Vedlejší účinky inhalátorů u dítěte

184
20.5.23 15:01

Vedlejší účinky inhalátorů u dítěte

Ahoj holky, můj 14m syn má od února opakované obstrukční bronchitidy. Už jsme se konečně dostali na alergologii, kde se ale žádná alergie ani imunologicky problém neobjevil a tedy jeho dlouhotrvající kašel spojují s refluxem a infekty. Teď ale k dotazu. Před dvěmi týdny mu nasadili kortikoidy k inhalaci - konkrétně Flutiform. Nevím, jestli je to shoda náhod, ale syn začal být naprosto nezvladatelné dítě. Z klidného chlapečka je vztekloun, mlátí nás, je neustále podrážděný, špatně usíná a nechce jíst (jedlík tedy nebyl nikdy). Myslíte, že by se mohlo jednat o vedlejší účinek inhalací? Doktorka tvrdí, že možné je všechno, ale že by to tomu nepřisuzovala. Mate někdo zkušenost? Kašel se mu hodně zlepšil. Už jen sem tam zakašle, ale jinak je zdravý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65693
20.5.23 15:23
@michavw píše:
Ahoj holky, můj 14m syn má od února opakované obstrukční bronchitidy. Už jsme se konečně dostali na alergologii, kde se ale žádná alergie ani imunologicky problém neobjevil a tedy jeho dlouhotrvající kašel spojují s refluxem a infekty. Teď ale k dotazu. Před dvěmi týdny mu nasadili kortikoidy k inhalaci - konkrétně Flutiform. Nevím, jestli je to shoda náhod, ale syn začal být naprosto nezvladatelné dítě. Z klidného chlapečka je vztekloun, mlátí nás, je neustále podrážděný, špatně usíná a nechce jíst (jedlík tedy nebyl nikdy). Myslíte, že by se mohlo jednat o vedlejší účinek inhalací? Doktorka tvrdí, že možné je všechno, ale že by to tomu nepřisuzovala. Mate někdo zkušenost? Kašel se mu hodně zlepšil. Už jen sem tam zakašle, ale jinak je zdravý.

těžko říct, dcera měla různé inhalátory, ale takové vedlejší účinky neměla. Byla akční, divoká, ale to bylo ještě před nasazením léků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
20.5.23 15:35

Spíš bych řekla, že se vám sešlo počínající období vzdoru se začátkem terapie :nevim: Ale možné je všechno.
Jinak syn po stejné účinné látce v jiném přípravku žádné vedlejší účinky neměl/nemá. Ale při nasazení byl o dost starší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
20.5.23 15:51

Neřekla bych, že je to důsledek užívání inhalátoru.
Spíš bych řekla, že tím, že není věčně nemocný, má energii na to se projevovat. A kromě toho v tom období jsou děti někdy divočejší.
Syn mě v té době taky mlátil, kousal a vztekal se. Ale bylo to jenom období, které ho přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
20.5.23 20:17

Podle mě to je taky spíš tím, že vám začalo období vzdoru než tím lékem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
20.5.23 22:46
@Jahru píše:
Spíš bych řekla, že se vám sešlo počínající období vzdoru se začátkem terapie :nevim: Ale možné je všechno.
Jinak syn po stejné účinné látce v jiném přípravku žádné vedlejší účinky neměl/nemá. Ale při nasazení byl o dost starší.

Jojo, je dost možné, že se to nějak sešlo a teď to dávám za vinu inhalátorům. :roll:
Ale je možné, aby měl už v necelých 14m období vzdoru? Myslela jsem, ze to přichází až později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
20.5.23 22:47
@LilyJane píše:
Neřekla bych, že je to důsledek užívání inhalátoru.
Spíš bych řekla, že tím, že není věčně nemocný, má energii na to se projevovat. A kromě toho v tom období jsou děti někdy divočejší.
Syn mě v té době taky mlátil, kousal a vztekal se. Ale bylo to jenom období, které ho přešlo.

Jj, taky mě napadlo, že se mu konečně ulevilo, tak začal divočit a víc se projevovat. Ale noci jsou teda taky dost šílené. Snad je to jen období a přejde to. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
20.5.23 22:51
@milwinka píše:
Podle mě to je taky spíš tím, že vám začalo období vzdoru než tím lékem.

Potěš koště. :zed: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
21.5.23 07:20
@michavw píše:

Dcera má inhalátory s kortikoidy od 8 měsíců, je jí 8 let, žádné takové vedlejší účinky nemá. Jí velice dobře. Inhalátory používá s přestávkami. Alergie jí byla prokázána z krve později, má astma. Do 3 let bývají výsledky krevních testů nepřesné.
Flutiform má asi 2 roky, prý je to nová generace léků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
21.5.23 08:27
@1Pears1 píše:
Dcera má inhalátory s kortikoidy od 8 měsíců, je jí 8 let, žádné takové vedlejší účinky nemá. Jí velice dobře. Inhalátory používá s přestávkami. Alergie jí byla prokázána z krve později, má astma. Do 3 let bývají výsledky krevních testů nepřesné.
Flutiform má asi 2 roky, prý je to nová generace léků.

Děkuji za info.
Tak to u nás bude asi opravdu období vzdoru. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eustress
21.5.23 08:29
@1Pears1 píše:
Flutiform má asi 2 roky, prý je to nová generace léků.

Proč lékař nevyléčí astma? Asi má provize za léky…

• Citovat
  • Upravit
44228
21.5.23 08:36
@Eustress píše:

Astma je autoimunitní onemocnění a vyléčit nelze. Dětské astma je specifické a bývají období remise a relapsu.
My za tyto léky nedoplácíme nic nebo jen minimální částku v řádech desítek korun.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
21.5.23 08:44
@Eustress píše:

Astma nejde nikdy úplně vyléčit, jde jen potlačit do remise.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65693
21.5.23 09:18
@Eustress píše:

jak se vyléčí astma? Zřejmě všichni lékaři jedou jen na provize. Proto moje teta nemohla udýchat ani telefonování. Druhá teta na tom byla velice podobně, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
21.5.23 10:14
@Eustress píše:

Ono se dá vyléčit astma? :D
Co já vím, tak astma se dá dostat pod kontrolu vhodnými léky, tak aby člověka vůbec neomezovalo. Některé děti z astmatu mohou „vyrůst“ ale není to pravidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí