Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mně se termíny lišily o necelé 4 týdny. TP mi dr. sdělila až v 11.tt, kdy mi dala i těh. průkazku, jak říkala do té doby se toho může stát…
@disinka2011 jak ti tam haprujou ty dva týdny je divný, ale může to být jen špatně změřené, stejně jako ZT, to se teď nepozná.
Já jsem měla při prvním těhu rozdíl 2 týdny a skončilo to ZT, při druhém taky a mám z něj ročního syna. Já to mám dané posunutou ovulací, tak se nad tím ani doktorka nepozastavovala a holt nebrala na ms ohled a vše počítala dle UTZ.
@Anteea přijde mi, že trošku motáš skutečné stáří plotu a stáří, s kterým se pracuje u dr. Pokud je těhotenství podle tabulek a ovulace je 14 dní po 1 dni MS, tak bude UTZ i výpočet MS totožný. Žádný posun o 14 dní jak tu vysvětluješ. Ten vzniká při posunuté OVU a to není zakladatelčin případ, ta ví kdy měla ovu a mělo by jí to sedět.
Je to naprosto normální, já taky od PM měla oproti UTZ nějak 2tt mimo
Podle PM mi určili termín na 26 únor a podle UTZ na 8 březen.
@disinka2011 Ahoj, asi ti moc nepůžu, ale s dovolením se přidám, protože mě tohle téma taky zajímá. Byla jsem 2* těhotná a pokaždé bylo těhotenství cca o 10 dní mladší. A obě skončily ZT, ale až v 10TT podle UTZ. Pak se přišlo na imunologický problém a teď jsem znovu těhotná. Když jsem byla včera na kontrole v 4+4, byla vidět jen vysoká sliznice, takže asi zase bude těhotenství mladší. A to myslím že mám taky ovulaci v půlce. No nevím, snažím se si myslet že se to prostě stává, už jsem to četla i u mamin které mají děti. Držím palce ![]()
@Aspera píše:@Anteea přijde mi, že trošku motáš skutečné stáří plotu a stáří, s kterým se pracuje u dr. Pokud je těhotenství podle tabulek a ovulace je 14 dní po 1 dni MS, tak bude UTZ i výpočet MS totožný. Žádný posun o 14 dní jak tu vysvětluješ. Ten vzniká při posunuté OVU a to není zakladatelčin případ, ta ví kdy měla ovu a mělo by jí to sedět.
Nevím, čemu jsi na tom konkrétně nerozuměla. Jen jsem uvedla na pravou míru to, že plod je většině případů mladší o dva týdny, než se uvádí u prvotního vyšetření, které bere v potaz první den MS
Pokud měla Zakladatelka strach, že Dr uvádí stáří plodu 6+ a na UTZ se ukázalo, že může být max 4+ tak jsem si jen dovolila napsat ať nemá strach, že je to správně.
Test za deset bodů:
1.1. první den MS
14.1. ovulace a pravděpodobné otěhotnění
1.2. Pokud by byl gynekolog schopen už určit těhotenství (což není), bylo by zaznamenáno stáří plodu jako obvykle dle prvního dne MS - tedy cca 4+3 - což samozřejmě není, zárodek má maximálně 2 týdny.
Takže s tím tedy nesouhlasíš, jo?! ![]()
Když to vezmu podle sebe, tak je to v pořádku… poslední ms jsem měla 27.8., o víkendu 7.-9.9. byl u mě tehdy ještě přítel, jelikož bydlel v Německu, tak jiná možnost než otehotnět v tenhle termín nebyla, na první KO u dr. jsem byla v 6+1 a maličké odpovídalo taky 5tt, o dva týdny později, tedy v 8+1 už odpovídalo 7+5tt a dál krásně prospíváme, takže klid, to mimču prospěje nejvíc ![]()
@Anteea přesně tak, s tímto nesouhlasím. Podle mě UTZ ukazuje stáří plodu plus ty 2 týdny do 1 dne MS. takže v tvém případě by UTZ ukázalo taky 4+3, kdyby to bylo technicky možné. Při utz je to nastavené tak, že sice v 2 týdnu je velikost tolik a tolik mm, ale při tom jejich výpočtu to hodí 4 týden.
@Aspera píše:
@Anteea přesně tak, s tímto nesouhlasím. Podle mě UTZ ukazuje stáří plodu plus ty 2 týdny do 1 dne MS. takže v tvém případě by UTZ ukázalo taky 4+3, kdyby to bylo technicky možné. Při utz je to nastavené tak, že sice v 2 týdnu je velikost tolik a tolik mm, ale při tom jejich výpočtu to hodí 4 týden.
O tom nemohu polemizovat, protože o tom jak teď bývá nastaven ultrazvuk nemám tušení - to přiznám bez mučení.
Z čeho vycházím je mé první těhotenství, rozdíl právě těch dvou týdnů a vysvětlení doktorky (ale je to dávná historie, může to být jinak a teď už se možná dá koupit aplikace s ultrazvukem na iPad
).
@Anteea já to beru podle svých dvou těhotenství, vždy jsem věděla, kdy byla ovu a ten výpočet byl tak jak jsem psala. Ano byl tam rozdíl dvou týdnů oproti MS, ale to bylo dané posunutou ovulací na 28 den cyklu.
To je jasné, mohlo se to klidně změnit a nebo jestli si na tom byla jako já při těhotenství, tak bych doktorce odkývala, že nebe je zelený a bylo by mi to šumák.
A ta aplikace na Ipad, by nebyla špatná, ta by měla aspoň úspěch. ![]()
@Aspera píše:
@Anteea já to beru podle svých dvou těhotenství, vždy jsem věděla, kdy byla ovu a ten výpočet byl tak jak jsem psala. Ano byl tam rozdíl dvou týdnů oproti MS, ale to bylo dané posunutou ovulací na 28 den cyklu.To je jasné, mohlo se to klidně změnit a nebo jestli si na tom byla jako já při těhotenství, tak bych doktorce odkývala, že nebe je zelený a bylo by mi to šumák.
A ta aplikace na Ipad, by nebyla špatná, ta by měla aspoň úspěch.
Aha. Jenomze me to taky vychazi a vychazi to krasne od ovulace. Pac zrovna tuhle odchylku jsem resila s doktorem a bylo mi to vysvetleno. A bylo to vysvetleno jak pisi holky ne tvoji teorii. ![]()
@Aspera píše:
A ta aplikace na Ipad, by nebyla špatná, ta by měla aspoň úspěch.
Že já to sem psala, teď jsem přišla o pár miliard ![]()
Jdu to napsat Jablíčkářům ![]()
Asi by neměl můj gynekolog radost kdybych mu teď zavolala na mobil a zeptala se jak má nastavený ultrazvuk, co?!
![]()
@Aspera já ti nevím, měla jsem cykly 30dní, pravidelně, poslední ms jsem měla 27.8. a mužskýho u sebe jsem měla víkend 7.-9.9., bydlel v Německu a já v čr, takže ovu jsem musela mít v tu dobu nějak (neměřila jsem), jelikož šance pozdějšího otěhotnění nulová a přesto jsem měla na prvním vyšetření shodou okolností taky v 6+1 dle ms „mimčo“ odpovídající 5tt a přitom je vše v pořádku - naštěstí ![]()
Chtělo by to tu mít někoho kdo byl na IVF. Ti to ví přesně jak jim měřili děti na UTZ. Já vycházím z mých dvou zkušeností a z toho co jsem se všude dočetla, že velikost dle MS a OVU má v ideálním případě sedět, rozchází se až při posunu ovu.
Podle vaší teorie by každá těhotná musela mít dva termíny porodu s rozdílem aspoň 2 týdnů, což je blbost.
@Aspera píše:
Chtělo by to tu mít někoho kdo byl na IVF. Ti to ví přesně jak jim měřili děti na UTZ. Já vycházím z mých dvou zkušeností a z toho co jsem se všude dočetla, že velikost dle MS a OVU má v ideálním případě sedět, rozchází se až při posunu ovu.
Podle vaší teorie by každá těhotná musela mít dva termíny porodu s rozdílem aspoň 2 týdnů, což je blbost.
Coz neni.Ono se to totiz postupem doby posune proto se smerodatne bere ultrazvukve ve 12 tydnu.Ty odchylky uz tam nejsou takove. proto vetsina lekaru nema rada kdyz tam jdes driv jak 8tydnu a i to je brzo. Pak jsou tam proste odchylky a okamzite se zena stresuje.
@Aspera myslím, že tady jde teď o ty první vyšetření, jak jsem psala už zakladatelce, na druhém utz v 8+1 mimčo už odpovídalo 7+5tt, což už je téměř zanedbatelný rozdíl… a opravdu u nás jiná šance otěhotnění nebyla… jinak kdyby byla ovu později, tak by byl ten rozdíl do dnes, ne? ![]()