Vánoční tradice, mám nedostatky

13114
11.12.12 12:45

vánoční tradice-mám nedostatky

Holky, tak jsem zjistila, že absolutně nevím, jak vysvětlit dětem, proč nosí dárky Ježíšek. Syn mě překvapil otázkou, proč u nás nenosí dárky Santa, když má sáně, soby a je tak obrovský. Řekl mi, že přece dárky nemůže nosit Ježíšek, když je to dítě. Tím mě absolutně odzbrojil a já nevím, jak mu to vysvětlit. V náboženství mám bohužel nedostatky. Můžete mi některá poradit??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14030
11.12.12 12:48

Náboženské hledisko sice můžeš zmínit, ale mám pocit, že to to moc nevysvětlí :) Ježíšek je kouzelná bytost, takže může cokoli a hlavně, pomáhají mu andělíčci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
11.12.12 12:49

Řekla bych mu, že Santa nosí v Americe, Ježíšek v Čechách a na Slovensku a třeba v Rusku Děda mráz.
Pokud se můžu připtat, mám taky nedostatky, zajímalo by mě, co se stalo s Ježíšem po té, co ho na Velikonoce znovu obživli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocolate
11.12.12 12:50

Já jsem si vždycky představovala Ježíška jako staršího pána (něco jako Děda Mráz, ale míň tlustý).
Dětem jsem vysvětlila, že v různých koutech světa nosí dárky různé bytosti, protože jeden by to sám nezvládl. No a my, že máme Ježíška.

• Citovat
  • Upravit
581
11.12.12 12:53

Pro děti je to hodně těžký, když všude vidí Santu a nikdo vlastně neví, jak vypadá ježíšek, taky v náboženství nejsem expert, ale zkusila bych něco v tom smyslu, že když se ježíšek narodil, tak všichni nosili dárky jemu a on jim to teď všem oplácí a že je malinký? Má přece kolem sebe plno andělíčků co mu pomáhají a je kouzelný…
upřímně, taky nechápu proč se to vlastně dělá, co jsme kdysi četla bibli, tak se tam o nějakym darování nikdy nic nepsalo a ani mi to nikdo nevysvětloval, holt jsme byli moc důvěřivá generace a nebylo to třeba:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
11.12.12 12:54

@Susan23 strávil ještě 40dní s učedníky a pak vstoupil na nebesa ;)

U nás nosí dárky Ježíšek, a ten může cokoliv, může nadělovat všem lidem ve stejný okamžik a všechno zvládne.
Až budou větší, tak se to změní na to, že dárky se dávají jednak proto, že i tři králové přinesli dary Ježíškovi, druhak proto, že si máme v tuto dobu připomínat lásku, soudržnost, dělat si radost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
11.12.12 12:57

Aha, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2313
11.12.12 13:02

@derida
No, asi Ti moc nepomůžu, a nevím, jestli to je z náboženského hlediska zcela správně, ale historicky za původ tohoto může Luther: dárky byly původně doménou svatého Mikuláše, ale když Luther během reformace „vyrušil“ svaté, šoupla se tahle povinnost na Jezulátko (nebyl zjevně nikdo jiný, kdo by se toho podujal, když svatí už dle Luthera nefungovali). Protestanti pak měli Jezulátko (Ježíška, kterému byly k narození přineseny dary třemi králi), a někdy kolem 19. století si vystěhovalci do Ameriky vzali zase svatého Mikuláše (ze kterého pak vyrostl Santa Claus). Takže pragmaticky: my máme Ježíška, protože zde převažovalo katolické náboženství, Santa Claus (a jeho obdoby) je zase u protestantů. Jako vysvětlení pro děti asi nic moc… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
11.12.12 13:04

No, já žila v domění, že Ježíšek je to malé jezulátko, které leží v kolébce, proto jsem nemohla přijít na to, jak to objasnit dětem. A jak jim říct, proč vlastně ty dárky rozdává, když přece dárky se nosily jemu, když se narodil :think: Trochu jsem prolítla internet a tam je napsáno, že na Vánoce dávali dárky rodiče, třeba svíčku nebo perníčky, protože to byl Štědry den a všichni měli být k sobě štědří, postupem času si to lidi upravili na Ježíška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
11.12.12 13:06

@Malaqi to by malej asi nepochopil, mu se jedná o tom, jak je možné, že Ježíšek-malé dítko, muže nadělovat dárky. Uff jsem se uplně zapotila, při jeho otázce, jsem mu slíbila, že mu to večer vysvětlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
11.12.12 13:07

Ještě mi řekl, že přece neumí číst, tak jak si může přečíst, to, co mu napsal a nechal za oknem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
11.12.12 13:07

Plánuju dítěti vysvětlit, že ježíšek má na pomoc andělíčky. Santa Claus, že je český Mikuláš. Ale že by Ježíšek a Mikuláš nestihli najednou dát dárky na celým světě, tak si práci rozdělili. Jenom Mikuláši se u nás zalíbilo, tak nosí na začátku prosince nějakou sladkost. A když by náhodou trval, že u nás chce santu, tak v tom případě že nic nedostane na začátku prosince (to ale doufám, že se nestane, protože na červeného dědu jsem lehce alergická)

• Citovat
  • Upravit
69235
11.12.12 13:08

Mají to se santou jednodušší, je to bytost, kterou si umí představit, má dům, továrnu na hračky, je představitelný, to náš ježíšek neumí, tak musíme vybájit jeho kouzelné schopnosti, nic jiného nám nezbývá. Taky si těžko vystačím s tím, že ho nukdy nikdo neviděl a je kouzelný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
581
11.12.12 13:08
@derida píše:
@Malaqi to by malej asi nepochopil, mu se jedná o tom, jak je možné, že Ježíšek-malé dítko, muže nadělovat dárky. Uff jsem se uplně zapotila, při jeho otázce, jsem mu slíbila, že mu to večer vysvětlím.

a co zkusit mu říct, že ježíšek to celý jenom řídí a po celym světě/zemi posílá andělíčky, co to udělají za něj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
11.12.12 13:12
@terinka4444 píše:
Mají to se santou jednodušší, je to bytost, kterou si umí představit, má dům, továrnu na hračky, je představitelný, to náš ježíšek neumí, tak musíme vybájit jeho kouzelné schopnosti, nic jiného nám nezbývá. Taky si těžko vystačím s tím, že ho nukdy nikdo neviděl a je kouzelný :nevim:

Přesně, děti potřebují nějaký hmotný důkaz. Santu vidí v pohádkách, umí si představit jeho sáně plné dárků. To samé jeho továrnu na dárky. Se mě ještě ptal, jak je ten Ježíšek dopraví k nám domů, jestli taky komínem. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný