Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@KristynaTita píše:
Memu synkovi s fimozou chtela pediatra davat kortikoidy uz v 6m, coz mi prijde hrozne. Take obecne je zastancem pretahovani 2× denne jako prevence proti zanetu ledvin, nepretahuju temer vubec a uvidi se.
Takove doktorky jsou na odstrel. Ty by mely odevzdat svuj doktorat.
@bartsch píše:
Mému bratrovi násilně strhli a trauma na roky. To je totiž ještě „středověk“. A nezaměňovat fimózu (zúžení) předkožky s přilepenou předkožkou. Jsou to dvě různé diagnózy a dá se napáchat svou neopatrností dost škody. Mám naštěstí hodně rozumnou pediatru, která už se se svými znalostmi v tomto oboru dostala dál. Ve většině případů se fimóza začne ztrácet s přibývajícím věkem, některým až v pubertě. Nesmí se násilně přetahovat, může dojít ke zjizvením, které už se pak dají řešit jen chirurgicky. A jediné, co některé pediatry znají je jen matlat kortikoidy, u nich až v polovině případů však po jejich dobrání se situace zase vrátí k předchozímu stavu. Oni totiž způsobí, že je kůže tenčí, proto jde přetáhnout. Syn měl vrozenou fimózu a nepřetáhl ani trošičku, záněty neměl, vyplachovali jsme každý den ve sprše. S čuráním problém neměl. Jen opatrně trénoval ve sprše v teplé vodě, jen do bolesti, ale nešlo to ani trošku. Fimóza sama povolila v 7 letech a od té doby je zcela bez problémů a bez problémů přetáhne. U nás ale tohle řešil manžel a na prohlídky pro jistotu chodil manžel, sám totiž tvrdil, že to chce čas a měl pravdu. Ano, jsou některé případy fimózy, kdy jiné než radikální řešení ten problém nevyřeší (obřízka), ale většina chce spíš čas, hormonální změny udělají své. Ale je pravda, že jsme se o to zajímali a opravdu už dnes většina urologů se přiklonila k „nespěchání“ s řešením, protože tělo se vyvíjí.
°°° Ano, jsou některé případy fimózy, kdy jiné než radikální řešení ten problém nevyřeší (obřízka), °°°
Řešení obřízkou je někdy nutné, ale to jsou naprosté vyjímky. Dnes existují moderní operační metody. Ještě jednou píšu, zbytečné řešení obřízkou je UBLÍŽENÍ NA ZDRAVÍ.
Já nevím k čemu se přiklonili čeští experti, ale na statistikách v ČR se nic nemění. Stále je u nás 2-2,5 x více obřezaných dětí než v civilizovaných státech. A nejvíce právě ve věku 3-5 let, kdy se dítě normálně vyvíjí. Děti jsou u nás stejné, takže problem je v dospělých. ![]()
Dobry den, i ja mam dotaz ohledne stahovani pindika.Memu synovi budou tri roky a predkozku ma tak uzonkou, ze kdyz cura, tak se mu i trosku plni pindik, necura rovne a asi od roka a pul se mu pod kuzickou udelal z mazu bordel cca 1cm, ktery nejde vubec dostat ven a nejde s tim ani hnout, proste to stoji na miste. Detska doktorka rika ze to nicemu nevadi, ale ja osobne si myslim, ze vadi. Hlavne kdyz to nepostzpuje dolu a nejde to nijak vyndat. Detska nas poslala na urolo, tak cekam co mi reknou tam. Nemate nekdo zkusenost??U prvniho syna bylo vse v poradku i od 1mesice jsme stahovali a uplne v pohode.Tak tohle me trosku desi…
Jestli syn nemá nějaké velké potíže, tak se nenechte oblbnout k operaci.
pokud dostanete mastičku, tak hlavně nenásilně. Spousta matek tu psala, že nechala syna, aby si ho syn"zmoulal" sám. Obřízka je potřeba jen asi u 0.8-1.6 deti.