Zúžená předkožka - je třeba řešit?

1039
12.9.17 09:05

Zúžená předkožka - je třeba řešit?

Dobrý den, hledala jsem ve starších tématech, ale nenašla jsem přesně, co potřebuji. Prosím o radu, jak postupovat v naší situaci, zejména pokud by se mohl vyjádřit @gin 124. Syn má 3,5 roku. Na tříleté prohlídce nám dětská lékařka řekla, že má fimozu a dala kortkoidovou mast. Do 3 let jsme nepřetahovali, občas jsem zkusila, ale nešlo to, tak jsem nechala být. Pak jsme tedy mazali 4 týdny a kůžička se uvolnila a šlo krásně přetáhnout, přilepené to měl už jen malinečko u krajů. Jak jsme přestali mazat, kůže se pomalu zase stáhla a přetahovat už jde velice těžko a syna to bolí a pláče při tom. 1× dokonce kůžička popraskala a od té doby už mám strach přetahovat a nepřetahujeme. Kdykoliv, když jsem synovi řekla, že budeme přetahovat, tak děs v očích a že nechce. :-( Sám si přetahovat odmítá. Nechci ho trápit. Myslíte, že je nutné přetahovat, nebo ho nechat úplně být? Žádné problémy nemá, nic se mu nenafukuje, čůrá krásně proudem. K odbornému lékaři mám velký strach jít, že mu ho násilím přetáhne a způsobí další prasklinky a zjizvení. Děkuji za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1231
12.9.17 09:09
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
12.9.17 09:11

Mam syna. zatim je malickej ale pretahovat nebudu…blby reci doktorky budu ignorovat a nebudu to resit ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
496
12.9.17 09:23

Syn prodělal v 1,5 zánět předkožky, kvůli fimoze. Do té doby jsme se snažili přetahovat, ale jen co to dovolilo. V Motole jsme nejprve dostali framykoin na vyhojeni zánětu a poté triamcynolom (snad to píšu dobře, těma y/i si nejsem úplně jistá) tím se to krásně uvolnilo, mazali jsme 6 týdnů. Pak každý den večer přetahovali a ten obnazeny žalud potírali slunecnicovym olejem z lékárny. Nyní ve 4 letech to už trochu flakame, syn pretahuje sám ve vaně. Stále to má na několika místech přilepene, ale před rokem v Motole nám doktor řekl, že se mu to pak vlivem hormonalnich změn odlepi. Tak to neřeším, když žádné problémy nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.17 09:48

Ono to je o jedinci.
Mohu napsat naši zkušenost.
Od cca 1,5 roku mastička, povoleno minimálně, opakovaně stavy, kdy se znovu přilepila i když jsem jednala, co nejlépe v dané situaci (třeba na půl odlepená a pak během 3-4 dnů totálně přilepená i přes mazání). Celkově velký boj do 10-ti let, řešení zánětů, poté plastická operace předkožky - naříznutí a sešití laicky řečeno, dobré cca 2 roky, kdy začal další vývin a vše opět v šíleném stavu. Za další 2 roky obřízka.

Člověk si říká, proč tohle muselo dítě prožít. Možná by byla lepší obřízka hned místo plastiky, ale to nikdo asi posoudit nemůže.

Co si pamatuji od kamarádky, kluci měli předkožku odlepenou u lékaře a žádné trauma nemají a nemají ani žádné problémy.

• Citovat
  • Upravit
1374
12.9.17 09:57

Syn měl předkožku hodně úzkou, měl jen dírku na moč, přetáhnout nešlo vůbec. Já mu na to nesahala. Doktorka se mu v tom furt chtěla hrabat, jednou mu z toho kvůli ní i tekla krev, takže mě pěkně naštvala a na další kontrole jsem jí to chtěla zakázat. Tuhle koukám, jak si mrňous hraje s pindíkem a ejhle, kus přetáhnul. Během týdne bylo uvolněno komplet. 2,5 roku. Já od začátku zastavám názor, že kluk si má předkožku přetáhnout sám. Pokud tedy není nějaký zdravotní problém jako zánět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
12.9.17 10:07
@Anonymní píše:
Ono to je o jedinci.
Od cca 1,5 roku mastička, povoleno minimálně, opakovaně stavy, kdy se znovu přilepila i když jsem jednala, co nejlépe v dané situaci (třeba na půl odlepená a pak během 3-4 dnů totálně přilepená i přes mazání). Celkově velký boj do 10-ti let, řešení zánětů, poté plastická operace předkožky - naříznutí a sešití laicky řečeno, dobré cca 2 roky, kdy začal další vývin a vše opět v šíleném stavu. Za další 2 roky obřízka.

Člověk si říká, proč tohle muselo dítě prožít. Možná by byla lepší obřízka hned místo plastiky, ale to nikdo asi posoudit nemůže.

Co si pamatuji od kamarádky, kluci měli předkožku odlepenou u lékaře a žádné trauma nemají a nemají ani žádné problémy.

Mému bratrovi násilně strhli a trauma na roky. To je totiž ještě „středověk“. A nezaměňovat fimózu (zúžení) předkožky s přilepenou předkožkou. Jsou to dvě různé diagnózy a dá se napáchat svou neopatrností dost škody. Mám naštěstí hodně rozumnou pediatru, která už se se svými znalostmi v tomto oboru dostala dál. Ve většině případů se fimóza začne ztrácet s přibývajícím věkem, některým až v pubertě. Nesmí se násilně přetahovat, může dojít ke zjizvením, které už se pak dají řešit jen chirurgicky. A jediné, co některé pediatry znají je jen matlat kortikoidy, u nich až v polovině případů však po jejich dobrání se situace zase vrátí k předchozímu stavu. Oni totiž způsobí, že je kůže tenčí, proto jde přetáhnout. Syn měl vrozenou fimózu a nepřetáhl ani trošičku, záněty neměl, vyplachovali jsme každý den ve sprše. S čuráním problém neměl. Jen opatrně trénoval ve sprše v teplé vodě, jen do bolesti, ale nešlo to ani trošku. Fimóza sama povolila v 7 letech a od té doby je zcela bez problémů a bez problémů přetáhne. U nás ale tohle řešil manžel a na prohlídky pro jistotu chodil manžel, sám totiž tvrdil, že to chce čas a měl pravdu. Ano, jsou některé případy fimózy, kdy jiné než radikální řešení ten problém nevyřeší (obřízka), ale většina chce spíš čas, hormonální změny udělají své. Ale je pravda, že jsme se o to zajímali a opravdu už dnes většina urologů se přiklonila k „nespěchání“ s řešením, protože tělo se vyvíjí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1231
12.9.17 10:12

Kdyz reknete nasim maminkam o nejakym zuzeni predkozky nebo zarustani pipinky budou na vas koukat jak spadle z visne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
12.9.17 10:21
@Citronkalekninka píše:
Kdyz reknete nasim maminkam o nejakym zuzeni predkozky nebo zarustani pipinky budou na vas koukat jak spadle z visne :-)

To není pravda, můj bratr se narodil v 60. letech a právě mu přirostlou předkožku ve 3 letech vyřešili radikálně strhnutím, máma málem brečí ještě dnes, jak to bylo hrozné. Dalších 14 dní po zákroku odmítal čurat, čural jen do v heřmánku a plakal vždy bolestí, velký otok atd.. Trauma na dlouho :roll: Máma vždy říká, že kdyby věděla, co ta doktorka chce udělat… :( A i zarůstání poševního vchodu a srůstání pysků se muselo řešit, většinou ale samo povolilo vlivem hormonů v pubertě. Ale je pravda, že dříve (moje prarodiče a jejich předci) toto fakt neřešili, většinou to totiž opravdu vyřeší tělo samo, jak roste a dospívá. Dnes se k tomuto trendu už zase lékaři stále více vrací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2698
12.9.17 10:28

Úplně nahoře výborný odkaz, ne opravdu se předkožka neřeší až do puberty. V jiných zemích se dokonce ani neřeší a doktoři nepřetahují. Přetahováním ač ve vaně můžete způsobit mikrothlinky a díky nim mu teprve zaděláte na problémy. Syn má také 3,5 roku a už si s ním i sám hraje a tím si to sám uvolňuje. Takže neřeším. Opravdu je času až až.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
12.9.17 10:42

Dr nám také nabízela kortikoidy. syn měl pidi dírku. mažu ho denně ráno a večer slézovou mastí, ve vaně ho nechám přetáhnout jen to co ho pustí. někdy přetáhne úplně někdy z části. už to bere automaticky. nic silou. když někdy zapomenu namazat, tak se mu to taky hned zúží.

• Citovat
  • Upravit
519
12.9.17 11:23

Memu synkovi s fimozou chtela pediatra davat kortikoidy uz v 6m, coz mi prijde hrozne. Take obecne je zastancem pretahovani 2× denne jako prevence proti zanetu ledvin, nepretahuju temer vubec a uvidi se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
12.9.17 18:58

Pretahovat to ted nema cenu, protoze vas syn je ztraumatizovany. Toto se u kortikoidu stava, a proto jejich pouzivani nekteri lekari odmitaji. Toto je uz nad moje moznosti, abych vam jako lekarsky poradil, tak vam do schranky napisu kontakt na jednoho primare, ktery ma v tomto vynikajici povest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
12.9.17 19:03
@Citronkalekninka píše:
http://www.strankyprokluky.cz/…a-predkozka/

To bych zrovna nedoporucil, protoze MUDr Stanek se malymi kluky nezabyva. On ma poradnu pro kluky pubertalni a ma tez zcela opacny nazor na ty kortikoidy nez ten primar.

(omlouvam se, ale dnes pisu z technickych duvodu bez diakritiky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
12.9.17 19:07
@Anonymní píše:
Ono to je o jedinci.

Chyba byla uz v tom, ze s tim bylo manipulovano uz pred tretim rokem, coz je vylozene skodlive. Jinak reseni amputaci predkozky - obrizkou se pokud mozno vyhnout, protoze mnoho muzu ma kvuli tomu zniceny sexualni zivot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí