Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
jo, je to běžná reakce, bodnutí včelou je horší než vosou
Je to normální, ještě jestli máš fenistil, tak potřít, nebo rozkrojit cibuli a potírat tou šťávou, jestli nemáš.
Taky pomáhá calcium.
Mně před pár lety bodla včela do břicha, docela hodně to bolelo minimálně 3 dny a to jsem dospělá,
to potírání cibulí je asi lepší jak fenistil
Syn slapnul na vcelu minuly vikend - teda asi, tvrdil to on a pry si i vyndal zihadlo.
Je mu pet, nic jsem na noze nevidela, tak jsem myslela, ze slapl na kamen nebo neco - do vecera mel nateklou nohu az ke kotniku. V noci dostal nurofen, protoze ho to bolelo, jinak od pondelka dostaval fenistil kapky. Teplotu nemel, behal jako silenec, noha mela normalni velikost az po trech dnech.
Tohle vypada jeste krasne, pozor akorat kdyby to bylo porad horke a byly teploty, to uz je pak radsi na doktora.
Ber to tak, ze vosa muze bodnout opakovane, takze si nevyplaca vsechen jed najednou. Kdezto vcela bodne maximalne jednou v zivote a pusti do rany vsechen jed. Proto je jeji bodnuti horsi nez od vosy.
Nejsem si jist, jestli brufen je to pravé. Možná bych radši vsadil na paralen. ![]()
Brufen u disponovaných osob může zhoršovat, nebo dokonce spustit alergickou reakci.
Naopak calcium v tabletách se na chatě může hodit. ![]()
Tajný tip: Na lokální bolest, nebo svědění se může hodit i mast s lokálním anestetikem.
Jsou na recept, ale některé jsou volně prodejné - ty na hemeroidy, třeba Faktu, nebo Procto-glyvenol. Obzvlášť, když je člověk seštípaný komáry, udělá málem cokoli.
![]()
Jo, existuje i EMLA krém, ale to už je vyšší liga, do toho bych se nehrnul.
Já na bodnutí nemám vcelku žádné extra reakce, ale bodnutí do chodidla je fakt nepříjemné, to jsem měla nateklé a citlivé snad týden.
Každý je jiný, může mít různou reakci. ![]()
Můžu říct, že jsem naposled inkasoval loni na koupališti do nohy a celkem jsem to přežil… ale co to pomůže?
Z me zkusenosti dost zalezi kam se zrovna vcelka trefi, dostanu klidne deset zihadel a nic a z jedenacteho mam otok jako blazen. Pokud mas strach ze je to alergicka reakce, tak ver ze ta by vypadala pravdepodbne uplne, ale uplne jinak - za den dva ten otok ustoupi
Mě včela bodla do nohy taky nedávno.
Oteklé 3 dny až ke kotníku.
Nicméně nejhorší bylo to, jak to svědělo.
2 dny jsem nespala a jen jsem se škrabala.
Nejvíce asi pomohlo ledování a obklad s octem.
Léky na alergii ani fenistil gel mi s tím nepohnul.
Kup si v pekárně homeopatika : Spíš 9H.
Je to přímo na včelí, vosí, hmyzí bodnutí.. na otoky. Příště kdyby si stalo hned dej kuličku ![]()
Hlídala bych i případná další bodnutí. Syn první žihadlo stejně, v podstatě jen otok. Druhé bylo do ruky, to už mu otekl i obličej. Po tomto jsme šli na alergo, z testů velmi silná alergie na včelu, dostal epipen. Loni dostal do rtu…epipen a záchranka
teď už má za sebou i zahajovací léčbu alutardu….aby ty reakce nebyly život ohrožující…
Loni jsme to řešili, dcera 4r stoupla na dvě včely a dostala dvě žihadla zaráz. No otok pěkný, vybarvený, do dvou hodin horečka přes 39 a zvracení. Po 24 hodinách horečka ustoupila a za čtyři dny se vrátila ještě na další tři dny, ale to jen kolem 38, plus kopřivka po celém těle, velké červené mapy. Od alergologa jsme dostali akorát ketof, ale na první setkání se včelou mi to přišlo jako poměrně silná reakce (dcera reaguje opožděně často a horečkama skoro na všechno). Epipen jsme nedostali, na pohotovosti jsme nebyli (byli jsme na dovolené a nejbližší byla asi 30 km daleko, takže jsme vyčkávali).
Moje mamka měla jednou takovouhle reakci na vosu, a při dalším bodnutí už měla anafylaktický šok, za 5 minut dvanáct se dostala do špitálu. Určitě bych byla obezřetná při dalším bodnutí, nebo možná pro jistotu bych i zvážila alergo. Mně se teda zdá otok docela velký.. syn měl po bodnutí vcelou červený flíček jako 50 korunu, aniž bych to jakkoliv chladila atd. - bylo to v campu a to jsem brala jako ok reakci. ![]()
Ahoj, asi to je dcery první včelí bodnuti. Nejsem si jistá. Má skoro 3,5 roku. Včera ji bodla včela do nohy. Zihadlo jsem odstranila, ocet a chlazení proběhlo. Dnes ráno noha červená, horka, bolavá, otekla. Měla i trochu zvýšenou teplotu. Měla jsem doma jen aerius tak jsem ji ho ráno dala. A v poledne nurofen. Je to běžná reakce? Vosa ji bodla nedávno, a taky mela otok dva dny, ale jen malý, a teplotu neměla.