Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky, potřebovala bych poradit…Včera jsem byla u dr. podle ms bych měla být 6+1,ale utrazvuk ukázal jen gest. váček 5.2mm a dělka těhu vypočítaná na 4+2.
Ovulaci jsem měla 29.1.v té době jsem otěhotněla, později to být 100% nemohlo…Když jsem se dr. zeptala, jakto, že to neodpovídá podle poslední ms, tak říkal, že je to v normě +-4týdny, ale i tak mi to nedá, strašně se bojím, že se třeba přestalo vyvíjet…A když si spočítám termín podle poslední ms nebo podle ovulace, tak mi vychází na 22-24.10.a podle včerejšího utz na 1-2.11.Máte někdo s tímhle zkušenosti???Děkuji za odpovědi
@tumpach nemohla,měřím bazální teplotu, tak to vím přesně na den…
V klidu.
Jsem podle ms koukni na metrik a podle ultrazvuku jsem dneska 7plus1.Takze ty odchylky jsou v poradku. ![]()
Gynekologové těhotenství počítají od první MS. Většina žen otěhotní ale až cca 14 dní od prvního dne MS (ovulace). Tzn, že když jsi např. 6+1, reálně je miminko „staré“ 4+1 (logicky cca o 14 dnů mladší). Takže jestli jsi měla ovulaci 29.1., vychází to správně cca 4-tý týden… Mě to přijde jasné a nehledala bych v tom nic dalšího
Užij si těhotenství ![]()
@disinka2011 mám velmi čerstvou zkušenost a úplně stejnou (vlastně i ty datumy nám +/- sedí). Akorát nemůžu poradit, protože nevím, jak to dopadne. Příští týden jdu na kontrolu, bude to buď a nebo. Mám fakt strach, ale snažím se být zatím v klidu. JInak muj dr byl docela klidný, ale to on je pořád, takže podle toho se řídit nemůžu. Ale jestli tě to trošku uklidní, tak podle toho, co jsem hledala třeba tady na emiminu, tak je to víceméně normální. Nezbývá než čekat a snažit se nenervovat. Držím nám palce.
@kattkka a ty víš, kdy jsi měla ovulku? Kdybych to nevěděla a myslela si, že se třeba posunula, tak by mě to vůbšc netrápilo, ale já ji měla 14-15DC, takže ukázkově, jak říkají knížky…
@Anteea @marg děkuji moc holky za podporu, já vím, že k ovulaci dojde až 14DC, ale prostě jsem strachy bez sebe…u prvního těhu mu to vycházelo vše ukázkově a ted jsem z toho prostě hotová
@marg dej mi pak vědět, jak jsi dopadle, já mám jít na ko až 11.3.no uvidím, jestli to do té doby vydržím…
Já měla takto rozdíl u prvorozeného, rozdíl přes dva týdny, orientovat jsem se teda mohla jen podle prvního pozitivního testu, zpětně jsem zjistila, že takové slabounké duchy mívám tak 10-11DPO a všechno bylo v naprostém pořádku. on jen ten utz má povolenou odchylku 6dnů oficiálně a u takto ranného těhotenství mi přijde skoro nemožné určit přesně stáří, rozhodující jsou fakt milimetříky, když má dr na utz „těžkou“ ruku, tak je rozdíl hned.
Nicméně zamlklé to být může, to si nebudeme nic nalhávat, v téhle fázi těhotenství to zabalí spousta embryí. Jediné řešení, které už teda je tobě na prd, je nelíz tam tak brzo, mě u posledního nedohnalo ani krvácení dřív jak v 8.tt, abych si ušetřila právě to čekání na srdeční akci
@disinka2011 píše:
@Anteea @marg děkuji moc holky za podporu, já vím, že k ovulaci dojde až 14DC, ale prostě jsem strachy bez sebe…u prvního těhu mu to vycházelo vše ukázkově a ted jsem z toho prostě hotová@marg dej mi pak vědět, jak jsi dopadle, já mám jít na ko až 11.3.no uvidím, jestli to do té doby vydržím…
Já ko 7.3. teď jsem ještě v klídku docela, ale jak se to datum bude přibližovat, tak to budou děsný nervy..
@disinka2011 je to v pořádku! Vůbec ničeho se nemusíš bát. Drtivá většina těhotných má určeno stáří plodu vždy podle prvního dne MS, takže skoro každá ho má v průkazce zapsán o DVA TÝDNY starší než ve skutečnosti je. (Jsou výjimky, ale vzhledem k tomu, že víš kdy byla ovulace, tak jsi na tom stejně jako většina ostatních - mají to stejně jako Ty) ![]()
Vážně je to zbytečná obava. Pravděpodobně to gynekolog nechá tak až do konce těhotenství. Taky jsem to tak měla (a spousta holek na Emiminu to také tak má)
Jen škoda, že to nastávajícím maminkám doktoři neumějí vysvětlit ![]()
V případě značného rozdílu to upraví po velkém ultrazvuku.
@Anteea no jo, to já chápu, ale když si spočítám termín podle ovulace, tak mi vychází na 24.10. a podle včerejšího utz na 1-2.11.což mi příjde trošku blbost…
@disinka2011 píše:
@Anteea no jo, to já chápu, ale když si spočítám termín podle ovulace, tak mi vychází na 24.10. a podle včerejšího utz na 1-2.11.což mi příjde trošku blbost…
Termín vůbec neřeš. Je MOOOC brzo. Čekají Tě velké ultrazvuky, ty jsou důležité. Takhle na začátku těhotenství je to moc zkreslené. Mimochodem - znám málo děvčat která rodila v termínu určeném gynekologem ![]()
@disinka2011 píše:
@kattkka a ty víš, kdy jsi měla ovulku? Kdybych to nevěděla a myslela si, že se třeba posunula, tak by mě to vůbšc netrápilo, ale já ji měla 14-15DC, takže ukázkově, jak říkají knížky…
Vim a taky od te ovulky jsem se docetla ze musis nejaky den pricist.