Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
mám otázku na ty, které bydlíte v dvougeneračním domě s rodiči a máte dva samostatné vchody. V rámci velké rekonstrukce, kdy si budeme přestavovat celé patro podle sebe, budeme budovat i druhý, samostatný vchod. Zaobíráme se myšlenkou, že zrušíme vnitřní schodiště do našeho patra (naši přízemí, my první patro).
Jako jednoznačnou výhodu vidím získání většího soukromí. Získali bychom navíc i jednu místnost, kterou bychom mohli využít třeba jako skladiště. Zase když si necháme schodiště, budeme mít lepší přístup ke sklepním (skladovacím prostorám - to by ale vyvážila ta místnost navíc) a měli bychom jednoduší přístup na zahradu a pergolu. To by se možná dalo vyřešit schody z balkónku, který bude u kuchyně - toto nevím jistě jestli by šlo, budeme se radit s architektem (jako balkón je a bude, ale schodiště z jižní strany domu u vchodu a ze severní strany schodiště na zahradu?? aby nebylo přeschodováno?).
Takže si říkám, co je lepší? Mít víc soukromí, s tím, že nebude žádné vnitřní schodiště? Rodiče k nám budou mít ztížený přístup, ale jestli zase nedělám z praktického hlediska blbost?
Tohle řešení nechává manža na mě a já pořád nevím, co by bylo nejlepší.
Příští týden se jdeme pro radu k odborníkovi a já bych už chtěla vědět, co vlastně budu chtít..
Díky za názory ![]()
Pokud je ta možnost, tak já jsem jednoznačně pro! To soukromí ti nic nevynahradí ![]()
No zalezi jestli mate potrebu se s rodici stykat nebo chcete opravdu soukromi. Ja bych dala schody ven.
Těžko říct. Nevíme, jak máte řešený dům a jaký je kolem něho prostor - tzn. jak by muselo být venkovní schodiště příkré, jestli by třeba bylo částečně kryté ap. Nevím, jestli děti máte/ plánujete, ale kam bys dávala kočár? Někam do sklepa a pak s miminem a taškama běhala po asi 30 venkovních, mokrých schodech nahoru? Taky bydlíme v 1. patře a máme společný vchod a vnitřní schodiště z chodby rodičů a neměnila bych.
Tak já bydlím asi podobně. Patrový rodinný domek, v přízemí maminka v patře my a máme společný vchod do domu a část chodby ke schodišti. A dneska trochu lituju toho, že jsme nenechali udělat dva samostatné vchody. Ale u nás by to bylo naopak na úkor jednoho pokoje v přízemí, tzn. rodiče by přišli o jeden pokoj. Lituju toho spíš z hlediska toho, že takto se to patro nedá pronajmout, v případě, že bych se chtěla odstěhovat, mít samostatný vchod, bylo by to něco jiného. Na druhou stranu až budeme mít děti, bude pro ně jednoduší zaskočit za babičkou. ![]()
Já bych nechala schodiště jak je. Taky máme společné vchody (2) a schodiště, které je mimo spodní bytovou, takže každý má své soukromí.
Záleží na vztazích. pokud vzájemně tolerujete soukormí, pak je asi lepší to codiště nechat. hrozilo-li by, že by babička byla imrvere u mě (i máma), tak jsem všemi deseti pro ideálně bydlet od nich tak dvacet kilometrů. Kompromis by tedy byl samosttaný vchod.
A nedalo by se schodiště venkem přistavět - přizdít, nebo zasklít? Venkovní schodiště je dle mého názoru dost nebezpečné a nepraktické, hlavně když jsou děti.
Jestli rodiče nerespektují vaše soukromí, tak vám ani venkovní schody stačit nebudou:) A jestli respektují, tak v tom případě si vnitřní klidně nechte, bude to asi pohodlnější.