Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Jaké kupujete sandálky, když ma dítě vbocene kotniky? Dlouho jsem kupovala sandálky Essi. Jenže teď už potřebuji 36 nebo 37 velikost. Co mi doporučite? Je něco, co vám pomohlo? Dávali jste i do sandalku vložky?
Záleží z jakého důvodu má ty vbočené kotníky (často to bývá povolené břicho). U fyzioterapeuta jste byli? Cvičíte? Syn má vbočené kotníky právě kvůli slabšímu břichu a nosí barefoot boty. Má širokou nohu s dominantním palcem, takže i z tohohle důvodu by klasika pro něj vůbec nebyla. Mě navíc BF obouvání dává smysl, kdežto vložky do bot vůbec. Stejně tak např. zpevněné kotníky u bot - ty ty kotníky nenarovnají, ale jen zamaskují. Jo a sandále má má konkretně Fare bare
@vedma007 Já bych k tomu jen dodala, že není vložka jako vložka. Ty klasicke jsou blbost, ale existují tzv aktivní vložky, dělané na míru podle otisku nohy, které naopak určitá místa na plosce nohy stimulují a dokáží hodně pomoci.
@Sára 1 K dotazu, sandalky (nebo obecně jakékoliv boty pro takové dítě) by měly mít hlavně dostatečně pevný opatek, aby udržel patu na svém místě a dite ho neseslapavalo. Pak už záleží, jestli se chceš vydat cestou barefoot, jak už tu bylo zmíněno a nebo cestou klasiky. Ani jedno není pro valgozni kotníky samospasne, nebo dokonce horší/lepší, nejdůležitější je cvičení. Konkrétní značku neporadím, je potřeba botky vyzkoušet, jestli sedí.
@modravlocka píše:
@vedma007 Já bych k tomu jen dodala, že není vložka jako vložka. Ty klasicke jsou blbost, ale existují tzv aktivní vložky, dělané na míru podle otisku nohy, které naopak určitá místa na plosce nohy stimulují a dokáží hodně pomoci.@Sára 1 K dotazu, sandalky (nebo obecně jakékoliv boty pro takové dítě) by měly mít hlavně dostatečně pevný opatek, aby udržel patu na svém místě a dite ho neseslapavalo. Pak už záleží, jestli se chceš vydat cestou barefoot, jak už tu bylo zmíněno a nebo cestou klasiky. Ani jedno není pro valgozni kotníky samospasne, nebo dokonce horší/lepší, nejdůležitější je cvičení. Konkrétní značku neporadím, je potřeba botky vyzkoušet, jestli sedí.
Nojo, pevný postel v tehle velikosti? To mi řekli, že už bohužel mám smůlu.
Proto se ptám, jakou znacku, abych měla tip, koncem se dívat. Zatím jsem vždy sehnala.
@Sára 1 Zkus mrknout na značku Keen a Fare a jestli má úzkou útlou nohu, tak i na Superfity.
@modravlocka píše:
@Sára 1 Zkus mrknout na značku Keen a Fare a jestli má úzkou útlou nohu, tak i na Superfity.
Děkuji. Právě mi byly doporučeny Keen. Ale jsou různé druhy a různé ceny. ![]()
@Sára 1 To chce fakt vyzkoušet, jestli máte možnost. Jsou různě široké, různě vysoké, mají různou podrážku…po internetu se to řeší těžko. Případně se teda dá objednat několik typů a nevyhovující vrátit.
@modravlocka píše:
@Sára 1 To chce fakt vyzkoušet, jestli máte možnost. Jsou různě široké, různě vysoké, mají různou podrážku…po internetu se to řeší těžko. Případně se teda dá objednat několik typů a nevyhovující vrátit.
Uz jsem se na ně dívala. Já na internetu objednávat nechci. Někam zajedeme a budeme zkoušet. Ale chci vědět, po jakých značkách se ptát. Pevnou patou už asi nemá v téhle velikosti žádná znacka.
@Sára 1 Ale vždyť ty Keeny, Fare i Superfity mají pevný opatek. Alespoň některé z modelů. I ve velikostech mezi 35-40. Nebo už nevím, co si pod pojmem pevná pata představit. 🙂
@modravlocka my mame keen cnx a pro sebe ty s tlustci podrazkou a pevny opatek nemaji ani jedny. Pevny opatek nezmacknes prstem.
@Cuddy píše:
@modravlocka my mame keen cnx a pro sebe ty s tlustci podrazkou a pevny opatek nemaji ani jedny. Pevny opatek nezmacknes prstem.
No právě. Pevné to není. Koukala jsem se na ty Keen cnx. Prý jsou nezničitelné. Dalo by se teoreticky koupit je v neutrální barvě, aby je podědil mladší? Když jsou tak nezničitelné? Nebo je radši pro mladší dítě nepouzivat?
@Sára 1 pokud ti jedno dítě smajda, tak to přeci nedáš druhému.
@Cuddy píše:
@Sára 1 pokud ti jedno dítě smajda, tak to přeci nedáš druhému.
Nikdy jsem zatím nedala, ale pokud nejsou zničené? Myslím kdyz viditelne na nich opravdu nic není. ![]()
@Sára 1 Po šmajdajícím dítěti bych boty nedávala, pokud nemají za chvíli šmajdat oba. Do keenů se vejdou i ty vložky, když by bylo potřeba. Nám u mladšího dítěte pomohla jedna sezóna chození naboso (ne po ulici, ale po hřišti a zahradě). U staršího nevím, jestli to bude mít ten efekt.
@Sára 1 Vím, že už je po sezoně a sandálky jsou vyřešené. My kupujeme Fare a mají i velké velikosti. Letos vel. 36 pro ortopedické vložky. Essi jsme měli jednou a syn si ztěžoval, že ho horní hrana tlačí.