Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No nejčastěji je to komplikace při jaterní cirhoze, která je nejčastěji z chlastu.
A vcelku často se na to umírá.
na co konktétně se ptáš a co ti na to řekl lékař?
Měla babička, při jaterní cirhóze. Zemřela na jeho prasknutí.
@Anonymní píše:
Měla babička, při jaterní cirhóze. Zemřela na jeho prasknutí.
a cirhozu z alkoholu?
Měla to osoba v rodině…bylo to z chlastu a když to prasklo, tak zemřela…
Zdravím. Vřed na jícnu neboli varix se nemusí vytvořit jen kvůli cirhoze jater, ale ano, je to nejčastější příčina. Já osobně na varixy trpím od narození kvůli vrozené vadě jaterní žíly, která není funkční a samovolně se mi přestavuje krevní řečiště kolem. Kvůli tomu se krev v žílách městná a vytváří tlak, který se projevuje právě tvorbou varixů. jde o vlastně ztenčelé žilní stěny, které se „vyboulí“. Prodělala jsem jako dítě několik desítek sklerotizací. Mám zkušenost i s prasknutím varixu - naštěstí jsem přežila, ale utekla doslova hrobníkovi z lopaty. Dva dny jsem byla šíleně slabá, kvůli krvácení v jícnu, když vřed praskl. Pak najednou zvracení krve a téměř kolaps. Odvezli mě do nemocnice za minutu dvanáct, ale kupodivu se varix sám zatáhl, což mě zachránilo. Od té doby beru léky na snížení tlaku a helicid na snížení kyselosti v žaludku. S touhle diagnózou se mi dokonce podařilo odnosit a porodit syna
což lékaři považují za zázrak. Bohužel si tohle všechno vybralo daň v podobě nezhoubného nádoru na játrech a to už žádná sranda není. Děsí mě představa, že se prasknutí bude opakovat a pomoc nebude na blízku. V Praze byl dojezdový čas do nemocnice cca 10 minut. Tady na vesnici, kde bydlím teď je jen dojezd sanitky sem 20 minut, takže celkem cca 40 a to už jde v takovém případě o život. Přemýšlím nad pořízením SOS tlačítka protože kdyby to se mnou seklo, nebudu schopná si pro pomoc dojít ani nikam zavolat. ![]()
Tak vřed a varix je dost rozdíl. Varix je rozšířená céva na jícnu (příčinou bývá portální hypertenze, nejčastěji při jaterní cirhoze). Vřed je „díra“ ve stěně jícnu přesahující dál než na sliznici. Vřed vnikne nejčastěji při refluxu kyselého obsahu žaludku, při zánětu jícnu, při působení toxické či leptavé látky.
@Lucka1111 pravda, je to rozdíl. Mám varixy, ne vředy
Nějak mi to nedocvaklo jak jsem se snažila rychle odepsat a spojila jsem to.
Ahoj, zažil někdo z vás vřed na jícnu či jeho prasknutí? zajímá mě, zda jste pocítili nějaké příznaky, že se vřed tvoří. Jaká byla jeho příčina? Zajímá mě co nejvíc, i zkušenosti, co jste slyšeli od někoho. Moc děkuji..