Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Milé maminky,
letos budeme konečně slavit Vánoce jen my s dětma (bez prarodičů, tety atd), protože je to poprvé, chtěla bych manžela a děti překvapit… jenže nevím jak? Nemám žádnou dekoraci na vánoční stůl ani ubrusy, ubrousky apod bohužel ani fantazii… prosím o inspiraci.. nejraději bych byla kdybych viděla ten vánoční stůl a podkategorie by byla co vše nakoupit… bohužel jsem na takové stránky nenarazila… Budu vděčná za odpovědi ![]()
PS: a jak si to vše organizujete, aby byl ten den v pohodě bez stresů? Já jsem hrozný „plašan“ a nerada bych kazila svátky tím, že nestíhám
![]()
Hlavně se uvolnit. Ono člověk zpětně hezky vzpomíná i na to, co se nepovedlo, např. u nás hořící stromeček, vylité pití, nevolnost z jiker v polévce
- to já prostě nemůžu.
My máme na stole na Štědrý den vždy zapálenou svíci - nějakou hezkou, velkou. Někdy pouštíme české koledy a na plotýnku jsme dávali purpuru.
Na stole mohou být jmenovky. Prostřeno o jednoho navíc.
Nic víc mě ani nenapadá.
Hlavně si to užít a pořádně vychutnat.
My máme dřevěný stůl. Doprostřed chci natáhnout pruh vánoční organzy, pak tam dám svícen a vánoční růži.
My jsme měli vánoční ubrus. Už byl starý, na dvou místech propálený ale vzdát jsme se ho dlouho nedokázali. Byla tam namalovaná taková zimní vánoční vesnička. Nádhera. Teď už ho nemáme a s novým to není ono. Tak nějak k tomu Štědrému dni patřil
To záleží na tom, co se ti líbí, jak máš velké děti, jaké barvičky v jídelně/obýváku, kde budete jíst… U nás letos na Vánoce vede zelená, fialková v kombinaci se stříbrnou nebo zlatou. Stůl máme dřevěný, ubrus dávat nebudu. Prostředkem stolu půjde organza - zatím nemám koupenou, tak nevím, jakou seženu, buď zelenou, fialkovou nebo stříbrnou. Na běhounku z té organzy bude vánočně nazdobený svícen. Prostírán, ubrousky, skleničky, příbory a nějaké nábadité barevně slazené jmenovky. Máme osmiměsíčního klučinu, tak toho nemůžu dávat moc, aby mi to nestrhnul
Příští rok to budu chtít udělat více dětské, už na to bude asi více reagovat… takže asi červeno zelenou kobinaci, nějaké lesklé dártěné baňky na stole, svíčky ve váze, aby se nepopálil…
Stůl budu ladit do červeno-bronzový barvy. Takový máme adventní věnec, který si každý rok nechávám dělat podle toho jakou doma máme výzdobu.
Takže bude červený ubrus, uprostřed bude bílá organza, která je „zmuchlaná“ a na různých místech stažena bronzovou stužkou. V ní budou nějaký ozdobičky, uprostřed bude adventní věnec.
Talíře budou bílé, příbor připravený na složeném ubrousku, každý u talíře bude mít větvičku s ozdobou.
Sklenky budou připravený na vodu, víno, přípitek.
Pro mě jsou Vánoce červeno-zlato-zelené, přes to vlak nejede
Takže mám všechno v těch barvách. Na stole je bílý ubrus, ubrousky jsem letos koupila červeno-zlaté a i svíčky máme červené. Na organzy a takové ptákovinky moc nejsem. A na stole je tolik jídla, že by se to tam ani nevešlo ![]()
Já chci třeba letos přes prostředek stolu natáhnout led světélka s ozdobičkama (jsou na tužkové baterie), takže žádný kabel!
@Colombina Jéé to je hezký nápad ![]()
@Ve-ru Máme výhodu, že máme ostrůvek a hned vedle toho stůl - takže veškeré jídlo je na ostrůvku a na tyhle „serepetičky“ je místo ![]()
@alli_li Tak to máte dobrý
Mně se líbí, když je veprostřed stolu běhoun nebo pás té organzy s dekorací, nale nesmí to být přeplácané ![]()
Mě se taky líbí ta organza a na to jedna dekorace - např. nazdobený svícen a pak třeba dvě další malé svíčky a hotovo.
Kup si vianocny obrus, nejaky podla Tvojho gusta, najlepsie taky, co sa Ti hned neomrzi. Ja mam napriklad biely, po stranach vysivany - sviecky, zvonceky, vetvicky. Do prostriedku este davam taky maly, malovany kruh, 20 -30 cm… pod svietnik, alebo adventny veniec… obcas obmenim podla nalady.
Slavnostny servis, slavnostne pohare. Take co sa inak takmer nevytahuju.
Kup vianocne papierove malovane obrusky - na tych sa mozes vyblaznit, ak budes mat obrus striedmy, mozes mat na kazdy sviatok vianocny „iny“ stol.
Ak mas naladu na blaznenie, mozes kupit take tie prstienky na obrusky, alebo ich mozes s deckami vyrobit - navliect koralky na pamatovy drot, polepit latkami a koralkami ci trblietkami nastrihane rolky od toaletaku ci kuchynskych utierok, omotat stuhou, priadzou, lykom zaclonovy kruzok…
Neviem ake stare mas deti, ale u nas doma, co pamatam, bola vyzdoba vianocneho stolu na nas… mama len vytiahla obrusy, a my sme sa realizovali ![]()
Holky děkuji za inspirace
Děti jsou ještě maličké 3 roky a 8 měsíců… Pojedeme do Ikei tak snad tam něco pokoupím…