešit. Co komunikace? Snaží se prostě nebo je taková mimo? Ví, jak navázat kontakt?
lépe bych to nenapsala, jsem úplně stejného názoru, že čím dřív se to bude řešit tím lépe, já ji něco naznačila už před rokem a ona tvrdila, že je brzy, že jí každej říká vyčkat, logoped prý na nic když nemluví. při poslední návštěvě to bylo te´d jsem jí taktně naznačila, jestli nechce zkusit psychologa, že bych tohle u svých dětí už v tomhle věku určitě řešila a ona se urazila no, že jakobych řekla, že její malá není normální. Já to chápu, že přes tu lásku k dítěti si tohle někdo prostě nepřipustí, ale určitě by nebylo od věci ji prohlédnout nechat. Buď by se něco potvrdilo a nebo vyvrátilo. Na 10min náštěvě u doktorky, kde ona jen řekne, že malá nemluvía nashledanou a v tý školce je spousta dětí, myslím, že to taky ta učitelka nemůže za tu chvíli posoudit, je tam od září. Ona když něco chce, tak vydává zvuky ukazuje ručně nebo jí vezme za ruku a táhne ji tam
očního kontaktu jsme si až tak nevšimla jestli navazuje, až tak jí nepozoruji, já si všimla jen těch hodně nápadných věcí a to i můj manžel. Znám ji od narození. S dcerou si pohrají, ale spíš jen takové hry jako klouzání, honění a nebo koukání napohádku, žádné pexesa nebo puzzle nebo takové složitější věci. Chodí k nám kamarádky v jejím věku, mluví všechny a nějaké ty puzlíky, nebo kreslení zvládnou taky úplně v pohodě ![]()
@Tarjei asi jo přesně
, prostě stojí a třepotá hlavičkou a rukama, vypadá to zajímavě
Tohle jsme třeba kamarádce vůbec ani neřekla, já se bojím reakce, že by se urazila a tak, ani ona se o tom nezmiňovala, dle mého ona to nevidí.
@Anonymní píše:
Já jsem taky takový řešitel, pozorovatel. Kamarádky syn byl vždy jiný a já jsem to viděla už od mimina. Je a byl ale vždy v normě, co se základních dovedností týče a v některých dovednostech i napřed.
Je to moje kamarádka, tak nebudu dělat přece slepou… Čím dřív se začne s dítětem pracovat, tím lépe. Já jsem teda naznačovala dost a kamarádky jsme pořád, snad i lepší. Svěřuje se mi se vším. Co je to nějaké uražení proti celoživotní zátěži dítěte, která, kdyby se řešila dřív, mohlo by to velmi pomoci. Rodiče mají často tendenci přehlížet nějaké ty odlišnosti, protože to své dítě milují. Malému jsou 4 roky a byl už u psycholožky před půl rokem, ta nic moc zvláštního neshledala, že se musí počkat. Naštěstí se přes známé objednali i k psychiatričce, ta už to vidí jinak. Malý podle ní má ADHD + opožděný vývoj řeči, dysfázii, prostě mozkovou dysfunkci, která to způsobuje. (Pravděpodobně způsobené těžkým porodem, kdy malého krátce oživovali). Definitivní to samozřejmě ještě není. Zatím teda odmítají asistenta, ale po půl roce to opět zváží. Začal chodit každý týden na logopedii. Logopedka se vyjádřila, že teď začíná rozumět, co se mu říká. Chytal se jen určitých slov, ale celé větě nerozuměl. Tohle bylo to poslední, co jsem kamarádce naznačovala, že se mi zdá, že špatně rozumí, protože mi na nic neodpoví a když odpoví, tak jen něco k tématu. A také stále jakoby opakoval i někdy stále opakuje nějaké fráze. Sice začal mluvit, ale málo komunikoval. Naštěstí se to zlepšuje za poslední půl rok, už o sobě mluví v první osobě a jde prostě vidět, že teď se zlepšuje porozumění, tím pádem řeč. Jde to ale opravdu pomaleji, musí se s tím pracovat.
Pokud holčička moc nemluví v tomhle věku, určitě by se to mělo řešit. Co komunikace? Snaží se prostě nebo je taková mimo? Ví, jak navázat kontakt?
Jsme na tom hodně podobně. Jak se synem pracují? Nám nikdo nic neřekl. Byli jsme sice na logo, ale když zopakoval všechna slova, tak jen dostal procvičování na ř. On sice perfektně zopakuje slova, i třeba celou básničku. Ale podle mě nu uniká obsah. O čem to je. Prostě mám pocit, že mi nerozumí.
Dle meho nazoru, to v poradku neni. Ale v 3 a pul letech ji nejake vazne diagnozy budou uplne na nic. Holcicka z toho muze vyrust a nebo taky ne. Treba si to kamaradka uvedomuje a nechce o tom mluvit. Ja osobne bych se zamerila na neockovani a na upravu jidelnicku. Je potreba zrejme vynechat lepek, mleko, cukr. A zamerit se na zdravou vyzivu s hodne mineraly a tuky, coz mozecek potrebuje. Diagnozy se stejne najisto utvari az tak kolem pateho roku, pokud tedy dite neni primo viditelne jine.
@Anonymní píše:
Jsme na tom hodně podobně. Jak se synem pracují? Nám nikdo nic neřekl. Byli jsme sice na logo, ale když zopakoval všechna slova, tak jen dostal procvičování na ř. On sice perfektně zopakuje slova, i třeba celou básničku. Ale podle mě nu uniká obsah. O čem to je. Prostě mám pocit, že mi nerozumí.
Je to hodně čerstvé, tak ani nevím, jak se s ním má vlastně pracovat. Na logopedii byli zatím jen 3×. Mají na doma úkoly, kdy má něco vytleskávat třeba apod. Vyloženě, jak zapracovat na tom porozumění ale nevím. Zeptám se na to, jak za kamarádkou půjdu.
@Anonymní píše:
Je to hodně čerstvé, tak ani nevím, jak se s ním má vlastně pracovat. Na logopedii byli zatím jen 3×. Mají na doma úkoly, kdy má něco vytleskávat třeba apod. Vyloženě, jak zapracovat na tom porozumění ale nevím. Zeptám se na to, jak za kamarádkou půjdu.
Plus ještě užívá nějaký preparát, nejsou to vitamíny, nějaká chemie doporučená psychiatričkou. Plus si koupili rybí tuk na dozrávání mozku.
@Meha píše:
@terinka4444 Ajaj, to tady schytáš jako já.
jo, to je dost možný, já se za své názory nestydím. Ani kamaráka by neměla srkat noc do věcí dítěte, jednou řekla, kamardka jína to odpověděla a dál to není její věc.
I pro mne je názor jejího doktora a popřípadě pedagogů ve školce jaksi důležitější, než že se kamarádce mé dítě nezdá.
@Anonymní píše:
Plus ještě užívá nějaký preparát, nejsou to vitamíny, nějaká chemie doporučená psychiatričkou. Plus si koupili rybí tuk na dozrávání mozku.
Tak se jí, prosím, zeptej i co dává. Probrala bych to s naší doktorkou. Anonym 2
@Anonymní píše:
Tak se jí, prosím, zeptej i co dává. Probrala bych to s naší doktorkou. Anonym píše: Více
Mohl by to být Piracetam, je to taky na dozrávání mozku, bez předpisu a doporučují to psychiatři.
@AliTad píše:
Mohl by to být Piracetam, je to taky na dozrávání mozku, bez předpisu a doporučují to psychiatři.
Máš s ním nějaké zkušenosti?
@Anonymní píše:
Máš s ním nějaké zkušenosti?
Já ho synovi dávám asi 8 měsíců. Jestli je to právě Piracetamem, to netuším, ale my děláme všechno možné i nemožné a pokroky jsou velké.
@AliTad píše:
Tak jsem se ptala a je to Encephabol.