Lezoucí čtyřměsíční miminko?

9374
19.5.23 11:40

Lezoucí 4m miminko?

Holky, je možné, že lezou již 4 měsíční miminka? Znáte někoho? Přijde mi to šíleně brzy. :think:
Máme čerstvě 6m dítko a začalo lézt. Muž se pochlubil v telefonátu tchyni a její reakce byla:„Hmm, to je dobře.“.
Muž:„Ehm… Mami, rozuměla jsi mi? Už leze a to měla teď půl roku.“
Tchyně:„Vśak jo. Tys lezl ve 4 měsících.“

Od té doby mi vrtá hlavou, je to vůbec možné? Nebo ten výrok mám brát s rezervou? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76843
19.5.23 11:43
@Petule030 píše:
Holky, je možné, že lezou již 4 měsíční miminka? Znáte někoho? Přijde mi to šíleně brzy. :think:
Máme čerstvě 6m dítko a začalo lézt. Muž se pochlubil v telefonátu tchyni a její reakce byla:„Hmm, to je dobře.“.
Tchyně:„Vśak jo. Tys lezl ve 4 měsících.“Od té doby mi vrtá hlavou, je to vůbec možné? Nebo ten výrok mám brát s rezervou? :D

je to možné, mám známou, jejíž dítě lezlo a sedělo ve 4 měsících, chodilo v 8 měsících, na druhou stranu to ber s rezervou, protože lidé si až tak moc nepamatují a mají tendenci si skutečnost přibarvovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
19.5.23 11:49

Nám špunt taky začal lézt v necelých 6 měsících, a to byl po vojtovce. Určitě je možné, že některé děti jsou ještě rychlejší. Každopádně bych to brala s rezervou, ve 4 měsícícch může klidně znamenat ve 4 měsících a 30 dnech. Jako když nám známá tvrdila, jak obě její děti uměly v roce bezpečně na nočník, a nakonec vyšlo najevo, že jim sice byl rok, ale ještě dalších 10 měsíců k tomu. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
19.5.23 12:07

Tak teoreticky je možné všechno, ale reálně bych to viděla na a) značně zkreslené vzpomínky, co se času týče nebo b) se dítě ve skutečnosti spíš plazilo/tulenilo a oni třeba i posun o 3 cm vyhodnotili jako že už teda leze… Skutečně lezoucí dítě ve 4m by bylo spíš úkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7930
19.5.23 12:09
@Petule030 píše:
Tchyně:„Vśak jo. Tys lezl ve 4 měsících.“Od té doby mi vrtá hlavou, je to vůbec možné? Nebo ten výrok mám brát s rezervou? :D

Si tchyně plete lezení s plazením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
19.5.23 12:13
@Petule030 píše:

Možné je ledacos, třeba jedno moje dítě spojovalo slova 6ti měsících, kdyby mi to někdo tvrdil, tak tomu taky nevěřím. Ale zrovna tchýni bych brala s rezervou, možná se dozvíte ještě, že v 6ti měsících už chodil na nočník a v roce recitoval Máchu a kdoví co. Navíc si to po letech už musí tak dobře pamatovat. Užívej si šikovné holčičky a neřeš, jestli byl někdo lepší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1039
19.5.23 12:16

@Petule030 ano. První byl takovej rychlík. Lezl po čtyřech ve čtyř a půl měsících. V devíti měsících chodil. 🤣 🙈 🙈 jak já záviděla maminkám co jejich dítka leželi/seděli a koukali 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
19.5.23 12:21
@Yxc28 píše:
Tak teoreticky je možné všechno, ale reálně bych to viděla na a) značně zkreslené vzpomínky, co se času týče nebo b) se dítě ve skutečnosti spíš plazilo/tulenilo a oni třeba i posun o 3 cm vyhodnotili jako že už teda leze… Skutečně lezoucí dítě ve 4m by bylo spíš úkaz.

Já si právě taky myslím. Ale i tak se mi každou chvilku vetře před oči to čtyřměsíční miminko a říkám si, jestli je vůbec reálné, aby lezlo. To aby se začalo přetáčet na bříško snad ve třech měsících. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9774
19.5.23 12:22
@bibi88 píše:
@Petule030 ano. První byl takovej rychlík. Lezl po čtyřech ve čtyř a půl měsících. V devíti měsících chodil. 🤣 🙈 🙈 jak já záviděla maminkám co jejich dítka leželi/seděli a koukali 🙈

Já jsem u obou dětí byla ráda, když se začaly samostatně pohybovat, aspoň se dopíďalily/dolezly kam potřebovaly, zabavily se a nevyžadovaly 100% času aby je někdo bavil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
@Petule030 píše:

Kamarádce začínal kluk lezt přelom 4/5. Jako taky by mohla říct, ze začal ve 4 ( tak dva dny předem), ale realne až ukončeny paty. V 10 začínal chodit. Me se holka začala v tech 5m otáčet a syn se začínal plazit. Jako je možný, ze šel na kolena a trochu se posoupnul, ale fakt to nebyla tryskomys :lol: me by teda bylo spis lito, ze to babička neocení. U nás jsou prarodiče poprdeni i u třetího vnoucete :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374

@bibi88 Aha, děkuji za odpověď. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9774
19.5.23 12:23

Starší dítko se plazilo ve 4,5 měsících, ale do lezení po 4 to ještě melo daleko, k tomu dospělo až kolem toho 6. měsíce. Bůhví, co si tchyně pamatuje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
19.5.23 12:25
@Petule030 píše:
Já si právě taky myslím. Ale i tak se mi každou chvilku vetře před oči to čtyřměsíční miminko a říkám si, jestli je vůbec reálné, aby lezlo. To aby se začalo přetáčet na bříško snad ve třech měsících. :D

Kluk se ve 3 pretacel, 5 plazil a 9lezl… jinak ještě dodám, ze ano. Většina mimin toho schopna není, ale třeba ty co se rodí koncem panevnim, tak často zvedají nozicky nahoru (poloha z bricha a jak prochází porodnima cestama) a tím mají naposilovane břicho. A to je základ pro lezeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
19.5.23 12:32

Já mám takovou tchýni i mámu…u prvního syna jsem mámě volala, když v 7 měsících udělal první krůčky okolo nábytku a její reakce byla „no konečně, vždyť už je mu 7 měsíců“ :roll:

A tchýni jsem u druhého syna ukázala video, jak se ve 3,5 měsících začal přetáčet na bříško, ona řekla „hm.“ A začala mluvit o tom jak Vašík (můj muž) ve 3 měsících stál (když ho chytla za ruce a zvedla…) a v 9 měsících ušel 2 km procházku.

Tak už ani s jednou ty úspěchy nesdílím raduju se sama s mužem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
19.5.23 13:07
@Petule030 píše:

Jedna dcera si v 6 měsících sama stoupla v postýlce. Předtím se plazila a sedla si přes bok. Klasicky lezla trochu později a krátce. V 10 měsících sama chodila.
Mám poměrně slušný vzorek svých dětí. Každé bylo trochu jiné, i když u všech mých dětí ten vývoj probíhal spíš rychlejším tempem.
Starší generace měla ve zvyku třeba pasivně posazovat, dávat do chodítek a houpaček mezi futra, to je nežádoucí vertikalizace. A taky se projevuje vzpomínkový optimismus.

Čtyřmesíční dítě se spíš bude plazit než lézt. Mezi tím je velký rozdíl. A pravděpodobně se bude plazit směrem dozadu.
Nežádoucí pohybové vzory jsou jedním z důvodů, proč má dnešní dospělá a stará generace tolik problémů se zády atd.

S nejmladšími dětmi jsem chodila a chodím na fyzioterapii. Dnešní trend je nežádoucí zrychlený vývoj brzdit. Dětem nedat tu možnost plazit se, stát s oporou. Zároveň vhodným cvičením(koaktivační terapie) se věnovat tomu, co je právě vývojově žádoucí. Posilovat ty správné svaly ve správné chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí