Váš názor - těhotenství, nebo potrat

2390
27.2.13 01:22

Váš názor- těhotenství- nebo potrat

Mám kamarádku a trápí se, ale já už nevím jak jí utišit, co jí říct. Věc se má tak. Zjistila že je těhotná- doma už má jedno sviště-. Její manžel by rád, ona taky ale problém. Ona bere jen RP a jeho nejspíš vyhodí z práce kvůli propouštění a on je profesně nejmladší. Jestli ho vyhodí nemají na nájem takže by asi museli k mamce na nějaký čas. Další problém- kde sehnat na rychlo práci. Člověk s maturitou, bez praxe. Každý den ji utěšuji, ale dochází mi slova. Dítě by si ráda nechala, ale bojí se, co když práci nesežene, potratu se bojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2435
27.2.13 01:46

To je těžký. nejlepší by asi bylo, aby si sedli a všechno probrali ve dvou, potom i s rodiči, zvážili situaci. Já osobně bych na potrat asi nešla. Situace se dá vždycky řešit. Výbavičku pro mimčo určitě mají, co ne tak se sežene za pár korun, i zdarma. Bydlení musí řešit tak jako tak, ať již dítě mají jedno či dvě. Takže za mě v tom rozdíl nevidím. Ale tohle je na zvážení u nich. Cizí člověk do toho nevidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44341
27.2.13 06:42

Mají v nájmu trvalé bydliště, pobírají příspěvek na bydlení?
Pokud ne, tak ať si zažádají, pokud mají TP a vznikl by jim nárok, jde to žádat i 3 měsíce zpětně - jakože by jim ho vyplatili za 3 měsíce zpět.
Pokud nemají a dali by si TP teď, tak můžou žádat až po 3 měsících.

Další rada - u tohoto příspěvku záleží na tom, kdo má v bytě TP, kdo tam skutečně žije, to nikdy nikdo nezkoumá(u dávek SSP kontroly nechodí). Není to nezákonné, je to prostě tak..Ať si tam dá TP jen ona s dítětem, příjem partnera se započítávat nebude, příspěvek bude vyšší..

S prací je to těžké, ale i v dnešní době se dá práce sehnat ze dne na den, jen se chlap nesmí bát fyzické práce a musí vzít cokoliv, i za menší peníze, než by si představoval.

Držím pěsti, ať se rozhodně správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
27.2.13 06:44

Složitá situace. Záleží i na jejich zázemí a třeba i dočasné možnosti pomoci od rodičů.
Co ale tak čtu diskuse a deníčky, jakmile je situace jak popisuješ „dítě by si ráda nechala“, ale momentální ekonomická situace rodiny je špatná, po letech ty holky stále litují, často se rodině po fin stránce daří, mají se moc dobře a těm holkám zůstává černá díra po chybějícím dítěti.
Já pořád doufám, že mladý schopný člověk, pokud pracovat chce, tak nějakou práci (třeba i na čas horší a hůř, ale přece placenou) najde. Třeba i s tím propuštěním to nemusí být tak horké, ale jak píšu, jejich situaci znají nejlíp oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
27.2.13 07:04

Ono to je těžký. Teď ti sice většina napíše, ať si dítě nechají, že se to nějak udělá. Jakmile ale napíšeš za rok, dva, že mají 2 malý děti, ona s nejnižším rodičakem a chlap přišel o práci, a na co mají nárok, tak se tu třeba sesype vlna kritiky, proč si to druhý teda nechávali, když teď natahují ruce… Ne jednou jsem si toho tady všimla. Takže ať se rozhodnou podle sebe, ale ať si hlavne uvědomí, že dnes nic není zadarmo a s prací to taky jen tak lepší nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
27.2.13 07:22
@Seizdra píše:
Ono to je těžký. Teď ti sice většina napíše, ať si dítě nechají, že se to nějak udělá. Jakmile ale napíšeš za rok, dva, že mají 2 malý děti, ona s nejnižším rodičakem a chlap přišel o práci, a na co mají nárok, tak se tu třeba sesype vlna kritiky, proč si to druhý teda nechávali, když teď natahují ruce… Ne jednou jsem si toho tady všimla. Takže ať se rozhodnou podle sebe, ale ať si hlavne uvědomí, že dnes nic není zadarmo a s prací to taky jen tak lepší nebude.

pod to bych se taky podepsala

• Citovat
  • Upravit
7240
27.2.13 07:25

Určitě to probrat i s tou mamkou, co by k ní šli. Podle mě pokud dítě chtějí, neměla by chodit na potrat. Ostatní se vždycky nějak udělá, nějak dopadne.
Ale chápu, že být na jejich místě, přemýšlela bych hoodně jinak. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
27.2.13 07:30

@Seizdra @ohýnek ono to je těžký. Chodí sem hlavně holky, co samy mají děti, ty se budou vždy přiklánět k tomu to dítě mít. Neznám holku, co by s lehkým srdcem šla na přerušení a nikdy toho nelitovala :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
27.2.13 07:32
@rejžička píše:
Určitě to probrat i s tou mamkou, co by k ní šli. Podle mě pokud dítě chtějí, neměla by chodit na potrat. Ostatní se vždycky nějak udělá, nějak dopadne.
Ale chápu, že být na jejich místě, přemýšlela bych hoodně jinak. :-(

Nechci být pesimista, ale ‚nějak se to udělá‘ by mně osobně moc neutěšilo. Dnes se můžeš spolehnout jen na sebe, rodiče se můžou dostat do svých problémů ani nevíš jak, chlap s dlouhodobým úrazem například, a jak SE TO pak nějak udělá? :nevim: je krásný mít děti, neříkám, ale je potřeba vědět, že ONO SAMO se to opravdu neudělá. Bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
27.2.13 07:37
@Brouk Pytlik píše:
@Seizdra @ohýnek ono to je těžký. Chodí sem hlavně holky, co samy mají děti, ty se budou vždy přiklánět k tomu to dítě mít. Neznám holku, co by s lehkým srdcem šla na přerušení a nikdy toho nelitovala :nevim:.

Jo, já taky jedno čekám, přítel v práci skončil ze dne na den, ale už má (po týdnu) novou, něco našetřeno taky je, ale taky nám to udělalo čáru přes rozpočet… Já neříkám, že má jít za každou cenu na potrat, že to nezvládnou. Obecně jsem spíš proti potratům, ale musí si uvědomit, že oni jsou ti zodpovědni, kdo se musí v první řadě postarat, nikdo jinej. I když rodiče pomůžou, dostanou třeba nějakej příspěvek, tak co to je za život, spolihat se na pětikilo od státu a třepat se, jestli vyjde na zaplacení toho a onoho… Nehledě na to, že se opravdu může stát něco hroznýho a co pak???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
907
27.2.13 07:39

Ono se to vždycky nějak udělat dá: sehnat nájem minibytu s trvalým bydlištěm, pobírat dávky. Podívejte se na některé spoluobčany, dělají to tak celý život, žijí, množí se a žádný z nich nevypadá podvyživeně, že by na jídlo neměl.
Pro mladou rodinu by to dno byla záležitost čistě dočasná a určitě slušný chlap si práci najde - i kdyby měl dočasně cestovat po ČR a bydlet někde na ubytovně a jezdit domů na víkend.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
27.2.13 07:41
@Alenaxxxx píše:
Ono se to vždycky nějak udělat dá: sehnat nájem minibytu s trvalým bydlištěm, pobírat dávky. Podívejte se na některé spoluobčany, dělají to tak celý život, žijí, množí se a žádný z nich nevypadá podvyživeně, že by na jídlo neměl.
Pro mladou rodinu by to dno byla záležitost čistě dočasná a určitě slušný chlap si práci najde - i kdyby měl dočasně cestovat po ČR a bydlet někde na ubytovně a jezdit domů na víkend.

A tebe by takovej život bavil? Jen se ptám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6410
27.2.13 07:44

Podle mě je toto dost nepíjemná situace i s jedním dítětem. A co vím, tak náklady na to druhé nikdy nejsou tak velké. Pokud si schovávala oblečky a vybavení po prvním… myslím že by se to zvládlo. Když se vydrží pár měsíců, tak to třeba zvládnou. Pokud je tam pomoc rodičů tak je to super, na ulici nezůstanou. Do porodu ještě nějakej čas zbývá, chlap zatím práci má… nemalovala bych čert na zeď. Pokud oba dítě chtějí a rozhodnou se kvůli této situaci že ho zabijí, tak toho budou strašně litovat později až se situace zlepší. V každém případě hodně štěstí a síly. Ať se chlap kouká po práci už teď a když tak ji změní sám za něco stabilnějšího :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
27.2.13 07:46
@Brouk Pytlik píše:
no to je těžký. Chodí sem hlavně holky, co samy mají děti, ty se budou vždy přiklánět k tomu to dítě mít. Neznám holku, co by s lehkým srdcem šla na přerušení a nikdy toho nelitovala :nevim:.

neradím aby šla na potrat. Neříkám že je to lehký. Ale pokud by neměli kde bydlet, rozhodnout by měla i mamka u které chtějí být. A je sice hezké mít dítě, ale oni se ty pleny na rohu nerozdávají. Pokud by nemohla kojit a museli být na UM tak to taky něco stojí. Musí si to probrat i z druhé strany. Čekam vyklepaná každý měsíc na peníze, jestli teda dneska koupíme pleny nebo něco staršímu dítěti.

Je těžké radit, když člověk nezná celou situaci, ale snad to dobře dopadne.

• Citovat
  • Upravit
29577
27.2.13 07:47
@Alenaxxxx píše:

A co by to bylo za život? Chlap v háji, svoje děti ani nebude znát, jen posílat peníze…
Tohle si oprvdu musí vyřešit ti dva.
Hlavně myslet na to, co bude. Na budoucnost a svoje schopnosti v ní. Tedˇto budou dvě malé děti, co vyrostou a budou mít zcela jiné nároky. Vyšší samozřejmě. Je to těžké. Velmi těžké. Dost rozhoduje i region, zaměstnanost v něm, možnosti uplatnění se na trhu práce…
Naši příbuzní se celá rodina ( děda s babí a švagr se ženou a dětmi) nedávno sebrala a odjela do Prahy. Bydlí dvě generace ve 4 pokojovém pronajatém bytě, každá rodina platí 6500 za nájem ( což jde), švagr si našel práci lépe placenou, než doma a v podstatě takto vyřešili neúnosnost placení předraženého nájmu pro jednu rodinu ( na hypo nemají) a vlastně i pro druhou, ušetřili náklady na bydlení na obou stranách, navzájem si vypomáhají ( děti), vaří z jednoho hrnce… Otázka ale je, jak dlouho jim tohle dvougenerační soužití bude fungovat ke spokojenosti všech :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí