Ve školce: Bije tě někdo? Nežaluj!

Anonymní
14.9.17 11:08

Ve školce: Bije tě někdo? Nežaluj!

Synovi je 5, třetím rokem chodí do státní školky. Letos se porvé (s novou paní učitelkou) vyskytla věc, která se mi vysloveně nelíbí. Syn si stěžoval, že ho jeden chlapeček občas uhodí, když není po jeho. Poradila jsem mu, ať se nepere, ale zajde to říct paní učitelce. Chápu že paní učitelka nemůže řešit při počtu dětí úplně vše, ale že někdo někoho tluče mi už připadá jako věc k řešení - nějakým napomenutím viníka alespoň. Další den ale syn přišel s tím, že říct to paní učitelce nepomáhá, protože ona mu na to řekla aby nežaloval a víc věc neřešila. Stalo se to na zahradě, která je dost rozlehlá, takže to zřejmě neviděla. I tak mi to ale přijde jako divná reakce.

Je mi jasné, že ani náš syn není žádný svatoušek, kterému jen ostatní ubližují. On tedy ve vypjatých chvílích nereaguje uhozením někoho, ale spíš ublíženým křičobrečením. Nicméně i kdyby to bylo opačně a on byl ten, kdo někoho uhodí, chtěla bych aby na to učitelka reagovala a pokárala ho.

Nevím, jak toto řešit. Je to podle vás v pořádku? Jeto tak i u vás? Mám trochu obavu jít si promluvit s učitelkou, je jí 60+ (zdá se být taková tvrdá a neoblomná, sebejistá zkušenostmi…a asi už taky unavená léty praxe) a mám špatnou zkušenost z vlastního dětství v tom ohledu, že si pak učitelky nemilou rozmluvu s maminkou vybíjejí na dítěti. :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5425
14.9.17 11:12

U nás toto učitelky řeší, nic nezametají pod koberec, požadují, aby ani rodiče nic nezametaly pod koberec. Když si dítě doma stěžuje, chtějí to sami řešit. Ale máme malou školku, aktuálně 15 dětí na 2uč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.17 11:15
@Borůvka1990 píše:
U nás toto učitelky řeší, nic nezametají pod koberec, požadují, aby ani rodiče nic nezametaly pod koberec. Když si dítě doma stěžuje, chtějí to sami řešit. Ale máme malou školku, aktuálně 15 dětí na 2uč.

U nás je to 25 dětí na učitelku (málokdy jsou všechny přítomny samozřejmě, ale chápu že je to mazec). Venku na zahrádce ale bývá dohromady víc tříd se svými učitelka. Jen je zahrada velká a děti se rozptýlí…

• Citovat
  • Upravit
5896
14.9.17 11:16

@Borůvka1990 Ty jo, to je luxus. Já sice učím na ZŠ, ale poslední třída byla 31 dětí (asistenta u nás nikdo nepotřeboval), z toho 18 závodních sebevědomých sportovců…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1090
14.9.17 11:17

V klidu bych za ní zašla a řekla bych jí, že pokud by i nadále syn chodil domů s tím, že ho nějaké dítě úmyslně uhodí, pak požaduji aby to někdo řešil.
Pokud paní učitelka bude neoblomná a nebude chtít, zajdi za ředitelkou. Od toho tam jsou.
A pokud by ani tohle nepomohlo, pak bys asi musela říct klukovi, ať se nenechá - nebo změnit školku (což není sranda).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
14.9.17 11:19
@Anonymní píše:
Synovi je 5, třetím rokem chodí do státní školky. Letos se porvé (s novou paní učitelkou) vyskytla věc, která se mi vysloveně nelíbí. Syn si stěžoval, že ho jeden chlapeček občas uhodí, když není po jeho. Poradila jsem mu, ať se nepere, ale zajde to říct paní učitelce. Chápu že paní učitelka nemůže řešit při počtu dětí úplně vše, ale že někdo někoho tluče mi už připadá jako věc k řešení - nějakým napomenutím viníka alespoň. Další den ale syn přišel s tím, že říct to paní učitelce nepomáhá, protože ona mu na to řekla aby nežaloval a víc věc neřešila. Stalo se to na zahradě, která je dost rozlehlá, takže to zřejmě neviděla. I tak mi to ale přijde jako divná reakce.

Je mi jasné, že ani náš syn není žádný svatoušek, kterému jen ostatní ubližují. On tedy ve vypjatých chvílích nereaguje uhozením někoho, ale spíš ublíženým křičobrečením. Nicméně i kdyby to bylo opačně a on byl ten, kdo někoho uhodí, chtěla bych aby na to učitelka reagovala a pokárala ho.

Nevím, jak toto řešit. Je to podle vás v pořádku? Jeto tak i u vás? Mám trochu obavu jít si promluvit s učitelkou, je jí 60+ (zdá se být taková tvrdá a neoblomná, sebejistá zkušenostmi…a asi už taky unavená léty praxe) a mám špatnou zkušenost z vlastního dětství v tom ohledu, že si pak učitelky nemilou rozmluvu s maminkou vybíjejí na dítěti. :(

Asi bych si s paní učitelkou promluvila stylem: „Syn doma říká to a to. Já NECHCI, aby někomu oplácel a musela jste řešit další bitku dětí. Proto jsem mu poradila, ať Vás požádá o pomoc. On ale říkal, že jste mluvila o žalování a ptá se tedy, jak se má zachovat. Nechtěla bych, aby něco oplácel fyzicky, tak se s Vámi jdu poradit, co s tím. Přece mu nemůžu říci, aby si to nechal líbit.“ Tak by to nemusela vzít osobně a mohla to vzít jako výzvu, jak poradit zoufalé mamince a pomoci utlačovanému dítku ;).

Pokud by reagovala rezolutně, agresivně a stále se to opakovalo, tak bych asi šla výš, ale s tím, že bych to paní učitelce řekla. Že se nic nemění, nevíte si rady, tak jestli Vám nechce pomoci, musíte hledat pomoc jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
14.9.17 11:21

Paní učitelce zřejmě nedochází, že je sama proti sobě, když nechce aby se jí děti svěřovaly. Bude se asi hodně divit, až za ní nějaká maminka přijde s tím, že její dítě má ze školky modřiny a ona nebude vědět od čeho :potlesk: U nás ve školce se to samozřejmě řeší, děti se musí omluvit. Rodičům případné zranění oznámíme.. To nejde nechat jen tak. Zkuste si s paní učitelkou promluvit a uvidíte jak zareaguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.17 11:24
@Online píše:
Paní učitelce zřejmě nedochází, že je sama proti sobě, když nechce aby se jí děti svěřovaly. Bude se asi hodně divit, až za ní nějaká maminka přijde s tím, že její dítě má ze školky modřiny a ona nebude vědět od čeho :potlesk: U nás ve školce se to samozřejmě řeší, děti se musí omluvit. Rodičům případné zranění oznámíme.. To nejde nechat jen tak. Zkuste si s paní učitelkou promluvit a uvidíte jak zareaguje.

Moc děkuju za reakci z oboru. :palec: Jak třeba řešíte, když jste ten prohřešek neviděly a druhé dítě popře že by prvnímu ublížilo?

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
14.9.17 11:24

U nas ve skolce bylo 28 deti ve tride a tohle se teda resilo. Měli i na nástěnce pravidla slusneho chovani a proste učitelky tohle pod koberec nezametaly, rozhodne bych si z kluka nedělala otloukanka a zalovanka (ac zadne dite není svatousek) a s učitelkou, potažmo ředitelkou bych to teda resila…

• Citovat
  • Upravit
65
14.9.17 11:27

U nás se to taky řeší. Dokonce nás i učitelky neustále vyzývají, že pokud by se nám nelíbilo nějaké jejich chování, tak ať se hned ozveme a že si o tom můžeme promluvit a vyjasnit si postoje k dané věci.
Naše učitelky jsou úžasné, snaží se věnovat každému dítěti. Nyní to mají „snadné“, neb třída prvňáčků má zatím 8 členů :lol: Ale vím, že jejich přístup je stejný, i když mají dvacet dětí- jen toho času pak už tolik není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.17 11:27
@Mari.G píše:
Asi bych si s paní učitelkou promluvila stylem: „Syn doma říká to a to. Já NECHCI, aby někomu oplácel a musela jste řešit další bitku dětí. Proto jsem mu poradila, ať Vás požádá o pomoc. On ale říkal, že jste mluvila o žalování a ptá se tedy, jak se má zachovat. Nechtěla bych, aby něco oplácel fyzicky, tak se s Vámi jdu poradit, co s tím. Přece mu nemůžu říci, aby si to nechal líbit.“ Tak by to nemusela vzít osobně a mohla to vzít jako výzvu, jak poradit zoufalé mamince a pomoci utlačovanému dítku ;).Pokud by reagovala rezolutně, agresivně a stále se to opakovalo, tak bych asi šla výš, ale s tím, že bych to paní učitelce řekla. Že se nic nemění, nevíte si rady, tak jestli Vám nechce pomoci, musíte hledat pomoc jinde.

JJ, takhle nějak by se to dalo formulovat. :palec:

Vadí mi i to, že u nás nejsou žádné schůzky, krom té úvodní kde se řeší kam posílat školkovné a že máme donést toaletní papír. :lol: S učitelkou tak vždy mluvím vě třídě, ve chvíli, kdy ona jedním okem hlídá ostatní děti, takže cítím že jakoukoliv delší rozmluvou zdržuju…

• Citovat
  • Upravit
Any11
14.9.17 11:29

My jsme to resili loni, synuv kamarad ho strkal, skoncilo to rozbitou pusou, bouli na cele a odrenyma kolenama.. syn nic nerekl (ani mne), ale ja jsem to odhalila (kdyz ma vase dite obden nejake zraneni, asi to nebude jen tak) a ucitelku na to upozornila. Takze ona je vic hlidala a prisla na to, co se deje. Druhemu chlapeckovi vyrazne domluvila (ja jsem z toho vedu delat nechtela, za tyden muzou byt role naopak), jeste nejakou dobu je hlidali a vyresilo se to. Kamaradi se dal. :)

• Citovat
  • Upravit
7527
14.9.17 11:51
@Anonymní píše:
JJ, takhle nějak by se to dalo formulovat. :palec:Vadí mi i to, že u nás nejsou žádné schůzky, krom té úvodní kde se řeší kam posílat školkovné a že máme donést toaletní papír. :lol: S učitelkou tak vždy mluvím vě třídě, ve chvíli, kdy ona jedním okem hlídá ostatní děti, takže cítím že jakoukoliv delší rozmluvou zdržuju…

no v tom případě, by ale paní učitelka měla mít nějaké konzultační hodiny. podívej se do školního řádu, u nás je třeba zakotveno, že musí proběhnout minimálně 3 setkání s rodiči, na začátku září to je klasická schůzka a pak už různé besidky a s učitelkou si lze sjednat konzultaci, to samé s ředitelkou.. Jinak bych toto řešila právě kvůli špatným vzorcum chování, aby potom syn nezačal bít ostatní děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
14.9.17 12:07

Absolutně žádný násilí mezi dětmi bych netolerovala a to ani v náznacích.
Paní učitelce bych řekla, velmi důrazně, že je její povinností řešit konflikty mezi dětmi. Ano, jistě jich má dost na starost, ale v tom bohužel spočívá povolání jaké si vybrala. Měla si zavolat druhé dítě, zeptat se obou o bylo příčinou, vysvětlit jak měli správně reagovat a oba se vzájemně omluvit a být dál kamarády. Toto jsem řešila minulý rok se synem taky. jeden kluk co byl o tři hlavy větší než ostatní každého odstrčil aby byl všude první, žduchal, bouchal, rval se…absolutně se nekontroloval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
14.9.17 14:04
@Anonymní píše:
U nás je to 25 dětí na učitelku (málokdy jsou všechny přítomny samozřejmě, ale chápu že je to mazec). Venku na zahrádce ale bývá dohromady víc tříd se svými učitelka. Jen je zahrada velká a děti se rozptýlí…
@Mari.G píše:
@Borůvka1990 Ty jo, to je luxus. Já sice učím na ZŠ, ale poslední třída byla 31 dětí (asistenta u nás nikdo nepotřeboval), z toho 18 závodních sebevědomých sportovců…

Jedná se o jednotřídku. Je státní, takže peníze nula nula prd. A co hodně oceňuju, ač je státní a má zázemí, je u lesa a s dětmi jsou hodně venku. Je to školka na malé vesnici.
Dovedu si představit, jaký to musí být učitelka na 30 dětí. Mazec. U nás je na těch 15 dětí učitelka, ředitelka, uklízečka, hraje si s nimi i kuchařka, ještě tam na dopoledne dochází,,brigádnice", mladá maminka jednoho dítka, která si s dětmi hodně hraje. Takže se dětem věnuje neustále někdo z dospělých. Je to fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí